Πούτιν: “Τρομοκρατική ενέργεια στη γέφυρα της Κριμαίας” – Το Συμβούλιο Ασφαλείας και το δίλημμα

Πούτιν: “Τρομοκρατική ενέργεια στη γέφυρα της Κριμαίας” –  Το Συμβούλιο Ασφαλείας και το δίλημμα
Βλαντίμιρ Πούτιν Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Γρήγορες και οδυνηρές, κατά τους ειδικούς, αποφάσεις καλείται να πάρει ο Ρώσος πρόεδρος μετά την έκρηξη στη γέφυρα - σύμβολό του στην Κριμαία. Η αλλαγή στα σχέδιά του, σε μια περίοδο που η εξουσία του θεωρείται πιο αδύναμη από ποτέ.

Ανατροπή στα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε η έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα του Κερτς, τη μοναδική που ενώνει τη Ρωσία με την Κριμαία.

Επίθεση η οποία, σε συνδυασμό με τη σημαντική υπεροχή της Ουκρανίας στο μέτωπο του πολέμου, φέρνει σε δύσκολη θέση το Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος τη Δευτέρα θα συναντηθεί εκ νέου με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πούτιν θα κληθεί να παρουσιάσει τις στρατηγικές επιλογές που πρέπει να κάνει, σχετικά με την κατοχή της νότιας Ουκρανίας από τη Ρωσία. Όλη αυτή η παρουσία ήταν ήδη ανεπαρκώς εφοδιασμένη, διαχειριζόμενη και σε υποχώρηση. Και δείχνει ότι η βασική σιδηροδρομική διαδρομή προς την Κριμαία και μετά προς τις πρώτες γραμμές στη Χερσώνα είναι ευάλωτη για μελλοντικές επιθέσεις.

Αν και το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στη γέφυρα, έχει τα εύσημα για μια σειρά πρόσφατων χτυπημάτων σε στόχους στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία.

“Τρομοκρατική ενέργεια από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες”

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το βράδυ της Κυριακής (09/10) τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για την ισχυρή έκρηξη στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «τρομοκρατική».

«Οι δράστες, οι αυτουργοί και οι εντολείς είναι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες», είπε ο Πούτιν σε μια συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη που στόχευε στην καταστροφή μιας πολιτικής υποδομής κρίσιμης σημασίας» ανέφερε, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Κρεμλίνου στο Telegram.

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος του παρουσίασε το πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε για την έκρηξη και την πυρκαγιά στη γέφυρα.

Η Μόσχα δεν είχε κατηγορήσει μέχρι τώρα ευθέως το Κίεβο για την έκρηξη του παγιδευμένου φορτηγού από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

«Είναι μια τρομοκρατική ενέργεια που σχεδίασαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Ο στόχος ήταν να καταστραφεί μια μεγάλη πολιτική υποδομή, πολύ σημαντική για τη Ρωσία» είπε ο Μπαστρίκιν σε αυτή τη συνάντηση.

Η γέφυρα, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πούτιν το 2018, χρησιμοποιείται και για τον ανεφοδιασμό των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία.

Ο αντίκτυπος της έκρηξης στο ρωσικό στρατό

Η κίνηση των οχημάτων αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρά προβλήματα, παρά το γεγονός ότι Ρώσοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι η κυκλοφορία είχε αποκατασταθεί.

Μπορεί τώρα να γίνονται διελεύσεις πορθμείων σε κακές καιρικές συνθήκες ή εξαιρετικά επικίνδυνες αεροπορικές πτήσεις φορτίου, προκειμένου να ενισχυθούν οι στρατιωτικές αποστολές στην Κριμαία και προς τις πρώτες γραμμές, γεγονός που θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε μια ενιαία σιδηροδρομική γραμμή ανατολικότερα που περνά μέσω της Μελιτόπολης κατά μήκος της ακτής της Αζοφικής Θάλασσας.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με το CNN, αποκαλύπτεται η αδυναμία των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας κατά τον 20ο αιώνα: Χρειάζονται σιδηροδρόμους για να κυκλοφορούν.

Οι στοχευμένες κινήσεις της Ουκρανίας

Η Ουκρανία ακολουθεί το σχέδιό της με αργή και υπομονετική ακρίβεια. Πρώτα το Ιζιούμ, που οδήγησε στην κατάρρευση γύρω από το Χάρκοβο. Μετά το Λιμάν, το οποίο οδηγεί στη διάβρωση του ρωσικού ελέγχου του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Και τώρα η γέφυρα του Κερτς, που είχε γίνει τόσο ζωτικής σημασίας για όλα όσα η Ρωσία προσπαθεί να κρατήσει στο νότο.

Η έκρηξη στη γέφυρα πιθανότατα να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη Ρωσία να τροφοδοτεί τις σιδηροδρομικές γραμμές εντός του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, περιοχές που η Ουκρανία έχει ήδη ασκήσει μεγάλη πίεση.

Η Ουκρανία είχε χρόνο για να χτυπήσει αυτά τα σημεία πίεσης. Δεν πέτυχαν παρά μόνο όταν είδαν μια στιγμή αδυναμίας, διασφαλίζοντας ότι η ζημιά που προκλήθηκε θα είναι διαρκείας, ενώ οι χρονοβόρες επισκευές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αλλαγή στα σχέδια του Πούτιν

Ο Πούτιν τώρα καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν και να πάρει γρήγορες και οδυνηρές αποφάσεις, παρά το περήφανο πρόσωπο που ο ίδιος θέλει να δείχνει.

Στα δυτικά του ποταμού Ντνίπρο, ο στρατός του στη Χερσώνα πολιορκείται από γρήγορες κινήσεις των ουκρανικών δυνάμεων. Έχουν ήδη υποχωρήσει, εν μέρει λόγω του ίδιου φτωχού ανεφοδιασμού που θα επιδεινωθεί σημαντικά μετά την έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς.

Αποκόπτονται και πάλι από τη γραμμή ανεφοδιασμού από μια άλλη σειρά κατεστραμμένων ή στοχευμένων γεφυρών κατά μήκος του Ντνίπρο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, υποχώρησαν πάνω από 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Και κάπως έτσι δημιουργείται μια σειρά από ερωτήματα. Μπορεί η Μόσχα να διατηρήσει αυτή τη δύναμη σε δύο κατεστραμμένες διαδρομές ανεφοδιασμού; Μια επισφαλής παρουσία ίσως από τη μια μέρα στην άλλη έχει γίνει σχεδόν αδύνατη. Το Κρεμλίνο είναι σε θέση να δει την πραγματικότητα και να αποσυρθεί; Ή μήπως παίρνει το στοίχημα των υψηλότερων στοιχημάτων της εξάπλωσης των απομονωμένων δυνάμεών του αραιά σε μια μεγάλη έκταση;

Η γέφυρα της Κριμαίας ap

Το δεύτερο σημείο της απόφασης αφορά την Κριμαία. Ο Πούτιν άνοιξε προσωπικά τη γέφυρα στο στενό του Κερτς οδηγώντας ένα φορτηγό το 2018. Η παράνομη προσάρτηση του ουκρανικού εδάφους ήταν η πηγή άστοχης υπερηφάνειας και αυτοκρατορικής μεγαλοπρέπειας για το Κρεμλίνο. Αλλά ο Πούτιν αντιμετωπίζει τώρα τη δύσκολη επιλογή να τον ενισχύσει περαιτέρω με εξαντλημένες δυνάμεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεφοδιασμού ή να αποσύρει εν μέρει τον στρατό του για να διασφαλίσει ότι οι σημαντικοί πόροι τους στη χερσόνησο δεν θα αποκοπούν.

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για αυτό. Η γέφυρα του Κερτς μπορεί να χτυπηθεί ξανά. Η σιδηροδρομική σύνδεση μέσω της Μελιτόπολης είναι πλέον στόχος μεγάλης αξίας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι μια επίθεση από τη Ζαπορίζια προς τη Μελιτόπολη ήταν πιθανή. Η απλή πιθανότητα να διακοπεί η τελευταία ανέγγιχτη σιδηροδρομική διαδρομή της Ρωσίας προς το νότο εγείρει σημαντικά ζητήματα για την κατοχή της.

Το δίλημμα του Ρώσου προέδρου

Ο Πούτιν πρέπει να επιλέξει μεταξύ της τροφοδοσίας των μεγαλύτερων φιλοδοξιών του με λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας ή της εδραίωσης δυνάμεων γύρω από έναν στόχο που έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει. Το πρώτο εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας καταστροφικής κατάρρευσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και πολύ πιθανόν την κυριαρχία του Πούτιν.

Το δεύτερο τον αφήνει με ένα σημαντικό πλήγμα στο κύρος του, αλλά μια μεγαλύτερη πιθανότητα να διατηρήσει την κατοχή μικρότερων περιοχών της Ουκρανίας.

Η θέση εξουσίας του δεν υπήρξε ποτέ πιο αδύναμη από τότε που ανέλαβε την προεδρία το 2000. Η παραδοχή της αποτυχίας μπορεί να του είναι δυσάρεστη σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, στρέφει και πάλι τον πόλεμο σε μια στιγμή όπου η κατοχή του -ακόμα και το καθεστώς- αντιμετωπίζει πλήρη κατάρρευση ή μικρή προοπτική νίκης.

Οι πυρηνικές απειλές και η ρητορική του κατά της Δύσης ήταν το “όπλο” του από την έναρξη της εισβολής. Ωστόσο, ακόμη η Μόσχα δεν έχει καταφύγει σε καμία κίνηση της καταστροφής, ενώ το ΝΑΤΟ εξόπλιζε την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό σε βαθμό που κανείς δεν περίμενε πριν από τον πόλεμο.

Τα έξυπνα και υπομονετικά χτυπήματα του Κιέβου στα εξαρτώμενα σημεία μεταφορών της Ρωσίας άφησαν τον Πούτιν με μια σειρά σημαντικών -έως και καταληκτικών- αποφάσεων που πρέπει να λάβει άμεσα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα