Έκκληση των αεροπορικών στα κράτη: Ανάγκη άμεσου συντονισμού για τους κανόνες Covid

Τουρίστες σε πύλη αεροδρομίου
Τουρίστες σε πύλη αεροδρομίου 2021 PATRICK SEMANSKY/AP PHOTO

SOS εκπέμπει η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία και ζητά από τα κράτη να θεσπίσουν κοινούς κανόνες ελέγχου για την πανδημία.

Απόλυτο αλαλούμ επικρατεί στους κανονισμούς που ισχύουν για την είσοδο σε κάθε χώρα λόγω της πανδημίας, αφού επικρατεί πλήρης ασυνεννοησία ακόμα και ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε.

Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει εδώ και 20 μήνες να συμφωνήσουν έστω σε βασικούς κανόνες που θα ισχύουν στα σύνορα τους, με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να ταλαιπωρούνται αφάνταστα, ή να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν καθόλου το ταξίδι τους.

ADVERTISING

Η αεροπορική βιομηχανία εκπέμπει SOS, παρακολουθώντας την κατάσταση και ζητά από τα κράτη να συντονιστούν. Στο ετήσιο συνέδριο Airlines 2021 που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, οι εκπρόσωποι των αερομεταφορέων και των Ενώσεων τους, εξέφρασαν την απόγνωση τους, για το χάος που επικρατεί στους κανονισμούς της κάθε χώρας, τονίζοντας ότι οι ταξιδιώτες ταλαιπωρούνται πολύ και ο συντονισμός μεταξύ των χωρών απαιτείται άμεσα.

Οι αεροπορικές εταιρείες που μετρούν εδώ και 20 μήνες μεγάλες οικονομικές απώλειες από την πανδημία, που υπολογίζονται σε πάνω από 200 δισ. δολάρια, ανησυχούν και πάλι διότι αξιδιωτικοί περιορισμοί και νέοι κανόνες εφαρμόζονται συνεχώς. Μιλώντας στο συνέδριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KLM, Pieter Elbers, τόνισε ότι τους τελευταίους 21 μήνες δεν έχουν δει καμία πρόθεση εναρμόνισης κανόνων από τα διάφορα κράτη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και εντός της ΕΕ υπάρχουν 26 διαφορετικοί κανόνες» και ανέδειξε την εναρμόνιση τους ως πρώτη προτεραιότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η εμπορική διευθύντρια της EasyJet, Sophie Dekkers, η οποία δήλωσε ότι το θέμα των ταξιδιωτικών περιορισμών είναι υπερβολικά περίπλοκο και ισχύουν εντελώς διαφορετικά πράγματα σε κάθε προορισμό, προτάσσοντας μάλιστα το θέμα της ασυνέπειας.

Οι μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου και οι περιορισμοί στην ασφάλεια των αεροδρομίων που ακόμη ισχύουν και χρειάστηκαν χρόνια μέχρι να εναρμονιστούν σε μεγάλο βαθμό σε όλο τον κόσμο, ήταν το θέμα που έθεσε στο συνέδριο ο διευθυντής της IATA στη Βρετανία. Ο ίδιος τόνισε ότι το θέμα είναι περίπλοκο και το μήνυμα είναι ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει.

Οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας τόνισαν ότι δεν μπορούν καν να ενημερώνουν με συνέπεια τους επιβάτες τους, αφού πολλοί κανονισμοί αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Αποκάλυψαν ότι οι επιβάτες που χρειάζεται να αλλάζουν αεροπλάνα για να φτάσουν στον προορισμό τους, αναγκάζονται να μένουν 4 και 5 ώρες μέχρι να ελεγχθούν σε κάθε αεροδρόμιο τα στοιχεία τους, ανάλογα με ποιοι κανόνες ισχύουν στην κάθε χώρα την κάθε στιγμή.

Το θέμα του εμβολιασμού συζητήθηκε επίσης εκτενώς στο συνέδριο, με τους αερομεταφορείς να υποστηρίζουν ότι είναι λάθος να ζητούνται επιπλέον τεστ στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, από πολλές χώρες. Αυτό, όπως τόνισαν θα έλυνε ένα μεγάλο μέρος που προβλήματος, αφού οι εμβολιασμοί στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, κινούνται ανοδικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση, Αερομεταφορές
SHARE:

24Media Network