Ουτρέχτη: Γνώριμος στις αρχές ο δράστης – Είχε κατηγορηθεί για βιασμό πριν 2 εβδομάδες

Ουτρέχτη: Γνώριμος στις αρχές ο δράστης – Είχε κατηγορηθεί για βιασμό πριν 2 εβδομάδες
AP

Νέες αποκαλύψεις για το παρελθόν του 37χρονου Τούρκου, ο οποίος αν και διαφεύγει της σύλληψης, είχε στο παρελθόν προσαχθεί για σωρεία αδικημάτων. Είχε καταστρέψει μέχρι και το κελί του. Το όχημα διαφυγής και τα κίνητρα της επίθεσης.

Παλιός γνώριμος των ολλανδικών αρχών είναι ο 37χρονος Gokman Tanis, τουρκικής καταγωγής, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας σκόρπισε τον θάνατο και τον τρόμο στο τραμ της Ουτρέχτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Tanis παραμένει ελεύθερος, με την αστυνομία να έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο NOS, ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους εννιά (τρεις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση), είχε απασχολήσει πολλάκις στο παρελθόν τις αρχές για τα ακόλουθα εγκλήματα:

Διάρρηξη φορτηγού στην πόλη Μπεστ, τον Φεβρουάριο του 2012

Απόπειρα ανθρωποκτονίας τον Δεκέμβριο 2013, κατά την οποία έριξε πυρά σε διαμέρισμα στο Καναλενέιλαντ

Κλοπή καταστήματος στην Ουτρέχτη τον Μάιο 2014

Επίθεση σε αστυνομικό τον Οκτώβριο 2014

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ τον Νοέμβριο του 2014

Πρόκληση υλικών ζημιών σε κελί αστυνομικού τμήματος της Ουτρέχτης (όπου προσήχθη αφού είχε σπάσει ένα παράθυρο) τον Οκτώβριο του 2015

Βιασμός τον Ιούλιο 2017, έγκλημα για το οποίο ξεκίνησε η δίκη του δύο μόλις εβδομάδες πριν τη σημερινή επίθεση.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο συγγενείς του φερόμενου μακελάρη, αναφέρει ότι ο 37χρονος πυροβόλησε εξαιτίας “οικογενειακών λόγων” εναντίον συγγενή του στο τραμ καθώς και εναντίον όσων επιβατών επιχείρησαν να σώσουν τον δεύτερο. Οι πληροφορίες ωστόσο δεν έχουν επαληθευτεί επίσημα. Ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Pieter-Jaap Aalbersberg, τόνισε ωστόσο πως η επίθεση «φαίνεται να έχει τρομοκρατικά κίνητρα».

AP

 

Η αστυνομία της Ουτρέχτης ανακοίνωσε επίσης ότι πριν από την επίθεση στην πλατεία της 24ης Οκτωβρίου, πιθανόν ο δράστης, κατέβασε οδηγό και έκλεψε αυτοκίνητο από τη λεωφόρο Αμερικής. Πρόκειται για ένα κόκκινο Renault Clio, το οποίο αργότερα βρέθηκε παρατημένο σε άλλο δρόμο της πόλης. Δεν αποκλείεται να πρόκειται για το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγε ο δράστης από το σημείο. Η αστυνομία ζητά από τους πολίτες, αν έχουν πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα, να επικοινωνήσουν με τις αρχές.

Επιπλέον, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το αν υπήρξαν παραπάνω ένοπλοι που άνοιξαν πυρ: Το πρωί σήμανε συναγερμός στην Ουτρέχτη, με τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής να κάνει λόγο για πυροβολισμούς σε διάφορα σημεία της πόλης μετά από την επίθεση στο τραμ στην πλατεία 24ης Οκτωβρίου.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε σταθμό του τραμ στην πλατεία 24ης Οκτωβρίου.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Οι Αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μην πλησιάσουν στην περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση. Την ίδια ώρα, η αστυνομία της Ουτρέχτης έδωσε εντολή σε όλα τα σχολεία να κλειδώσουν τις πόρτες τους και να απαγορεύσουν στους μαθητές να βγουν από τα κτήρια.

Παράλληλα αυξήθηκε στο μέγιστο το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής σε ολόκληρη την επαρχία της Ουτρέχτης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, έχουν σταλεί τουλάχιστον τρία ελικόπτερα για αεροδιακομιδές, καθώς και ασθενοφόρα. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος, εκφράζει την ανησυχία του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα