Κομισιόν: Πακέτο στήριξης 750 δις για την ανάκαμψη από την πανδημία

Κομισιόν: Πακέτο στήριξης 750 δις για την ανάκαμψη από την πανδημία
Ursula von der Leyen EU/Etienne Ansotte

Πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο οικονομικής ανάκαμψης από τον κορονοϊό.

Ισχυρή οικονομική ένεση με στόχο τη δημοσιονομική τόνωση του ευρωπαϊκού μπλοκ στην μετά-κορονοϊό εποχή προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ένα πακέτο στήριξης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το σχέδιο ανάκαμψης βασίζεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο εμπλουτίζεται με ένα ταμείο ανάκαμψης, με την ονομασία Next Generation EU, που θα χρηματοδοτηθεί από μεγάλης κλίμακας δανεισμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, τα 500 δισεκατομμύρια θα χορηγηθούν υπό μορφήν επιχορηγήσεων – όπως προέβλεπε η κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση που παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα- και τα υπόλοιπα 250 δισ.υπό μορφήν δανείων προς τα κράτη μέλη.

Το σχέδιο αυτό παρουσίασε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αποτελεί το κεντρικό σημείο αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στην πανδημία του νέου κορονοϊού, με στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, αλλά και την ενίσχυση του τομέα Υγείας άλλων χωρών της Ευρώπης.

Προϋπολογισμός 1,85 τρισεκατομμυρίων για την περίοδο 2021-27

Με την εισαγωγή της πρότασης της Επιτροπής, εφόσον αυτή γίνει αποδεκτή,  το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή ο κοινός προϋπολογισμός του ευρωπαϊκού μπλοκ για την περίοδο 2021-27, θα ανέλθει στο 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, είπε σχετικά ότι πρόκειται για ένα “ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση“.

Bloomberg: 22,5 δισ. στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται ξένα Μέσα, η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις με βάση την πρόταση που θα καταθέσει η Κομισιόν εντός της ημέρας, ποσό που αναλογεί στο 12,5 % του ΑΕΠ. Σύμφωνα με πηγές, η Επιτροπή προτείνει συγκεκριμένα η Ελλάδα να λάβει εκτός από τα 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια – που συνολικά ισοδυναμούν με το 1/6 του ΑΕΠ της χώρας το 2019.

Την πρόταση της Επιτροπής χαιρέτισε με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα