Τουρκία: Οργισμένοι οι Τούρκοι με τη Σουηδία – Στη Στοκχόλμη “κρέμασαν” ομοίωμα του Ερντογάν

Τουρκία: Οργισμένοι οι Τούρκοι με τη Σουηδία – Στη Στοκχόλμη “κρέμασαν” ομοίωμα του Ερντογάν
Τομπίας Μπίλστρεμ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP Photo/Ali Unal

Μετά τα όσα συνέβησαν στη Στοκχόλμη, η Τουρκία παρουσιάζεται εξοργισμένη με τη Σουηδία. Στον "αέρα" η είσοδος των Σουηδών στο ΝΑΤΟ.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Σουηδία δεν διάγουν τις ευτυχέστερες των στιγμών τους. Για την ακρίβεια, δοκιμάζονται όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια και ενώ οι Σουηδοί επιχειρούν να κάμψουν τις αντιρρήσεις των Τούρκων για να εξασφαλίσουν θέση στο ΝΑΤΟ.

Μετά από όσα έγιναν στη Στοκχόλμη την Πέμπτη, όταν υποστηρικτές του PKK, κρέμασαν (ανάποδα μάλιστα) μια μαριονέτα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έξω από το δημαρχείο της πόλης, η τουρκική αντίδραση ήταν απολύτως αναμενόμενη.

Αυτή εκφράστηκε με την εσπευσμένη κλήση του Σουηδού πρέσβη στην Αγκυρα για εξηγήσεις αλλά και τις δηλώσεις του Ιμπράιμ Καλίν ο οποίος καταδίκασε το γεγονός με τον πιο έντονο τρόπο όπως χαρακτηριστικά τονίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο δε Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε: “Όσα συνέβησαν είναι απαράδεκτα και τα καταδικάζουμε. Η επίθεση αυτή δεν είναι μόνο εναντίον του προέδρου μας αλλά είναι μια προσβολή εναντίον όλης της Τουρκίας. Το PKK προσπαθεί να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αν η Σουηδία δεν αντιδράσει σε αυτές τις διαδηλώσεις και πράξεις, τότε κι εμείς δεν θα δώσουμε την απάντηση που θέλει η Σουηδία για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ”.

Η Τουρκία βέβαια στρώνει όπως κοιμάται. Οι υπερβολικές απαιτήσεις από τη Σουηδία την οποία καλεί να της παραδώσει Κούρδους ή και Τούρκους που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετικά με την “τρομοκρατία” ήταν φυσικό ότι θα δημιουργούσαν δράση και αντίδραση.

Οι αξιώσεις έρχονται ως προϋπόθεση έτσι ώστε να άρει τις αντιρρήσεις της στην Τουρκία για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ακόμα όμως και ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε πρόσφατα ότι οι Τούρκοι “ζητούν πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν επιθυμούμε να τους δώσουμε”.

Και αυτό ενώ η Σουηδία έχει απελάσει ήδη μέλος του PKK το οποίο είχε καταδικαστεί στην Τουρκία και είχε βρει καταφύγιο στη χώρα της σκανδιναβίας.

Τέλος, ως κερασάκι στην τούρτα της επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τουρκίας Μουσταφά Σεντόπ ακύρωσε την επικείμενη επίσκεψη του Σουηδού ομολόγου του, με την αιτιολογία της “υποστήριξης τρομοκρατικής προπαγάνδας από YPG/PKK” στη Στοκχόλμη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα