Η Κύπρος ”κάθεται” πάνω σε 2 τρισ. ευρώ φυσικού αερίου

default image

Στα 60 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανέρχονται συνολικά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπως εκτιμά ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, Σόλων Κασίνης

Νέα δεδομένα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, δημιουργούν οι ανακοινώσεις του διευθυντή της υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Σόλωνα Κασίνη, ο οποίος εκτιμά πως στην στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται ”αποθηκευμένα” 800 δισεκατομμύρια.

Μόνο στο τεμάχιο 12, τα κοιτάσματα πιθανόν να ανέρχονται στα 8 με 12 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και αρκούν για να εξυπηρετήσουν τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για 250 με 300 χρόνια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του sigmalive.

Η συνολική αξία του τεμαχίου Αφροδίτη υπολογίζεται σε 350 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το καθαρό κέρδος μόνο για το συγκεκριμένο τεμάχιο, αν αφαιρεθεί το κόστος ανόρυξης και εκμετάλλευσης, ανέρχεται στα 86 δισεκατομμύρια.

Η συνολική αξία των τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ ανέρχεται σε δύο τρισεκατομμύρια ευρώ.

Το καθαρό κέρδος εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 800 δισεκατομμύρια. Και οι δύο εκτιμήσεις αφορούν μόνο το φυσικό αέριο.

Σε σχέση με τη δεύτερη γεώτρηση στο τεμάχιο 12, αναμένεται να γίνει τους πρώτους μήνες του 2013.

Ο Σόλων Κασίνης εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει και πετρέλαιο, για αυτό και ”Θα γίνει γεώτρηση σε βάθος επτά χιλιομέτρων και θα διαφανεί πόσο πετρέλαιο υπάρχει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα