Attica Bank: Ενδεχόμενο διορισμού Επιτρόπου από την ΤτΕ

Attica Bank: Ενδεχόμενο διορισμού Επιτρόπου από την ΤτΕ
Attica Bank SOOC

Η απουσία κοινής "γραμμής" εντός του ΔΣ της Attica Bank για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που έχουν προκύψει και η μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος εξυγίανσης έχουν θέσει σε συναγερμό την ΤτΕ.

Εξαιρετικό πιθανό είναι πλέον το ενδεχόμενο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας να τοποθετήσει ακόμη και πριν το Πάσχα Επίτροπο που θα ασκεί την διοίκηση της Attica Bank και θα δρομολογήσει τα επόμενα στάδια εξυγίανσης της τράπεζας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης οδηγείται στην συγκεκριμένη απόφαση βλέποντας την απουσία κοινής «γραμμής» και στρατηγικής εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που έχουν προκύψει, γεγονός που έχει θέσει εκτός χρονοδιαγράμματος τα επόμενα βήματα εξυγίανσης και την υλοποίηση της δεύτερης ΑΜΚ που προγραμματιζόταν για το καλοκαίρι.

Όπως έχει γράψει το news247.gr η άσκηση δέουσας επιμέλειας που έγινε για το ενήμερο χαρτοφυλάκιο της Attica Bank από την Deloitte έβγαλε την ανάγκη για κεφαλαιακή θωράκιση κατά 240 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν οι τιτλοποιήσεις του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων της Attica Bank όπου οι μέτοχοι αποδέχθηκαν το παραπάνω πόρισμα.

Ωστόσο την ακριβή μέτρηση για το μέγεθος της τρύπας θα έχει η DBRS που αξιολογεί τα χαρτοφυλάκια των τιτλοποιήσεων, εργασία που θεωρητικά θα τελείωνε 31/1/22. Στα μέσα Μαρτίου αποκαλύφθηκε ότι στην DBRS δεν είχαν δοθεί πλήρη στοιχεία από όλες τις τιτλοποιήσεις. Κάτι που έγινε τώρα και ο οίκος αξιολόγησης θα έχει τεκμηριωμένο πόρισμα στα μέσα Ιουνίου, το οποίο όπως εκτιμά η αγορά θα είναι πιθανότατα άνω των 240 εκατ. ευρώ που έβγαλε η αρχική εκτίμηση της Deloitte.

Οι 3 απαντήσεις που ζητά η ΤτΕ

Υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης χρόνου καθώς έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία της 31ης Μαρτίου κατά την οποία θα παρουσιαζόταν το αποτέλεσμα της άσκησης δέουσας επιμέλειας για τον προσδιορισμό του ύψους των νέων κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας, ενώ στα τέλη του μήνα η Attica Bank θα πρέπει να ανακοινώσει και τα αποτελέσματα για τη χρήση 2021, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει και αναμένει απαντήσεις από τους μετόχους (ΤΧΣ και Ellington – ΤΜΕΔΕ) σε τρία βασικά ερωτήματα.

  1. Από το Credit Quality Review που διενεργήθηκε στην Attica Bank, προκύπτουν νέες και υπέρογκες ζημίες που θα προέλθουν από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων και οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν με τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πλέον, η νέα αξιολόγηση του κακού χαρτοφυλακίου της Attica Bank παρουσιάζει ένα ποσό που αποκλίνει σημαντικά από την προηγούμενη εκτίμηση και η ΤτΕ αναμένει απαντήσεις για το ακριβές ύψος και την αναλυτική πηγή προέλευσης των επιπρόσθετων ζημιών.
  2. Την ίδια στιγμή η Attica Bank αναμένεται να δείξει και για την χρήση 2021 ζημίες με αποτέλεσμα, να ενεργοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το νομοθετικό πλαίσιο για την αναβαλλόμενη φορολογία, δηλ. το Υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει στην Τράπεζα ένα ποσό έναντι αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων και οι μετοχές που θα αποκτήσει ως αποτέλεσμα, θα κατευθυνθούν στο ΤΧΣ, εις βάρος των άλλων μετόχων. Η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη θα αλλάξει τις μετοχικές ισορροπίες στην Attica Bank και η ΤτΕ έχει ζητήσει να μάθει εάν υπάρχει κοινή πορεία των μετόχων (ΤΧΣ και Ellington – ΤΜΕΔΕ) έναντι της προοπτικής αυτής.
  3. Τα χρονοδιαγράμματα έχουν εκτραπεί και ο στόχος της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για το καλοκαίρι προφανώς και δεν υφίσταται. Η ΤτΕ έχει ζητήσει να μάθει το νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της νέας ΑΜΚ.

Πολλά πάντως, για το μέλλον της Attica Bank, αλλά και τα επόμενα καθοριστικά βήματα για την εξυγίανση, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ΤτΕ, με την τελευταία να προσδοκά λύσεις από τους μετόχους της Τράπεζας, ώστε να μην αναγκαστεί με παρέμβει εφαρμόζοντας εποπτικά μέτρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα