Παράταση στην… παράταση για τις επιταγές – Το “απαγορευτικό” φέρνει κι άλλα μέτρα

Παράταση στην… παράταση για τις επιταγές – Το “απαγορευτικό” φέρνει κι άλλα μέτρα
Κλειστά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Με τροπολογία που κατατίθεται τα επόμενα 24ωρα στη Βουλή, προτάσσεται και πάλι η λύση της μετάθεσης των πληρωμών. Σε απόγνωση η αγορά.

Με επιπλέον παράταση 75 ημερών στους εκδότες μεταχρονολογημένων επιταγών επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο να δώσει περιθώριο για κάλυψή τους, εν μέσω βέβαια συνεχιζόμενου απαγορευτικού στην αγορά, εντεινόμενων ανησυχιών για λουκέτα αλλά και λήξης της προηγούμενης σχετικής ρύθμισης με το πέρας του 2020.

Ουσιαστικά με τροπολογία που κατατίθεται τα επόμενα 24ωρα στη Βουλή, προτάσσεται και πάλι η λύση της μετάθεσης των πληρωμών, καθώς σκέψεις για σχέδιο ειδικής δανειοδότησης των εκδοτών δεν “περπάτησαν” (άραγε πόσα δανεικά να πάρουν οι επιχειρήσεις και ειδικά πολλές που περνούν “κάτω από τα ραντάρ” των πιστωτικών ιδρυμάτων…).

Έτσι η παράταση … της παράτασης μαζί με την Επιστρεπτέα 5, που αναμένεται να ξεκινήσει να πέφτει στην αγορά από την 19η Ιανουαρίου εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει μια σχετική λύση τόσο σε όσους έχουν εκδώσει επιταγές όσο και στους κομιστές, δηλαδή σε αυτούς που τις έχουν στα χέρια τους.

Σε απόγνωση η αγορά

Βέβαια με τις υποχρεώσεις να συσσωρεύονται εκθετικά αλλά και το «απαγορευτικό» στην αγορά να κρατά ήδη δύο μήνες (με εξαίρεση τις λίγες μέρες με την “παράδοση εκτός”) χωρίς σαφή ορίζοντα λήξης δύσκολα μπορεί κανείς να ελπίζει ότι ο όγκος αυτών των επιταγών θα καλυφθούν κάπως αποτρέποντας “κανόνια” σε προμηθευτές αλλά και άλλους κρίκους της αλυσίδας αξίας.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης με το φλέγον ζήτημα των επιταγών που απασχολεί αρκετούς επιχειρηματίες πριν λίγες μέρες ζήτησε την άμεση παρέμβαση του αν. υπουργού Οικονομιών κ. Θ. Σκυλακάκη για το θέμα των επιταγών “που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην αγορά, διότι ενώ όλοι περίμεναν να καλύψουν ένα μέρος των ταμειακών τους αναγκών την εορταστική περίοδο, τα καταστήματα παρέμειναν ουσιαστικά κλειστά”.

Για τον λόγο αυτό ζήτησε την άμεση διευθέτηση του θέματος των επιταγών για όλες τις επιχειρήσεις με μεγάλη πτώση τζίρου, ανεξαρτήτως κλάδου. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΣΑ τόνισε ότι κρίνεται αναγκαίο να καλυφθούν όχι μόνο οι εκδότες αλλά και οι κομιστές, ώστε να αποφύγουμε το ξαφνικό “πάγωμα” της αγοράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και με αιχμή την παράταση του “απαγορευτικού” στην αγορά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για “επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα” που έρχονται.

Η νέα ρύθμιση

Πάντως σε μια προσπάθεια να εντάξει όσο γίνεται περισσότερες επιταγές στο μέτρο της νέας παράτασης, αλλά και να λειτουργήσει όσο πιο στοχευμένα προς όφελος επιχειρήσεων που έχουν ορίζοντα βιωσιμότητας (όπως είναι το νέο δόγμα για τη διαμόρφωση των πακέτων στήριξης) το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μεν η παράταση να έχει μια σειρά κριτηρίων ωστόσο, δε, να έχει κι ένα «ευρύτερο» πνεύμα. Έτσι, αντίστοιχα, θα συμπεριλάβει στα κριτήρια αναστολής πληρωμών και το τζίρο του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, όπου βέβαια κάποιοι δούλεψαν λόγω Black Friday και «παράδοσης εκτός» αλλά και θα «ανοίξει» ομπρέλα και Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) επιχειρήσεων που, είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους έπειτα από κρατική εντολή, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία ανεξάρτητα από το αν λειτούργησαν με το click away.

Με βάση την προηγούμενη απόφαση για την αναστολή που έληξε στο τέλος του χρόνου ή λήγει τις επόμενες μέρες στο μέτρο εντάχθηκαν οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2020, όσο και οι επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου του έτους 2020 κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του έτους 2019.

“Θα υπάρχει ρύθμιση για τις επιταγές που θα αφορά κυρίως την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, δηλαδή αυτούς που έχουν πληγεί στο δεύτερο lockdown, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά λόγω και του click away” τόνισε σε δήλωσή του στο MEGA o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Η διαδικασία

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την προηγούμενη εμπειρία μόλις ψηφιστεί η νέα διάταξη οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να καταγράψουν τα οικονομικά τους στοιχεία, να καταθέσουν αιτήσεις στην τράπεζα που τους έχει δώσει το σχετικό μπλοκ αλλά και να διενεργηθούν οι σχετικές διασταυρώσεις μεταξύ ΑΑΔΕ και τραπεζών.

Όπως αναφερόταν στην προηγούμενη εγκύκλιο η διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων και ο έλεγχος για την πλήρωση των προϋποθέσεων πραγματοποιείται με μηχανογραφικό τρόπο από την ΑΑΔΕ. Ακολούθως, διαβιβάζονται προς τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών και τηρούν αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, συγκεντρωτικοί κατάλογοι με τα στοιχεία και πληροφορίες των δικαιούχων.

Οι κομιστές

Σε σχέση δε με τους κομιστές εκτιμάται ότι με τη νέα ρύθμιση θα δίνεται η δυνατότητα μετάθεσης πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων τόσο του Ιανουαρίου αλλά και του Φεβρουαρίου, εφόσον οι επιταγές, που δεν πληρώνονται ξεπερνούν το 20% του περυσινού μέσου μηνιαίου τζίρου τους. Με βάση και την προηγούμενη απόφαση, αντίστοιχα θα δίνεται παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2021 για πληρωμή ΦΠΑ που έπρεπε να καταβληθεί στο εν λογω διάστημα, δηλαδή την προκειμένη περίπτωση τον Ιανουάριο, αλλά και αναστολή πληρωμής των δόσεων (δηλαδή του Ιανουάριο) για ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία. Οι δύο αυτές δόσεις θα πληρωθούν στο τέλος του προγράμματος ρύθμισης.

Νέο πακέτο

Στο μεταξύ και εν όψει οριστικοποίησης νέων μέτρων με ορίζοντα την ερχόμενη Άνοιξη η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να στήσει πρόγραμμα εστιασμένο σε κλάδους και επιχειρήσεις ύψους σχεδόν 6,5 δισεκ (στα 7,5 δισεκ είναι ο συνολικός κουμπαράς). Εκεί υπάρχει σκέψη για στοχευμένη κάλυψη λειτουργικών δαπανών αλλά και επέκταση του προγράμματος της επιδότησης δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο έως τώρα εφαρμόζεται με το πρόγραμμα «Γέφυρα» σε στεγαστικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας το σχέδιο αυτό είναι μια προτεραιότητα που θα τεθεί στους θεσμούς με τους οποίος ξεκινούν σε τεχνικό επίπεδο οι επαφές αυτήν την εβδομάδα.

“Αυτό που πάμε να κάνουμε είναι αντίστοιχο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση” είπε ο κ. Σταϊκούρας τονίζοντας θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα επιδιώξουν να είναι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν θα σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα