Αναδίπλωση: Η Ελλάδα καταδικάζει τον ομοφοβικό νόμο της Ουγγαρίας, μετά τις αντιδράσεις

Αναδίπλωση: Η Ελλάδα καταδικάζει τον ομοφοβικό νόμο της Ουγγαρίας, μετά τις αντιδράσεις
Σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Nelson Antoine / Associated Press

Με την υπογραφή Ελλάδας και Αυστρίας, 16 κράτη-μέλη της ΕΕ υπέγραψαν τελικά κοινή δήλωση κατά του ομοφοβικού νόμου του Όρμπαν. Η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα στα κράτη αυτά σε πρώτο χρόνο, ωστόσο άλλαξε τη στάση της.

Τα περισσότερα κατά πλειοψηφία κράτη-μέλη της ΕΕ, με κοινή δήλωσή τους, καταδίκασαν την ουγγρική νομοθεσία που κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, με το πρόσχημα της “προστασίας των παιδιών”.

Μάλιστα, αν και σε πρώτο χρόνο η Ελλάδα δεν ήταν μεταξύ αυτών, μετά τις έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις που προέκυψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε πως η χώρα μας βάζει και τη δική της υπογραφή.

“Η Ελλάδα μετά τις ανεπαρκείς εξηγήσεις της Ουγγαρίας στο χθεσινό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συνυπογράφει την κοινή δήλωση των χωρών που ζητούν δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νόμο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας” ανέφερε συγκεκριμένα με ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας πως “η ξεκάθαρη θέση που πήραμε στο χθεσινό συμβούλιο σήμερα αποτυπώνεται και στην συνυπογραφή της σχετικής κοινής δήλωσης”.

Η κοινή δήλωση υπεγράφη, μετά από πρωτοβουλία του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, από 16 συνολικά χώρες εκ των 27, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Οι χώρες που υπερψήφισαν τη κοινή δήλωση είναι οι: Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία , Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Λιθουανία, Λετονία, Ιρλανδία, Ισπανία και η Ιταλία, η οποία περίμενε το τέλος των διαβουλεύσεων των υπουργών Εξωτερικών, για να αποφασίσει, και σε δεύτερο χρόνο η Ελλάδα αλλά και η Αυστρία.

 

Η Πορτογαλία δεν υπέγραψε καθώς έχει την προεδρία της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, κατά ψήφισαν οι Βουλγαρία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Κροατία, Κύπρος.

Μάλιστα, ενδεικτικό είναι το σχόλιο του Ιρλανδού υπ. Εξ. Τόμας Μπερν, ο οποίος καλωσόρισε την αλλαγή πλεύσης της Αυστρίας και της Ελλάδας.

“Το άλλο μισό της βαρβαρότητας είναι να την ανέχεσαι”

“Η ΝΔ διάλεξε για άλλη μια φορά η χώρα μας να είναι με την λάθος μεριά της ιστορίας” σχολίασε αιχμηρά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, μετά την ανακοίνωση της καθυστερημένης υπογραφής της Ιταλίας, αλλά όχι αρχικά και της δικής μας χώρας.

“Την δήλωση κατά του στιγματισμού και της στοχοποίησης που δέχεται η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Ουγγαρία υπέγραψαν 13 χώρες μέλη της Ε.Ε” έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

“Το άλλο μισό της βαρβαρότητας είναι να την ανέχεσαι” σημείωσε σχολιάζοντας την στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη τονίζοντας επίσης “Μένουμε Ουγγαρία!”. “Η ΝΔ διάλεξε για άλλη μια φορά η χώρα μας να είναι με την λάθος μεριά της ιστορίας” καταλήγει ο Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης δια του ΥΠΕΞ, πριν τελικά γίνει η αναδίπλωση.

Πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ισότητα, Έλενα Ντάλι δήλωνε άλλωστε στο Openly πως η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει περιορισμούς χρηματοδότησης στην Ουγγαρία, εξαιτίας του νομοσχεδίου που απαγορεύει τη “διάδοση” περιεχομένου που θεωρείται ότι προάγει την ομοφυλοφιλία και τη φυλομετάβαση.

Η Ντάλι τόνισε ότι οι Βρυξέλλες είναι διατεθειμένες να λάβουν μέτρα παρόμοια με εκείνα που επιβλήθηκαν στις πολωνικές περιοχές που είχαν δηλωθεί “απαλλαγμένες από ΛΟΑΤΚΙ+”.

Σύμφωνα δε, με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που υπογράφουν τη δήλωση, καταδικάζουν τη νέα ουγγρική νομοθεσία ως μια “κατάφωρη μορφή διάκρισης και στιγματισμού των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα του φύλου και την έκφραση”.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι η ουγγρική νομοθεσία παραβιάζει σαφώς την ελευθερία έκφρασης που κατοχυρώνεται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης.

“Η νέα ουγγρική νομοθεσία υπονομεύει τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης. Το Βέλγιο ανέλαβε αμέσως το προβάδισμα για το ζήτημα αυτό, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα, μαζί με τους εταίρους μας στην Benelux που είναι παραδοσιακά πρώτοι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το Βέλγιο ανέλαβε επίσης την πρωτοβουλία να συντάξει μια κοινή δήλωση που είναι σαφής έκκληση για δράση. Χαίρομαι που τακράτη-μέλη θέλουν να την υποστηρίξουν. Η Ένωση που βασίζεται στις αξίες δεν είναι à la carte”, δήλωσε η ΥΠΕΞ του Βελγίου, Σοφί Βιλμέζ.

Στην κοινή τους δήλωση, τα υπογράφοντα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, “να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει” για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς νόμους, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Όρμπαν

Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε την Τρίτη (15/6) υπέρ ενός νομοσχεδίου που απαγορεύει την προβολή και την προώθηση περιεχομένου που σχετίζεται με την ομοφυλοφιλία ή την ταυτότητα φύλου, σε άτομα κάτω των 18 ετών.

“Η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει την σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και την ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών” αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας, που υποστηρίζει ότι έχει στόχο “την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών”.

Η Εθνοσυνέλευση πέρασε το νομοσχέδιο με 157 ψήφους. Το κυβερνών κόμμα “Fidesz” του Βίκτορ Όρμπαν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε και το δεξιό κόμμα.

Όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία και να διαμαρτυρηθούν για διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Η νομοθεσία, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από το Fidesz, περιλαμβάνει επίσης τροποποιήσεις που απαγορεύουν την προώθηση οποιουδήποτε σεξουαλικού προσανατολισμού -πλην του ετεροφυλόφιλου- σε προγράμματα σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και σε ταινίες και διαφημίσεις που απευθύνονται σε οποιονδήποτε κάτω των 18.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα