Εθνική Τράπεζα: Φουντώνει η κόντρα με την Χαλυβουργική

Εθνική Τράπεζα (φωτογραφία αρχείου)
Εθνική Τράπεζα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Ανακοίνωση, με την οποία απαντά στις αιχμές της Χαλυβουργικής, εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα, επιφυλασσόμενη, όπως αναφέρεται, για κάθε νόμιμο δικαίωμά της και παραθέτοντας τα στοιχεία για τις οφειλές και τη διαδικασία ειδικής διαχείρισης.

Η Χαλυβουργική έχει σταματήσει να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις από το Νοέμβριο του 2015, αποτελώντας μακράν το μεγαλύτερο μη εξυπηρετούμενο δάνειο στον ισολογισμό, τονίζει η Εθνική Τράπεζα, σε ανακοίνωσή της στην οποία τονίζει ότι η πρόταση αναδιάρθρωσης που είχε παραδώσει η εταιρεία αποτελείτο κυρίως από κούρεμα οφειλών σε ύψος που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό, ενώ δίνει και απαντήσεις για την απόφαση να κινηθεί μέσω της διαδικασίας ειδικής διαχείρισης.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαλυβουργική, σε ανακοίνωσή της στις 4 Μαρτίου, έκανε λόγο για εχθρική στάση από την τράπεζα, μιλώντας για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και εκτέλεση «προδιαγεγραμμένης αποστολής» από την Εθνική Τράπεζα.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας

Σε απάντηση της από 04/03/2021 ανακοίνωσης της εταιρείας Χαλυβουργική Α.Ε. («Χαλυβουργική» ή «Εταιρεία»), η Εθνική Τράπεζα, προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, σημειώνει τα ακόλουθα:

• Η Χαλυβουργική έχει περιστείλει ουσιωδώς την παραγωγική δραστηριότητα χάλυβα σταδιακά από το 2012.

• Το σύνολο των υποχρεώσεων της Χαλυβουργικής (συμπεριλαμβανομένων και οφειλών σε ΔΕΚΟ) ανέρχεται στο ποσό των €562 εκατ. με στοιχεία Δεκεμβρίου 2018.

• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων της Χαλυβουργικής στην Εθνική Τράπεζα ανέρχεται στο ποσό των €344 εκατ. με στοιχεία Νοεμβρίου 2020, πλέον τόκων.

• Η Χαλυβουργική σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις στην Εθνική Τράπεζα το Νοέμβριο του 2015 και σήμερα αποτελεί το, μακράν, μεγαλύτερο μη εξυπηρετούμενο δάνειο στον ισολογισμό της ΕΤΕ.

Έκτοτε, η Εθνική Τράπεζα, ενώ είχε το δικαίωμα καταγγελίας, εντούτοις με καλή πίστη και διάθεση και σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, εξέτασε όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις. Μεταξύ άλλων, παραδειγματικά αναφέρεται η ανάθεση λεπτομερούς μελέτης του κλάδου χαλυβουργίας σε εξειδικευμένο ανεξάρτητο σύμβουλο. Η μελέτη αυτή κατέληγε, μεταξύ άλλων, στο συμπέρασμα ότι η παραγωγική δυναμικότητας χάλυβα στην Ελλάδα ήταν υπερβάλλουσα σε σχέση με τη ζήτηση.

Παρ’ όλ’ αυτά, η Εθνική Τράπεζα συνέχισε τις επαφές με την Εταιρεία για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, απέχοντας από νομικές ενέργειες, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ενδεικτικό της σημασίας που επέδειξε η Εθνική Τράπεζα για την υπόθεση της Χαλυβουργικής είναι η συμμετοχή του ίδιου του Διευθύνοντος Συμβούλου της σε σειρά συναντήσεων με τη διοίκηση της Εταιρείας, και αυτό επί σειρά ετών.

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Εταιρείας περί υποβολής επιχειρηματικών σχεδίων και προτάσεων αναδιάρθρωσης, αξίζει να σημειωθεί ενδεικτικά ότι η τελική πρόταση που υποβλήθηκε από την Εταιρεία ήταν τον Δεκέμβριο του 2017 και συνίστατο κυρίως στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του τραπεζικού δανεισμού -διατηρώντας το status quo της εταιρείας-, σε ποσοστό το οποίο η Εθνική Τράπεζα δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό, λαμβάνοντας υπόψη τις εναλλακτικές οδούς ανάκτησης των δανειακών απαιτήσεών της.

Μετά από στάθμιση όλων των επιλογών, λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα του χρόνου μη εξυπηρέτησης, την ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων -όπως επιτάσσει η τραπεζική νομοθεσία και το επιχειρηματικό σχέδιο της Τράπεζας- και με γνώμονα τη διαφύλαξη των συμφερόντων των μετόχων της, η Εθνική Τράπεζα προέκρινε την επιλογή υποβολής ένδικης αίτησης για ειδική διαχείριση, η οποία πρόκειται να κριθεί από τα αρμόδια Δικαστήρια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα δεν προέβη σε επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης για μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στο ότι η συγκεκριμένη και δοκιμασμένη επιλογή διαχείρισης μη εξυπηρετούμενου ανοίγματος είναι πρόσφορη να επιφέρει το μεγαλύτερο σε παρούσες αξίες τίμημα για την τράπεζα, με βάση τις διαθέσιμες εξασφαλίσεις και τα χαρακτηριστικά των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας, καθώς και μεγαλύτερη διαφάνεια στην περιβαλλοντική κατάσταση του χώρου στον οποίο δραστηριοποιείται η Εταιρεία.

Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας, διευκρινίζεται ότι η ανάδειξη πλειοδότη μέσω της διαδικασίας ειδικής διαχείρισης λαμβάνει χώρα υπό όρους πλειοδοτικού διαγωνισμού με ενσφράγιστες προσφορές και ως εκ τούτου η διαδικασία είναι απόλυτα διαφανής και αντικειμενική, χωρίς να αφήνει περιθώρια για χειραγώγησή της ή για την επιλογή συγκεκριμένου πλειοδότη, όπως αναληθώς και ανακριβέστατα ισχυρίζεται η Χαλυβουργική στην ανακοίνωσή της.

Η Εθνική Τράπεζα αρνείται κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατά τα λοιπά αιτιάσεις που της απευθύνονται και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο περαιτέρω δικαίωμα και ενέργεια, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα
SHARE:

24Media Network