Καναδάς: 57 εκατ. ευρώ στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Καναδάς: 57 εκατ. ευρώ στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό AP

Καναδική χρηματοδότηση θα επιτρέψει σε ενάμισι εκατομμύριο αγόρια και κορίτσια Παλαιστινίων προσφύγων να έχουν ποιοτική σχολική εκπαίδευση. Θα συμβάλλει επίσης στη λειτουργία 140 κλινικών πρωτοβάθμιας υγείας.

Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι πρόκειται να χορηγήσει περίπου 90 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (57 εκατ. ευρώ) τα προσεχή τρία χρόνια στο Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), το έργο του οποίου στο πεδίο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα μετά τη διακοπή της χρηματοδότησής του από τις ΗΠΑ το 2018.

Η βοήθεια αυτή «θα επιτρέψει» στο Γραφείο «να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες ευάλωτων παλαιστινίων προσφύγων στους πέντε τομείς όπου ενεργεί», δηλαδή στα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, τα οποία κατέχει το Ισραήλ από το 1967, στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ιορδανία, αναφέρει ανακοίνωση του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η καναδική χρηματοδότηση θα επιτρέψει ενάμισι εκατομμύριο αγόρια και κορίτσια μεταξύ των παλαιστινίων προσφύγων να έχουν ποιοτική σχολική εκπαίδευση και θα συμβάλλει επίσης στη λειτουργία 140 κλινικών που προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και να προσφερθεί στέγη και τροφή στους φτωχότερους πρόσφυγες, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Οι ανάγκες των παλαιστινίων προσφύγων δεν χωράνε αμφισβήτηση, πάνω απ’ όλα αυτή την περίοδο της παγκόσμιας πανδημίας: είναι αντιμέτωποι με αυξημένα επίπεδα φτώχειας, διατροφικής ανασφάλειας και ανεργίας», τόνισε ο Καρίνα Γκουλντ, υπουργός για τη Διεθνή Ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση των φιλελεύθερων υπό τον Τζάστιν Τριντό ξανάρχισε το 2016 να χορηγεί χρηματοδότηση στο UNRWA, αναιρώντας την απόφαση να ανασταλεί που είχε πάρει τέσσερα χρόνια νωρίτερα η προκάτοχη κυβέρνηση του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ, στενού συμμάχου της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Από το 2016 ως το 2019, ο Καναδάς διέθεσε συνολικά 110 εκατ. καναδικά δολάρια (70 εκατ. ευρώ) για να υποστηρίξει την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ. Εξάλλου, η καναδική κυβέρνηση της χορήγησε τον Απρίλιο έκτακτη χρηματοδότηση 1,5 εκατ. καναδικών δολαρίων για να τη βοηθήσει να προετοιμαστεί για την αντίδρασή του στην πανδημία του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα