Ρωσία: Ιδιοκτήτης ορθόδοξου καναλιού κέρδισε δίκη κατά της Google

Ρωσία: Ιδιοκτήτης ορθόδοξου καναλιού κέρδισε δίκη κατά της Google
Google ISTOCK

Ρώσος ιδιοκτήτης ορθόδοξου καναλιού κέρδισε δίκη κατά της Google. Ο επιχειρηματίας συγκαταλέγεται στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, ιδιοκτήτης του χριστιανικού ορθόδοξου καναλιού Tsargrad TV, κέρδισε την δίκη με την Google σε ρωσικό δικαστήριο, δηλώνοντας ότι ο αμερικανικός αυτός γίγαντας της τεχνολογίας της πληροφόρησης αντιμετωπίζει τώρα ένα δυνητικά βαρύ πρόστιμο.

Η Google της Alphabet είχε ασκήσει έφεση σε ρωσικό δικαστήριο, το οποίο με απόφαση του της επέβαλλε να ξεμπλοκάρει τον λογαριασμό YouTube του Tsargrad TV, διαφορετικά θα αντιμετώπιζε ημερήσιο πρόστιμο 100.000 ρουβλίων (1.358 δολαρίων) το οποίο θα διπλασιαζόταν κάθε εβδομάδα που η Google δεν συμμορφωνόταν.

Το τηλεοπτικό κανάλι Tsargrad δήλωσε ότι το Ένατο Εφετείο Διαιτησίας της Μόσχας επικύρωσε το πρόστιμο. Ο Μαλοφέγεφ επιβεβαίωσε επίσης την απόφαση του δικαστηρίου στο Reuters, αλλά δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με το δικαστήριο ώστε να προβεί σε σχετικό σχόλιο παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έγιναν μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Google δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Η υπόθεση αντικατοπτρίζει τη φθίνουσα ανοχή της Ρωσίας προς τους ξένους τεχνολογικούς κολοσσούς, σε αρκετούς από τους οποίους έχει επιβάλει πρόστιμα φέτος επειδή δεν διέγραψαν περιεχόμενο που η Μόσχα θεωρεί παράνομο.

Η Tsargrad δήλωσε ότι το πρόστιμο θα σταματήσει να ανατοκίζεται όταν φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ρούβλια (13,6 εκατομμύρια δολάρια), κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί στα μέσα Μαρτίου του επόμενου έτους. Μετά από εννέα μήνες, είπε, το όριο του 1 δισεκατομμυρίου ρουβλίων θα καταργηθεί,

Τα δύο μέρη έχουν εμπλακεί σε συνομιλίες από τότε που η υπόθεση ήρθε για πρώτη φορά στην δημοσιότητα στα μέσα του 2020, αλλά η Tsargrad είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι εγκατέλειψε τις συνομιλίες για διακανονισμό με την Google την οποία κατηγόρησε ότι κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις.

Η Google από την πλευρά της είχε δηλώσει τον Μάιο ότι η προτεινόμενη ποινή ήταν «δυσανάλογη» και ότι η απόφαση δημιούργησε αβεβαιότητα για τους ξένους επενδυτές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν επιβάλλει κυρώσεις στον Μαλοφέγεφ το 2014, με τις κατηγορίες ότι χρηματοδότησε φίλα προσκείμενους στην Μόσχα αυτονομιστές που πολεμούσαν στην Ουκρανία, τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Η Ρωσία θεωρεί αυτού του είδους τις κυρώσεις παράνομες.

Ο Μαλοφέγεφ δήλωσε στο Reuters πριν από την τελευταία δικαστική απόφαση ότι η επιλογή που είχε μπροστά της η Google ήταν είτε να συνεχίσει να παραβιάζει τη ρωσική νομοθεσία είτε να επαναφέρει το κανάλι του στο YouTube και να μην αντιμετωπίσει καμία ποινή. «Η παραβίαση του νόμου δεν αποτελεί ποτέ μέρος του επενδυτικού κλίματος» δήλωσε.

H Google, όπως γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC, στην ιστορία αυτή βρέθηκε μεταξύ σφύρας και άκμονος: εάν η εταιρεία αποδεχθεί την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου τότε απειλείται με το να τις επιβληθούν κυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τεράστια πρόστιμα στην Ρωσία.

Το YouTube προκάλεσε επίσης την οργή του ρωσικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RT την Πέμπτη, μετά την απόφαση του να μπλοκάρει το νέο κανάλι RT DE (στη γερμανική γλώσσα) την ημέρα της έναρξής του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το γραφείο τύπου της Google δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RBK, ότι το κανάλι RT auf Sendung απομακρύνθηκε επειδή αγνόησε περιορισμούς που είχαν επιβληθεί νωρίτερα, καθώς το Σεπτέμβριο είχε μπλοκαριστεί ένα άλλο κανάλι το RT DE. «Εάν κάποιο κανάλι έχει απομακρυνθεί, ο ιδιοκτήτης του καναλιού δεν μπορεί να χρησιμοποιεί , η να διαθέτει, ή να δημιουργεί οποιαδήποτε άλλα κανάλια στο YouTube. Γι’ αυτό τον λόγο, το κανάλι RT auf Sendung επίσης απομακρύνθηκε επειδή παραβίασε τους Όρους χρήσης του You Tube και συγκεκριμένα επειδή αγνόησε περιορισμούς που είχαν επιβληθεί νωρίτερα».

“Στο Στόμα Του Λάκη” κάνει πρεμιέρα! Από σήμερα και κάθε Πέμπτη, ο μοναδικός Λάκης Λαζόπουλος θα σχολιάζει καυστικά όσα συμβαίνουν γύρω μας! Άκουσε το Podcast και κάνε εγγραφή σε Spotify, Apple Podcasts για να μη χάνεις επεισόδιο!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version