Τραμπ: ”Εγκαταλείπω τον Λευκό Οίκο εάν οι εκλέκτορες επικυρώσουν τη νίκη Μπάιντεν”

Τραμπ: ”Εγκαταλείπω τον Λευκό Οίκο εάν οι εκλέκτορες επικυρώσουν τη νίκη Μπάιντεν”
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «βεβαίως» θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο «αν» οι εκλέκτορες ψηφίσουν τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη (26/11) ότι θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο «αν» το σώμα των εκλεκτόρων επικυρώσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να ορκιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντα του την 20ή Ιανουαρίου.

«Βεβαίως θα το κάνω, και το γνωρίζετε», απάντησε ο επιχειρηματίας των ακινήτων που έγινε πρόεδρος ερωτηθείς εάν θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο αφού το εκλεκτορικό σώμα ψηφίσει τον Μπάιντεν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτό όμως, έσπευσε να προσθέσει, θα ήταν «λάθος». «Αν το κάνει, θα κάνει λάθος», είπε προσθέτοντας πως δυσκολεύεται να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, που απέδωσε για νιοστή φορά σε νοθεία.

«Είμαστε σαν τριτοκοσμική χώρα», υποστήριξε ο Τραμπ, αναφερόμενος στις εκλογικές υποδομές στις ΗΠΑ.

Οι δικαστικές προσφυγές της ομάδας του Ρεπουμπλικάνου συνεχίζονται, παρότι άκαρπες. Αναλυτές και εκλογικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι διαπράχθηκε νοθεία, πολύ περισσότερο σε έκταση η οποία να μπορούσε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα.

Οι λέξεις που βγήκαν από το στόμα του Ντόναλντ Τραμπ έχουν σημασία, καθώς η συνεχιζόμενη άρνησή του να αποδεχθεί την ήττα του από τον αντίπαλό του δεν έχει προηγούμενο στην αμερικανική ιστορία. Παρότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα παραδώσει, στις αρχές της επόμενης χρονιάς, τη σκυτάλη στον Δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο.

Το εκλεκτορικό σώμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα συνέλθει τη 14η Δεκεμβρίου για να αναδείξει επίσημα τον νικητή των εκλογών. Γενικά πρόκειται απλώς για τυπική διαδικασία.

Ως εδώ, όλες οι δικαστικές προσφυγές της ομάδας του Ρεπουμπλικάνου έχουν αποτύχει. Οι πολιτείες κλειδιά, η μια πίσω από την άλλη, επικύρωσαν τα αποτελέσματα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ακόμη ότι ως προς τις εκλογικές υποδομές, «είμαστε σαν τριτοκοσμική χώρα». Μολαταύτα δεν έχει παρουσιάσει καμία απόδειξη, κανένα ατράνταχτο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό του ότι οι Δημοκρατικοί «έκλεψαν» τις εκλογές.

Ο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, εξασφάλισε 306 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 232 του Τραμπ. Έφθασε στην επικράτησή του ανακτώντας παλιά οχυρά των Δημοκρατικών όπου είχε κερδίσει προς γενική κατάπληξη ο επιχειρηματίας των ακινήτων το 2016, όπως η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν.

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ αναγκάστηκε να δώσει πράσινο φως στην έναρξη της διαδικασίας της μεταβίβασης της εξουσίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα