Ρύθμιση για να αποφύγουν αναδρομικά τέλη του 2020 όσοι δήλωσαν ξεχασμένα τετραγωνικά

Ρύθμιση για να αποφύγουν αναδρομικά τέλη του 2020 όσοι δήλωσαν ξεχασμένα τετραγωνικά
Γενική άποψη της Αθήνας με σπίτια Eurokinissi

Σε ειδική ρύθμιση για όσους δήλωσαν πρόσφατα ξεχασμένα τετραγωνικά προχωρά το υπ. Οικονομικών ώστε να μην επιβαρυνθούν το 2021 με αναδρομικά δημοτικά τέλη του 2020 .

Με δεδομένο ότι οι μετά από διαδοχικές παρατάσεις η προθεσμία για τις δηλώσεις ξεχασμένων τετραγωνικών τελείωσε στο τέλος Σεπτεμβρίου και η επεξεργασία των δηλώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, υπήρχε υπερβολική επιβάρυνση για όσους δήλωσαν μεγαλύτερη επιφάνεια.

Κι αυτό διότι, οι αναπροσαρμογές στην επιφάνεια του κάθε ακινήτου -άρα και υψηλότερα δημοτικά τέλη- δεν χρεώθηκαν μεν για την περίοδο 2014-2019, αλλά χρεώθηκαν χωρίς να καταλογιστούν και να πληρωθούν για το 2020. Με βάση τις δηλώσεις που έγιναν υπολογίστηκε ότι εφεξής οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν δημοτικά τέλη αυξημένα κατά 160 εκ ευρώ. Το ποσό αυτό θα ήταν κανονικά διπλάσιο, δηλαδή 320 εκ ευρώ, το 2021 όταν θα πληρώνονταν τα τέλη του χρόνου και αναδρομικά τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Με στόχο να μην υπάρξει αυτή η πρόσθετη επιβάρυνση, ο υπουργός οικονομικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος θα καταθέσει μέσα στο Δεκέμβριο ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται ότι τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων που προκύπτουν από τις δηλώσεις των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων στους Δήμους, τις οποίες υπέβαλαν εκατομμύρια ιδιοκτήτες, μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, θα μπορούν να εξοφληθούν σε 24 δόσεις, μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος των ετών 2021 και 2022. Φυσικά δεν θα χρεωθούν ούτε πρόστιμα και προσαυξήσεις για εκπρόθεσμη καταβολή.

Έτσι, οι επιπλέον χρεώσεις που θα υποστούν οι δημότες θα περάσουν ανεπαίσθητες στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων που αντιστοιχούν στα πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα που δηλώθηκαν στους Δήμους είναι ποσά χαμηλότερα των 100 ευρώ σε ετήσια βάση.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η διαδικασία της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων επιφανειών η οποία έτυχε τεράστιας συμμετοχής των δημοτών.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της ΚΕΔΕ, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ενώσεως υποβλήθηκαν, μόνο για ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, 1.869.050 δηλώσεις με αποτέλεσμα την αύξηση των δηλωθεισών επιφανειών κατά 60,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και την εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων ύψους 90 εκατ. ευρώ ετησίως για τους Δήμους.

Άλλες 1,3 εκατ. δηλώσεις αφορούσαν σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών που συμμετείχαν στη διαδικασία να φτάσει τα 3,1 εκατ.

Για το έτος 2021 το συνολικό όφελος των Δήμων σε πρόσθετα έσοδα θα φτάσει τα 160 εκατ. ευρώ λόγω και της τμηματικής είσπραξης των αναδρομικών τελών του έτους 2020. Ανάλογου ύψους συνολικό όφελος θα έχουν οι Δήμοι και το 2022 όταν θα συνεχιστεί η τμηματική είσπραξη των αναδρομικών τελών του 2020. Η είσπραξη των επιπλέον αυτών εσόδων τα επόμενα έτη από τους Δήμους θα επιτρέψει την παροχή επιπρόσθετων υπηρεσιών προς τους δημότες ή ακόμη και τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού των δημοτικών τελών και των δημοτικών φόρων, αυξάνοντας εν τέλει τόσο την κοινωνική δικαιοσύνη όσο και την αποτελεσματικότητα των δημοτικών υπηρεσιών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα