ΕΕ: "Ιστορική στιγμή" - Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία
Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία AP

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησαν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για "ιστορική στιγμή" κάνει λόγο η Κομισιόν.

Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της έχοντας δίπλα της τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών Έντι Ράμα και Ντίμιταρ Κοβατσέβσκι.

«Είναι η επιτυχία σας και των πολιτών σας. Εσείς και οι πολίτες σας, εσείς και οι άνθρωποί σας εργάζεστε τόσο σκληρά για να φτάσετε εδώ» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριζε την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία και θα συνεχίσει να το κάνει.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη που λαμβάνει χώρα σήμερα, η Κομισιόν και οι διαπραγματευτικές ομάδες από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία «θα αρχίσουν να εργάζονται. Θα ξεκινήσει ο έλεγχος του κεκτημένου της ΕΕ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία». Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε σε τομείς συνεργασίας με τις δύο χώρες.

«Για παράδειγμα, η Αλβανία θα ενταχθεί τώρα στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ - ξεκινήσαμε ήδη τη συζήτηση τον περασμένο μήνα. Αυτό θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Αλβανίας σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές ή σεισμούς», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προσέθεσε ότι από την πλευρά της «η Βόρεια Μακεδονία θα διαπραγματευτεί πολύ σύντομα μαζί μας τη συμφωνία του Frontex. Πρόκειται λοιπόν για την ανάπτυξη της Frontex στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό θα ενισχύσει τη συνεργασία μας για τη μετανάστευση». Τέλος, έκανε λόγο για ώθηση στις επενδύσεις και στενότερη συνεργασία στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Το "ευχαριστώ" του Έντι Ράμα στους Ευρωπαίους ηγέτες

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Εμανουέλ Μακρόν αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ ήταν μεταξύ αυτών που ευχαρίστησε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα για τη βοήθειά τους στο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη χώρα του.

«Ευχαριστώ την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αγωνίστηκε και για τους δύο» για την ΕΕ και για τα Δυτικά Βαλκάνια, για όλα τα κράτη μέλη και «για εμάς» ανέφερε ο κ. Ράμα.

Συνέχισε με την πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι «χωρίς αυτήν δε θα ήμασταν εδώ σήμερα. Είχε και τα γενέθλιά της και θέλω να της ευχηθώ τα καλύτερα». Παράλληλα, σημείωσε ότι «δε θα ήμασταν εδώ χωρίς την επιπλέον προσπάθεια του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν και της ομάδας του που εργάστηκε για την τελευταία πρόταση που άνοιξε το δρόμο, ξεμπλοκάροντας μία παράλογη κατάσταση».

Ο Έντι Ράμα αναφέρθηκε επίσης στον λαό της Αλβανίας επισημαίνοντας ότι δεν εγκατέλειψε το όνειρο να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο.

«Χάρη στον αλβανικό λαό μπορούσαμε να είμαστε δυνατοί παρά τα τρία πολύ περίπλοκα χρόνια, από τη μία με τις αρνήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον σεισμό, την πανδημία, τον πόλεμο, που έκαναν την τέλεια καταιγίδα, αλλά μας έκαναν πιο δυνατούς» σημείωσε.

Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι: "Νέα αρχή στην περιοχή"

Για «νέα αρχή στην περιοχή» η οποία «σημαίνει ευημερία και πρόοδο» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, αναφερόμενος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Όταν σημειώνεται πρόοδος σε μία χώρα τονώνεται η πρόοδος και σε άλλους γείτονες» προσέθεσε, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «στους φίλους» της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ «για τη στήριξη, την εμπλοκή και τη δέσμευση στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση» της χώρας.

«Η δέσμευσή τους ήταν το κλειδί για να είμαστε εδώ στις Βρυξέλλες κάνοντας το πρώτο βήμα» σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Εμανουέλ Μακρόν, Άνγκελα Μέρκελ
SHARE:

24Media Network