Πότε παραγράφονται οφειλές από τέλη κυκλοφορίας

Πότε παραγράφονται οφειλές από τέλη κυκλοφορίας
Eurokinissi

Με βάση την αρχή της αναλογικότητας το ΣτΕ αποφάσισε ότι δεν μπορεί να αναζητούνται χρέη από τέλη κυκλοφορίας, που δεν έχουν βεβαιωθεί, μετά την παρέλευση 5ετίας από τη λήξη του ημερολογιακού έτους, για το οποίο αυτά οφείλονται.

Στη πενταετία παραγράφονται οι υποθέσεις ανείσπρακτων Τελών Κυκλοφορίας μετά από σχετική Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Απόφασης, επί των Τελών Κυκλοφορίας, που θα πρέπει να εφαρμόσει η φορολογική διοίκηση, δεν μπορεί να ισχύσει η 20ετία που αφορά τις γενικές διατάξεις για τις παραγραφές του Αστικού Κώδικα. Πιο συγκεκριμένα η διάταξη του άρθρου 249 Α.Κ. προβλέπει ότι «εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, οι αξιώσεις παραγράφονται σε είκοσι χρόνια», όμως η διάταξη αυτή αφορά αστικές σχέσεις και δικαιώματα και όχι φορολογικές διαφορές.

Παράλληλα με βάση την απόφαση σημειώνεται ότι εφόσον δεν καταγράφεται κάτι ρητά για τις εκκρεμότητες οφειλών για τα Τέλη και την προθεσμία παραγραφής της αξίωσης του Δημοσίου, τότε η «βεβαίωση σε περίπτωση μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής αυτών, καθώς και των τυχόν οφειλομένων προστίμων, δεν μπορεί να χωρήσει μετά την πάροδο πενταετίας από τη λήξη του ημερολογιακού έτους, για το οποίο αυτά οφείλονται» και «ως εκ τούτου η πενταετής προθεσμία για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας παρίσταται επαρκής για την άσκηση της εν λόγω εξουσίας της φορολογικής αρχής, περαιτέρω δε και εύλογη».

Τούτου δοθέντος εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, που εφαρμόζει το σκεπτικό της Απόφασης, υποθέσεις που πάνε πίσω 5 χρόνια παραγράφονται. Έτσι π.χ. εκκρεμότητες έτους 2017 που αφορούν στα έτη έως και το 2011 έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Συνεπώς, για τη βεβαίωση Τελών Κυκλοφορίας (στην περίπτωση μη καταβολής τους ή μειωμένης καταβολής τους) καθώς και των οφειλόμενων προστίμων, ισχύει πενταετής προθεσμία παραγραφής υπολογιζόμενη από τη λήξη του έτους για το οποίο αυτά οφείλονται.

Για παράδειγμα, Τέλη Κυκλοφορίας έτους 2016 και τυχόν οφειλόμενα πρόστιμα μπορούν να βεβαιωθούν μέχρι 31/12/2021, ενώ για τα Τέλη Κυκλοφορίας έτους 2015 και τυχόν οφειλόμενα πρόστιμα, η προθεσμία για βεβαίωση έχει παραγραφεί καθώς η Φορολογική Διοίκηση μπορούσε να τα βεβαιώσει μέχρι την 31/12/2020.

Επίσης στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι έγκαιρα θα πρέπει ο φορολογούμενος να λαμβάνει γνώση αυτής της υπόθεσής του και σε κάθε περίπτωση πριν παρέλθει το έτος της βεβαίωσής τους. Για τον λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε η βεβαίωση των τελών και προστίμων κάθε έτους παραγραφής να πραγματοποιείται εγκαίρως και το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου του έτους βεβαίωσης. Τέλος, κατά τη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής Τελών Κυκλοφορίας, δεν αναζητούνται Τέλη πέραν της πενταετίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα