Ο Ερντογάν μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – “Μην περιμένει υποστήριξη”

Ο Ερντογάν μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – “Μην περιμένει υποστήριξη”
AP Photo/Firdia Lisnawati

Κάθετος σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Τουρκίας στη Σουηδία, για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε ο Ερντογάν. "Αν δεν σέβεστε τη θρησκεία μας, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς".

Η Σουηδία «δεν πρέπει να περιμένει την τουρκική υποστήριξη» για ένταξή της στο ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εν λόγω αντίδραση έρχεται ύστερα από διαδήλωση που έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όπου ένας ακροδεξιός Σουηδός έκαψε το Κοράνι.

«Αν δεν σέβεστε τη θρησκεία της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «αν συμπαθούν τόσο πολύ μέλη τρομοκρατικών ομάδων και εχθρούς του Ισλάμ, τους συμβουλεύουμε να εμπιστευτούν την άμυνα της χώρας τους και σε αυτούς» αναφερόμενος στη Σουηδία.

Η Τουρκία είχε ήδη ακυρώσει το Σάββατο προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας, η οποία είχε στόχο να προσπαθήσει να άρει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, είχε ήδη καταδικάσει ένα «έγκλημα μίσους».

Η σουηδική αστυνομία είχε εκτιμήσει ότι το Σύνταγμα και οι ελευθερίες στη διαδήλωση και στην έκφραση στη Σουηδία δεν δικαιολογούσαν την απαγόρευση αυτής της διαδήλωσης στο όνομα της δημόσιας τάξης.

Η Τουρκία αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (η Ουγγαρία που είναι η άλλη χώρα μέλος της Συμμαχίας που δεν έχει επικυρώσει την ένταξή τους, αναμένεται να το πράξει). Η Άγκυρα κατηγορεί τις σκανδιναβικές χώρες ότι φιλοξενούν Κούρδους μαχητές και υποστηρικτές τους, τους οποίους αποκαλεί «τρομοκράτες», ιδιαίτερα εκείνους του PKK και συμμάχων τους στη βόρεια Συρία και το Ιράκ.

Ερντογάν: Απαιτεί από Σουηδία και Φινλανδία την έκδοση 130 “τρομοκρατών” για να εγκρίνει ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εκδώσουν δεκάδες πολιτικούς αντιπάλους της Τουρκίας, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί “τρομοκράτες” προκειμένου να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

“Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να εκδώσουν σχεδόν 130 “τρομοκράτες” προκειμένου οι προσφορές τους να περάσουν από το κοινοβούλιο μας- δυστυχώς, δεν το έχουν κάνει ακόμη αυτό”, δήλωσε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση της νεολαίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι οι δύο μοναδικές χώρες που πρέπει ακόμη να επικυρώσουν την κοινή προσφορά της Σουηδίας και της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ.

Ενώ η Βουδαπέστη έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την τελευταία επέκταση του στρατιωτικού μπλοκ και θα την υπογράψει στις αρχές του έτους, η Άγκυρα δεν έχει ακόμη ακολουθήσει.

Η Άγκυρα δεν έχει δώσει ακόμα το “πράσινο φως” για την προσχώρηση των δύο χωρών στη συμμαχία, επιδιώκοντας όρους για την έγκρισή της. Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο Ιούνιο για να αμβλύνουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την υποτιθέμενη υποστήριξή τους σε κουρδικές οργανώσεις, σύμφωνα με το Politico. Τον περασμένο μήνα, σουηδικό δικαστήριο μπλόκαρε την έκδοση ενός εξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου που ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως ένα από τα άτομα που έπρεπε να εκδώσει η Στοκχόλμη για να λάβει την έγκριση της Τουρκίας.

“Η Τουρκία μερικές φορές κατονομάζει άτομα που θα ήθελε να εκδοθούν από τη Σουηδία, και είναι γνωστό ότι η σουηδική νομοθεσία σχετικά με αυτό … είναι πολύ σαφής: ότι τα δικαστήρια [λαμβάνουν] αυτές τις αποφάσεις, δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής αυτού”, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

“Δεν νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να σκιάζει το γεγονός ότι τα πράγματα πάνε καλά”, πρόσθεσε αναφορικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα