Μοσχοβισί: Το “κενό” κλείνει όσο περνούν οι μέρες – Διασφαλισμένο το 3,5% του ΑΕΠ για το 2019

Μοσχοβισί: Το “κενό” κλείνει όσο περνούν οι μέρες – Διασφαλισμένο το 3,5% του ΑΕΠ για το 2019
Συνέντευξη τύπου του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκ'ης Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί την Παρσκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στην ΑΘήνα. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο στόχος για το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι εξασφαλισμένος.

Αισιόδοξος ότι το κενό που εντοπίζουν οι θεσμοί για τον προϋπολογισμό του 2020 θα κλείσει εμφανίστηκε την Παρασκευή ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα Πιέρ Μοσχοβισί κατά την επίσκεψη που έκανε στην Αθήνα.

«Έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος. Έχω την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, που υπάρχει σήμερα”, τόνισε ο απερχόμενος Γάλλος επίτροπος επισημαίνοντας ότι η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές αυτή την εβδομάδα ήταν μικρότερη. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη ακόμα περίπου 15 περίπου ημέρες διαπραγματεύσεων, έως τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε θα πρέπει να αποσταλεί ο προϋπολογισμός στις Βρυξέλλες.

Πάντως ο κ. Μοσχοβισί ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να επιτευχθεί. Απέφυγε πάντως να προτείνει μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που παραμείνει το δημοσιονομικό κενό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν πρόκειται να πω τι θα κάνει η κυβέρνηση, η χώρα δεν είναι σε πρόγραμμα, είναι κυρίαρχη”.

Σχετικά με το χρόνο που θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε θα μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την Ελλάδα απάντησε λέγοντας “όσο πιο ισχυρή είναι η θέση της Ελλάδος τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξουν και οι στόχοι”. Μίλησε για μία σταδιακή μείωση του στόχου, εξηγώντας ότι ποτέ δεν ήταν θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μπορούν να καταστούν βιώσιμοι μακροπρόθεσμα οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ξεχωριστά, ο απερχόμενος επίτροπος δήλωσε επίσης ότι θεωρεί διασφαλισμένο το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος. Σε ερώτηση γιατί δεν ενεργοποιήθηκε στην πρώτη έγκριση παρεμβάσεων στο χρέος η απόφαση του 2018 για χρήση του ποσού των κερδών ομολόγων για “συμφωνημένες επενδύσεις” (agreed investments) και τι θα γίνει στην τρέχουσα 4η αξιολόγηση, ο Επίτροπος απάντησε ότι η ελληνική πλευρά έχει ιδέες για τη χρήση των κερδών και έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα