Έρχονται 2 δισ. ευρώ από το SURE

Έρχονται 2 δισ. ευρώ από το SURE
Κόσμος στο Σύνταγμα Eurokinissi

Έρχονται τα 2 δισ. ευρώ από την κοινοτική πρωτοβουλία για την στήριξης της απασχόλησης. Πώς θα διατεθούν.

Από σήμερα Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020 η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ του προγράμματος SURE, το οποίο θα βοηθήσει επιχειρήσεις, αλλά και εργαζομένους που επλήγησαν από την πανδημία.

Αυτό ανακοίνωσε επίσημα σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ελλάδα θα ευεργετηθεί με το συνολικό ποσό των 2,7 δις ευρώ από το πρόγραμμα από τα οποία τα 2 δις θα είναι άμεσα διαθέσιμα.

Ως γνωστό το πρόγραμμα αποτελεί τα ένα από τρία δίχτυα προστασίας (μαζί με τις εγγυήσεις ύψους 200 δις από την ΕΤΕπ και τα 240 δις από τον ESM) που ενέκρινε τον περασμένο Απρίλιο το Ευρωπαϊκό συμβούλιο με συνολικό προϋπολογισμό 100 δις ευρώ.

Τα χρήματα δίνονται σε κάθε χώρα με την μορφή χαμηλότοκου δανείου και το ύψος του ποσού για κάθε χώρα εξαρτάται από την «κλείδα» που ορίζει το ποσοστό συμμετοχή της κάθε χώρας στο ΑΕΠ της ΕΕ και την σημερινή οικονομική της κατάσταση.

Αρχικά η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει με βάση αυτό περίπου 1,4 δις. Επειδή όμως 16 κράτη μέλη δεν ζήτησαν το μερίδιο που τους αναλογούσε, το ποσό που έμεινε αδιάθετο μοιράστηκε στις χώρες που είχαν κάνει αίτηση για χρηματοδότηση μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τι θα χρηματοδοτήσουν τα 2 δις από το SURE

Στην δήλωσή του μετά αποδέσμευση των 2 δις ευρώ ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί με μεθοδικότητα, οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη τους εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους.

Σημείωνε ακόμη ότι δόση η οποία ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, επί συνόλου περίπου 2,7 δισ. ευρώ που θα χορηγηθεί στη χώρα μας ως δάνειο από το SURE, με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού.

«Με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης» τόνιζε ο υπουργός οικονομικών.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” ώστε να περιορίσει, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της παρούσας δοκιμασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να θέσει τις βάσεις για γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα