Η Σουηδία γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ

Διαβάζεται σε 4'
Γενς Στόλτενμπεργκ και Ουλφ Κρίστερσον
Γενς Στόλτενμπεργκ και Ουλφ Κρίστερσον AP Photo Pavel Golovkin

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η ανακοίνωση των ΗΠΑ.

Μετά από δύο αιώνες ουδέτερης στάσης και δύο χρόνια διπλωματίας, η Σουηδία γίνεται κι επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση έγινε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, στη δήλωση της οποίας αναφέρεται ότι “πληρούνται οι προϋποθέσεις” για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ μέσω ανάρτησής του στο Twitter, στην οποία γράφει τα εξής: “Είναι επίσημο – Η Σουηδία είναι πλέον το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, παίρνοντας τη θέση που δικαιούται στο τραπέζι μας. Η ένταξη της Σουηδίας κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τη Σουηδία πιο ασφαλή και ολόκληρη τη Συμμαχία πιο ασφαλή. Ανυπομονώ να υψώσω τη σημαία τους στην έδρα του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα”.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας έγραψε σε ανάρτησή του τα εξής: “Η Σουηδία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ. Ευχαριστούμε όλους τους Συμμάχους που μας καλωσόρισαν ως το 32ο μέλος. Θα αγωνιστούμε για ενότητα, αλληλεγγύη και επιμερισμό των βαρών και θα τηρήσουμε πλήρως τις αξίες της Συνθήκης της Ουάσιγκτον: ελευθερία, δημοκρατία, ατομική ελευθερία και κράτος δικαίου. Πιο δυνατοί μαζί”.

Τόσο η σουηδική όσο και η αμερικανική κυβέρνηση είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν εντός της ημέρας, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Ουάσιγκτον.

Ο Ουλφ Κρίστερσον θα βρεθεί μαζί με την Τζιλ Μπάιντεν στο θεωρείο για την ομιλία του Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση της Ένωσης το 2024 στην Ουάσινγκτον.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις κατατεθούν τα επίσημα έγγραφα, κάτι που ο Κρίστερσον θα κάνει σε επίσημη τελετή με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε η σουηδική κυβέρνηση.

“Η Σουηδία είναι μια ισχυρή δημοκρατία με έναν εξαιρετικά ικανό στρατό που μοιράζεται τις αξίες και το όραμά μας για τον κόσμο”, αναφέρεται στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου. “Το να έχουμε τη Σουηδία σύμμαχο στο ΝΑΤΟ θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας ακόμη πιο ασφαλείς”.

Η σουηδική σημαία αναμένεται στη συνέχεια να υψωθεί στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα.

Πώς επηρεάζεται το ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ενισχύσει δραματικά τη δυτική συνεργασία σε σχέση με την προσέγγιση στην Αρκτική, που μετρά πλέον οκτώ κράτη – μέλη στο ΝΑΤΟ.

«Αν κοιτάξετε έναν χάρτη, τότε γεωγραφικά η Βαλτική Θάλασσα γίνεται “λίμνη του ΝΑΤΟ”», είπε η Minna Alander, ερευνήτρια στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του σουηδικού τηλεοπτικού σταθμού SR είπε ότι οι περισσότεροι Σουηδοί πιστεύουν ότι η χώρα έκανε πάρα πολλές θυσίες για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αν και περισσότερα από τα τρία τέταρτα πίστευαν ότι το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Σουηδία είχε ήδη αναγνωριστεί ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991, οι διαδοχικές κυβερνήσεις μείωσαν τις στρατιωτικές δαπάνες.

Η Τουρκία είχε αρνηθεί να δώσει στη Στοκχόλμη το πράσινο φως για την ένταξη στο ΝΑΤΟ για περισσότερο από ένα χρόνο, καλώντας τους Σουηδούς νομοθέτες να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι τοπικών μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Σε απάντηση, η Στοκχόλμη εισήγαγε ένα νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που καθιστά παράνομο το να είσαι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.

Όταν η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον Ιανουάριο, η Ουγγαρία και ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Βίκτορ Όρμπαν αντιπροσώπευαν το τελευταίο εμπόδιο.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίχθηκε τελικά από 188 βουλευτές στο ουγγρικό κοινοβούλιο, με 6 κατά και καμία αποχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα