Νέα Υόρκη: Η ταξική διάσταση των πλημμυρών – Φτωχοί σε παράνομα υπόγεια τα θύματα

Νέα Υόρκη: Η ταξική διάσταση των πλημμυρών – Φτωχοί σε παράνομα υπόγεια τα θύματα
Υπόγειο στο Κουίνς. Η τρύπα ήταν κάποτε παράθυρο, απ' όπου πετάχτηκαν ορμητικά νερά AP Photo/Mary Altaffer

Στο προσκήνιο η ταξική διάσταση της κλιματικής αλλαγής μετά τις φονικές πλημμύρες στη Νέα Υόρκη, που κόστισαν τη ζωή σε 13 ανθρώπους. Οι 11 εξ αυτών έμεναν σε υπόγεια που είχαν μετατραπεί παράνομα σε διαμερίσματα.

Στο προσκήνιο έρχεται για μια ακόμη φορά η ταξική διάσταση της κλιματικής αλλαγής, με αφορμή ένα ακόμα θλιβερό γεγονός, αυτό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στις ΗΠΑ.

Σε “υγρούς τάφους” μετατράπηκαν τα παράνομα υπόγεια της Νέας Υόρκης για έντεκα ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός δίχρονου αγοριού που πέθανε με τους γονείς του.

Από τα 13 άτομα που έγινε γνωστό ότι πέθαναν στην πόλη, τα 11 ζούσαν σε τέτοια διαμερίσματα και δεν κατάφεραν να σωθούν όταν ορμητικά νερά έπεφταν στα σπίτια τους, εγκλωβίζοντάς τους μέσα και μπλοκάροντας τις εξόδους και μαζί με αυτές κάθε ελπίδα για βοήθεια.

Τα πολυάριθμα υπόγεια των κτιρίων της Νέας Υόρκης που έχουν μετατραπεί παράνομα σε διαμερίσματα, σύμφωνα με το CNN, έχουν το μέγεθος δωματίου, δεν τηρούνται οι οικιστικοί κανόνες ασφαλείας, δεν έχουν έξοδο κινδύνου, επαρκές φως και εξαερισμό.

Τα υπόγεια αυτά δεν αποτελούν επιλογή αλλά έσχατη λύση για χιλιάδες οικογένειες μεταναστών και φτωχούς Νεοϋορκέζους με χαμηλά εισοδήματα που αναζητούν μια οικονομικά προσιτή λύση για τη στέγασή τους.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή υπόγειων διαμερισμάτων στη Νέα Υόρκη, αλλά ο δήμαρχος, Μπιλ ντε Μπλάζιο, είπε ότι υπολογίζει πως στην πόλη της Νέας Υόρκης υπολογίζονται γύρω στα 50.000, ή πιθανώς “σημαντικά περισσότερα”. Το 2009, όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με μελέτη του Pratt Center for Community Development and Chhaya, εκτιμάται ότι υπήρχαν 114.000 υπόγεια διαμερίσματα.

Τα άτομα που βρέθηκαν σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τις πλημμύρες ήταν οι μετανάστες, άτομα με χαμηλά εισοδήματα και αφροαμερικανοί που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων των υπόγειων διαμερισμάτων.

Η πλειοψηφία των θανάτων σημειώθηκε στο Κουίνς, περιοχή όπου υπάρχουν πολλές κοινότητες μεταναστών.

Μέσα σε μία μόλις ώρα την Τετάρτη, έπεσαν 3,15 ίντσες βροχής στο Σέντραλ Παρκ. Το προηγούμενο ρεκόρ, 1,94 ιντσών, είχε σημειωθεί τον περασμένο μήνα.

Με την ολοένα αυξανόμενη ένταση σε συχνότητα αλλά και σφοδρότητα των φυσικών καταστροφών που πλήττουν τον πλανήτη, η κλιματική κρίση είναι μια πραγματικότητα που είναι ήδη εδώ και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί – αν δεν είναι ήδη αργά – άμεσα.

Από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Εύβοια, μέχρι τις πλημμύρες της Νέας Υόρκης, οι κλιματικοί πρόσφυγες και τα θύματα των καταστροφών θα συνεχίσουν δυστυχώς να αυξάνονται, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.

Οι φτωχοί υποφέρουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, αν και ευθύνονται λιγότερο γι’ αυτήν.

Σε όλες τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, οι πλούσιοι είναι αυτοί που έχουν την πρόσβαση στα μέσα, λόγω οικονομικής θέσης, έτσι ώστε να σώσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους. Μεγαλύτερη απόδειξη, η περίπτωση των μεγάλων πυρκαγιών στην Καλιφόρνια όπου αστέρες του Χόλιγουντ έσωζαν τις περιουσίες τους πληρώνοντας ιδιώτες πυροσβέστες, ενώ εκατομμύρια στρέμματα δάσους μαζί με σπίτια, γινόντουσαν στάχτη.

Οι εικόνες αυτές σε αντιδιαστολή με τους πνιγμούς φτωχών ανθρώπων, εγκλωβισμένων στα υπόγεια κάτω από τα λαμπερά φώτα της Νέας Υόρκης, μοιάζουν με δυστοπία που καλό θα ήταν να αποτρέψουμε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version