Φον ντερ Λάιεν: Αλβανία και Β. Μακεδονία θα άξιζαν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο
Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο AP

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίηση της επειδή "μπήκε στο τραπέζι" η αναθεώρηση της ενταξιακής διαδικασίας.

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία "θα άξιζαν" να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε την Τετάρτη η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο.

Στις δύο βαλκανικές χώρες "θα άξιζε να μην αλλάζαμε τους κανόνες στη μέση της πορείας", συνέχισε, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων αφού η ομάδα της έλαβε νωρίτερα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ADVERTISING

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπλόκαρε στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ιδίως εξαιτίας της Γαλλίας που ζητά να μεταρρυθμιστεί η διαδικασία ένταξης πριν να συνεχιστεί η διεύρυνση. Για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών.

Η φον ντερ Λάιεν πάντως εξέφρασε την ικανοποίηση της επειδή "μπήκε στο τραπέζι" η αναθεώρηση της ενταξιακής διαδικασίας.

Πέραν της Γαλλίας, άλλες έξι χώρες (Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία και Ιταλία) δηλώνουν "έτοιμες να δεσμευτούν κατά εποικοδομητικό τρόπο για να βελτιωθεί η διαδικασία" διεύρυνσης της ΕΕ.

"Είναι προς το στρατηγικό συμφέρον μας η σύνδεσή μας με τα Δυτικά Βαλκάνια", πρόσθεσε η νέα πρόεδρος της Επιτροπής που θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ούρσουλα φον ντε Λάιεν και επισήμως επικεφαλής της Κομισιόν

Δένδιας από Βόρεια Μακεδονία: Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Μήνυμα Βούτσιτς - Πενταρόφσκι στην ΕΕ: Τα δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να ξεχαστούν

SHARE:

24Media Network