Σταϊκούρας: Το ΑΕΠ ρυθμιστής των νέων ελαφρύνσεων - Οι φετινές εκπτώσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Χρήστος Σταϊκούρας
Χρήστος Σταϊκούρας ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

"Η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει ισχυρά", δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο. Τι είπε για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.

Παράθυρο για πιθανά νέα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων άφησε σε συνέντευξή του την Τρίτη (21/9) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρα. «Όσο μεγαλύτερος ο ρυθμός ανάπτυξης, τόσο θα ανταποδίδουμε στην κοινωνία», τόνισε απαντώντας σχετική ερώτηση για πιθανές νέες ελαφρύνσεις.

«Η χώρα δείχνει ότι καλύπτει πιο γρήγορα από τις εκτιμήσεις το χαμένο έδαφος του 2020. Με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει ισχυρά με ποσοστό της τάξεως του 5,9% έναντι ύφεσης 8,2% το 2020. Σε αυτό το σενάριο, καλύπτουμε τα 2/3 της απώλειας. Οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο δείχνουν ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας νωρίτερα σήμερα στο ΣΚΑΙ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε.

ADVERTISING

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης «τόσο θα ανταποδίδουμε στην κοινωνία την προσπάθεια που κάνει η ίδια πρωτίστως και η ελληνική κυβέρνηση ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Άρα ναι, δίνονται οι δυνατότητες για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία επ' ωφελεία κυρίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για ενδεχόμενη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αν η ανάπτυξη είναι υψηλότερη και η εκτέλεση του προϋπολογισμού καλύτερη θα συζητήσουμε τις νέες προτεραιότητες πολιτικής.

Ο ΕΝΦΙΑ

Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, αφού επισήμανε ότι αύριο θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά, τόνισε ότι ο φόρος θα παραμείνει μειωμένος μεσοσταθμικά κατά 22% σε σχέση με πρόπερσι.

Ο υπουργός Οικονομικών, πρόσθεσε ότι αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ θα επωφεληθούν το 67% της συνολικής μείωσης που ίσχυε και πέρυσι, ενώ θα υπάρχουν νοικοκυριά που θα έχουν και μεγαλύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ, όχι λόγω μείωσης των συντελεστών, αλλά γιατί μπορεί να περιορίστηκαν τα εισοδήματα τους λόγω της υγειονομικής κρίσης. Όπως εξήγησε, ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται από τον Σεπτέμβριο και σε 6 δόσεις, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους να καταβάλουν δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ μαζί τον Οκτώβριο χωρίς καμία κύρωση, καθώς αυτόν τον μήνα λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν για τις φορολογικές δηλώσεις σε κάποιους πολίτες θα έχουν πέσει τρεις δόσεις τον Σεπτέμβριο. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν προβλέπεται έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Φόρος εισοδήματος

Αναφορικά με τον φόρο εισοδήματος, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι έχει καταβληθεί ένα σημαντικό κομμάτι του και μάλιστα ένα μέρος των πολιτών πλήρωσε μια κι έξω τον Ιούλιο με έκπτωση, ενώ κάποιοι πλήρωσαν τον Αύγουστο επίσης με δικαίωμα έκπτωσης. «Αθροιστικά, οι πολίτες μέσα και από τα προγράμματα της κυβέρνησης να χτίσει ένα δίχτυ προστασίας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις , φαίνεται να μπορούν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Τα έσοδα πάνε καλά και τον Σεπτέμβριο. Ειδικά οι έμμεσοι φόροι και ο ΦΠΑ», σημείωσε. Ερωτηθείς σχετικά με τις ανατιμήσεις και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, ανέφερε ότι ανάλογα με την εξέλιξη της ακρίβειας και την πορεία του πληθωρισμού, «θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά εάν η κατάσταση έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά από ό,τι παροδικά που φαίνεται σήμερα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρήστος Σταϊκούρας, Φορολογία, Φόροι, ΕΝΦΙΑ, Υπουργείο Οικονομικών
SHARE:

24Media Network