Δικαστήριο έδωσε πράσινο φως στην Τούνμπεργκ να ασκήσει αγωγή στο σουηδικό κράτος για το κλίμα

Δικαστήριο έδωσε πράσινο φως στην Τούνμπεργκ να ασκήσει αγωγή στο σουηδικό κράτος για το κλίμα
H Γκρέτα Τούνμπεργκ AP / Alberto Pezzali

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλοι ακτιβιστές εξασφάλισαν το πράσινο φως για να προχωρήσουν σε νομικές κινήσεις κατά του σουηδικού κράτους.

Σουηδικό δικαστήριο έδωσε την Τρίτη το πράσινο φως για να προχωρήσει ομαδική αγωγή της Γκρέτα Τούνμπεργκ και εκατοντάδων άλλων ακτιβιστών για το κλίμα κατά του σουηδικού κράτους για “ανεπαρκή κλιματική πολιτική”.

Η Τούνμπεργκ και άλλοι 600 νέοι ακτιβιστές οργάνωσης που ονομάζεται Aurora κατέθεσαν αγωγή κατά του σουηδικού κράτους τον Νοέμβριο, υποστηρίζοντας ότι οφείλει να κάνει περισσότερα για να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου προκειμένου να ανταποκριθεί στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Την Τρίτη το περιφερειακό δικαστήριο της Νάκα ανακοίνωσε ότι η αγωγή τους μπορεί να προχωρήσει μετά τις προσαρμογές που έκανε η ομάδα στους ισχυρισμούς της.

Το περιφερειακό δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει μια “υψηλού προφίλ αγωγή”, αναφέρει το ίδιο σε ανακοίνωσή του. “Στην υπόθεση αυτή είχε ζητηθεί από το περιφερειακό δικαστήριο να διευκρινίσει ότι το κράτος έχει υποχρέωση να λάβει ορισμένα συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής”, προσθέτει το δικαστήριο.

Το σουηδικό κράτος έχει στη διάθεσή του τρεις μήνες για να απαντήσει στην αγωγή προτού η υπόθεση εκδικαστεί ή διευθετηθεί εγγράφως, διευκρινίζεται όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα που του εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να σχολιάσει σχετικά.

Η Aurora ζητεί από το δικαστήριο να αποφασίσει ότι η Σουηδία χρειάζεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 6,5-9,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, αρχής γενομένης από το 2019.

“Η υγεία και το μέλλον του πλανήτη και το δικό μας εξαρτάται άμεσα από το αν οι πολιτικοί μας αναγνωρίζουν ή όχι την σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης και ως εκ τούτου η Aurora θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για να σας κάνει να το κάνετε”, ανέφερε η οργάνωση πέρυσι σε ανοιχτή επιστολή της προς την σουηδική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα