Λίνα Άξελσον Κίλμπλομ: Η πρώτη τρανς υπουργός της Σουηδίας

Λίνα Άξελσον Κίλμπλομ: Η πρώτη τρανς υπουργός της Σουηδίας
FACEBOOK/LINA AXELSSON KIHLBLOM

Η Λίνα Άξελσον Κίλμπλομ είναι η πρώτη τρανς υπουργός της Σουηδίας. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει τα δημοτικά και τα δευτεροβάθμια σχολεία.

Η νέα σουηδή υπουργός αρμόδια για τα σχολεία, Λίνα Άξελσον Κίλμπλομ, έγινε σήμερα το πρώτο τρανς άτομο που έγινε υπουργός στη σκανδιναβική χώρα, ένα χρόνο αφότου κάτι τέτοιο συνέβη στο Βέλγιο, για πρώτη φορά τότε στην Ευρώπη.

Η ηλικίας 51 ετών πρώην διευθύντρια σχολείου και νομικός διορίστηκε σήμερα στη νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, η οποία έγινε από την πλευρά της επισήμως σήμερα η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας.

ADVERTISING

Σε ένα βιβλίο που εξέδωσε το 2015 («Θα μ' αγαπάς τώρα;»), η Άξελσον Κίλμπλομ αφηγείται ότι μεγάλωσε σαν κορίτσι μέσα στο σώμα αγοριού και πως έκανε επέμβαση αλλαγής φύλου όταν ήταν 25 ετών.

«Οι τρανς υπήρχαν πάντα, θα υπάρχουν πάντα και δεν ντρεπόμαστε πια. Είμαστε η νέα κανονικότητα», είχε γράψει το 2018 σε άρθρο της που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη δημόσια τηλεόραση SVT.

Διαζευγμένη και μητέρα δύο υιοθετημένων παιδιών, το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει τα δημοτικά και τα δευτεροβάθμια σχολεία, ενώ η υπουργός Παιδείας Άννα Έκστρομ είναι αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τον Οκτώβριο 2020, η ευρωβουλευτής Πέτρα Ντε Σούτερ είχε διοριστεί αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης και υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Είναι η πρώτη δηλωμένη τρανς που κατάλαβε υπουργική θέση στην Ευρώπη.

Η ταϊβανέζα υπουργός Όντρεϊ Τανγκ, η οποία διορίστηκε το 2016, θεωρείται από την πλευρά της το πρώτο μέλος κυβέρνησης στον κόσμο που είχε δηλώσει ανοικτά ότι είναι τρανς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σουηδία
SHARE:

24Media Network