Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για τους Έλληνες - Σε εξέλιξη η επιχείρηση "Νόστος 3"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για τους Έλληνες - Σε εξέλιξη η επιχείρηση "Νόστος 3"
GLOMEX

Από τη Ζαπορίζια ξεκινάει το κονβόι που μεταφέρει Έλληνες πολίτες και προσωπικό του προξενείου της Μαριούπολης, μετά την εφιαλτική "απόδρασή" του.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης Νόστος 3 που μεταφέρει Έλληνες πολίτες και μέρος του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι ξεκινάει από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ (Kirovohrad) και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

ADVERTISING

«Συμμετείχα σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το πρωί για την εξέλιξη της επιχείρησης Νόστος 3, για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούσαν να φύγουν από την περιοχή της Μαριούπολης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του στο twitter.

«Χρέος της Ελλάδας η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Εφιαλτική η "απόδραση" από τη Μαριούπολη

Το πρωί της Τετάρτης (02/03) ξεκίνησε η εφιαλτική απομάκρυνση των Ελλήνων πολιτών και δημοσιογράφων από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, μέσω της οδού που άνοιξαν οι Ρώσοι ζητώντας να εκκενωθεί η πόλη από τους κατοίκους που επιθυμούν να φύγουν.

Ένα ελληνικό κομβόι 66 αυτοκινήτων, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, μετακινήθηκε προς την Ζαπορίζια. Ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, δημοσιογράφοι και ο απεσταλμένος του OPEN Σωτήρης Δανέζης, ο οποίος έκανε μια συγκλονιστική περιγραφή.

"Είναι 15:30. Βρισκόμαστε με το ελληνικό κομβόι, που μόλις βγήκε από το χωριό Ροσόφκα και κινείται βόρεια και δυτικά προς την Ζαπορίζια. Είναι ένα κομβόι, που τουλάχιστον στα χαρτιά, φαίνονται ότι το ακολουθούν 66 άτομα αλλά στη διαδρομή από όσο μπορώ να καταλάβω, είμαστε περισσότερα από 40 αυτοκίνητα και άρα οι άνθρωποι, οι οποίοι ακολουθούν αυτό το κομβόι, που είναι στην πλειοψηφία τους Έλληνες ομογενείς και Έλληνες πολίτες, πρέπει να είναι πολύ περισσότεροι" μετέφερε ο δημοσιογράφος.

Και συνέχισε: "Ξεκινήσαμε 11 το πρωί από τη Μαριούπολη, περάσαμε σχετικά εύκολα θα έλεγε κανείς τα μπλόκα του ουκρανικού στρατού έξω από το μεγάλο λιμάνι και κατευθυνθήκαμε προς τα δυτικά. Δέκα χλμ. αργότερα, όχι πολύ μακριά, πέσαμε πάνω σε μπλόκο του ρωσικού στρατού και των ρωσόφωνων αυτονομιστών, με αρκετά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και οχήματα υποστήριξης. Η αντίδρασή τους ήταν άμεση.

Γύρισαν τα πυροβόλα των αρμάτων και μας σημάδευαν σε απόσταση 20 μέτρων. Οι στρατιώτες είχαν ακροβολιστεί. Μέχρι να γίνουν οι πρώτες συνεννοήσεις, να αντιληφθούν ότι πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό κομβόι, να αντιληφθούν ότι πρόκειται για δημοσιογράφους και πολίτες, μιλάμε για οικογένειες με μικρά παιδιά που μας ακολουθούν σε αυτό το ταξίδι, πέρασε αρκετός χρόνος.

Είκοσι λεπτά αργότερα, μας επέτρεψαν μετά από έλεγχο σε όλα τα αυτοκίνητα και τα πορτ μπαγκάζ των αυτοκινήτων και στα διαβατήριά μας, μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε. Αμέσως μετά βρεθήκαμε στο πλησιέστερο χωριό της περιοχής, στο Μανκούς. Αμέσως μετά το μπλόκο, το χωριό είχε βομβαρδιστεί πριν από λίγη ώρα.

Βλέπαμε φωτιές μέσα στα σπίτια, μέσα στο χωριό, στο κέντρο του χωριού, αριστερά και δεξιά στους δρόμους μεγάλες καταστροφές, κρατήρες από βόμβες, ρουκέτες στους δρόμους καρφωμένες στην άσφαλτο. Στην πορεία μας για να περάσουμε από τον λεγόμενο ανθρωπιστικό διάδρομο που είχαν ανοίξει οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές και ο ρωσικός στρατός, βρήκαμε την πρώτη γέφυρα κατεστραμμένη. Ακολουθήσαμε έναν χωματόδρομο για να βρούμε μια εναλλακτική πορεία. Δεχτήκαμε πυρά μέσα στους αγρούς, τους οποίους προσπαθούσαμε να διασχίσουμε.

Αλλάξαμε ξανά πορεία. Κατευθυνθήκαμε δυτικά. Βρήκαμε και άλλους δρόμους ανατιναγμένους και κατεστραμμένους. Τελικώς μέσα από έναν τέταρτο δρόμο, μέσα από το χωριό Μανκούς καταφέραμε να περάσουμε σε μία άλλη διαδρομή, η οποία κατευθύνεται προς την Ζαπορίζια αλλά δεν είναι ο δρόμος τον οποίο αρχικώς είχαμε επιλέξει. Κατευθυνόμαστε από έναν δρόμο για τον οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ουκρανία, Ρωσία, Νίκος Δένδιας
SHARE:

24Media Network