Το ΔΝΤ διαψεύδει τον Σαπέν για τα περί στήριξης μέτρων από την αντιπολίτευση

International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde exchange documents with France's Finance Minister Michel Sapin after the Signing Ceremony 2016 Bilateral Borrowing Agreement at World Bank/IMF Annual Meetings at IMF headquarters in Washington, Saturday, Oct. 8, 2016. ( AP Photo/Jose Luis Magana)
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde exchange documents with France's Finance Minister Michel Sapin after the Signing Ceremony 2016 Bilateral Borrowing Agreement at World Bank/IMF Annual Meetings at IMF headquarters in Washington, Saturday, Oct. 8, 2016. ( AP Photo/Jose Luis Magana) AP

O Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι το ΔΝΤ, θέλει δέσμευση και της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για στήριξη των μέτρων για μετά το 2019. Κάλεσε το Ταμείο να αναλάβει τις ευθύνες του. Άμεση διάψευση από το ΔΝΤ

«Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης». Αυτό δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του ΕCOFIN.

Ωστόσο, υπήρξε άμεση διάψευση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, το Ταμείο δεν απαιτεί δέσμευση από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα και μάλιστα πηγή κοντά στο ΔΝΤ, αναρωτήθηκε πώς μπορεί να δηλώνει κάτι τέτοιο ο κ. Σαπέν.

O Γάλλος υπουργός κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν πολύ στην Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Σαπέν, ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έγινε από άλλους για λόγους τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας. Ωστόσο, πλέον, είναι παρόν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση μαζί με το ΔΝΤ.

ADVERTISING

Επίσης, χαρακτήρισε «εμμονή» του ΔΝΤ τα εργασιακά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. «Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις για το δημοσιονομικό σύστημα και κυρίως τις συντάξεις», σημείωσε, τονίζοντας ότι το «περίεργο» στη στάση του ΔΝΤ, είναι ότι «ζητά από την ελληνική αντιπολίτευση να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης». «Πρέπει να είμαστε λογικοί από πολιτικής απόψεως», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί την περίπτωση να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη Γαλλία.

Ερωτηθείς σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν απάντησε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018 και το χρέος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μη σοβαρό» το αίτημα για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία.

(πηγή φωτογραφίας: AP Photo/Jose Luis Magana)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Brussels Group ξανά σε αναζήτηση συμφωνίας

ΝΔ: Στο Eurogroup αποδείχθηκε η κυβερνητική εξαπάτηση

SHARE:

24Media Network