Τα πρώτα μηνύματα και οι προκλήσεις της τουριστικής βιομηχανίας για το 2023

Τα πρώτα μηνύματα και οι προκλήσεις της τουριστικής βιομηχανίας για το 2023
Τουρίστες στην Αθήνα AP Photo/Petros Giannakouris

Ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, ελλείψεις προσωπικού, κλιματική αλλαγή, οι εξελίξεις της πανδημίας στην Κίνα αλλά και άλλοι παράγοντες αναμένεται να ταρακουνήσουν τον παγκόσμιο τουρισμό φέτος, όπως εκτιμά η EIU.

Ακόμη 30% πρόκειται να αυξηθούν φέτος οι παγκόσμιες αφίξεις τουρισμού, ενώ δεν θα καταφέρουν να φτάσουν τις επιδόσεις πριν από τη πανδημία.

Η χώρα μας φιγουράρει ήδη ανάμεσα στις πρώτες προτιμήσεις των ευρωπαίων τουριστών, όμως μια σειρά από προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο παγκόσμιος τουρισμός τους επόμενους μήνες θα προκαλέσουν αναταράξεις, εμπόδια στην ανάπτυξη και αβεβαιότητα.

Τα κρίσιμα ζητήματα που θα απασχολήσουν την τουριστική βιομηχανία σε όλο τον κόσμο το 2023, αποκωδικοποίησε η ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit (ΕΙU). Όπως δείχνουν τα στοιχεία, μια σειρά από παράγοντες πρόκειται και πάλι να επηρεάσουν σημαντικά τον κλάδο των ταξιδιών, ενώ δεν αναμένεται ούτε φέτος να φτάσει τα επίπεδα προ πανδημίας.

Αναλυτικά, όπως υποστηρίζει το EIU, οι παγκόσμιες αφίξεις τουρισμού θα αυξηθούν κατά 30% το 2023, μετά από αύξηση 60% το 2022, αλλά και πάλι δεν θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα. Η οικονομική ύφεση, οι κυρώσεις στη Ρωσία και, πάνω απ ‘όλα, η στρατηγική της Κίνας για μηδενικό Covid θα είναι μεταξύ των παραγόντων που επιβαρύνουν τον κλάδο.

Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα αεροδρόμια θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τις μισθολογικές απαιτήσεις και υψηλές τιμές τροφίμων και ενέργειας. Παρόλα αυτά, οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να επιστρέψουν στην κερδοφορία, επωφελούμενες από τη συνεχιζόμενη ζήτηση. Επιπλέον ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στη βιομηχανία του τουρισμού θα γίνει πιο εμφανής, με υψηλές θερμοκρασίες, έλλειψη νερού και πλημμύρες να αναγκάζουν τους τουριστικούς προορισμούς να λάβουν μέτρα.

Οι αφίξεις τουρισμού θα αυξηθούν κατά 30% παγκοσμίως

Πέρυσι, η EIU είχε εκτιμήσει ότι οι αφίξεις τουρισμού παγκοσμίως θα ανακάμψουν σχεδόν στα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2023, καθώς ο φόβος της Covid-19 υποχωρεί και οι περιορισμοί αίρονται. Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022 και η πολιτική αστάθεια που ήρθε ως συνέπεια, ο πληθωρισμός και η επιβράδυνση της οικονομίας, καθώς και η αυστηρή στρατηγική της Κίνας για τον μηδενισμό του κορονοϊού – έχουν αμβλύνει αυτές τις προσδοκίες. Οι προβλέψεις της EIU πλέον μιλούν για σταθερή ανάκαμψη του τουρισμού μέχρι το 2024, με πιθανές σημαντικές αναταράξεις στο ενδιάμεσο.

Ακόμη όμως και με αυτά τα δεδομένα και παρά το βάθος της τουριστικής ύφεσης το 2020-21, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ισχυρή ανάπτυξη είναι σχεδόν αναπόφευκτη το 2023, αφού οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν αρθεί στις περισσότερες χώρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται περιορισμένη ζήτηση για ταξίδια που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη 30% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, οι οποίες θα ανέλθουν σε 1,6 δισεκατομμύρια. Το ποσοστό αυτό ακολουθεί την ανάπτυξη του 60% του 2022, αλλά δεν αναμένεται να οδηγήσει στο νούμερο των συνολικών αφίξεων του 2019 που ήταν 1,8 δισ.

Η ανάπτυξη του τουρισμού θα διαφέρει ανά περιοχές

Η τροχιά ανάπτυξης του τουρισμού το 2023 θα διαφέρει ανά περιοχή. Μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής, εμφανίζει μεγάλη δυναμική λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και έχει ήδη δει πλήρη ανάκαμψη. Στον αντίποδα η Ανατολική Ευρώπη που θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2025 λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Οι περισσότερες όμως περιοχές του πλανήτη αναμένεται να ανακάμψουν πλήρως τουριστικά το 2024.

Οι Κινέζοι ταξιδιώτες θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό απόντες

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καθυστερήσει την ανάκαμψη του τουρισμού, ένας ακόμη σημαντικότερος παράγοντας ήταν αυτός της Κίνας με την πολιτική μηδενικού Covid. Η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το ένα δέκατο των παγκόσμιων τουριστικών αναχωρήσεων στο παρελθόν, αλλά τώρα εκτιμάται ότι τα σύνορά της χώρα θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2023. Η EIU εκτιμά ότι υπάρχει ακόμη και κίνδυνος να παραταθεί η πολιτική μηδενικού covid, εάν η πανδημία συνεχίσει να αποτελεί απειλή. Αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, οι αρχές στην Κίνα θα υιοθετήσουν σταδιακά μια λιγότερο αυστηρή στάση απέναντι στον ιό, χαλαρώνοντας (αλλά όχι αίροντας) τα υποχρεωτικά μέτρα καραντίνας και τους ελέγχους στα εισερχόμενα ταξίδια.

Αν ισχύσει αυτό το σενάριο, αναμένεται ότι ο αριθμός των εξερχόμενων ταξιδιωτών από την Κίνα θα υπερδιπλασιαστεί το 2023, σε περίπου 59 εκατομμύρια. Όμως, ακόμα κι αν γίνει αυτό, ο αριθμός των κινέζων ταξιδιωτών θα είναι λίγο μεγαλύτερος από το ένα τρίτο του 2019, που είχε φτάσει τα 155 εκατ. Τη χρονιά αυτή πριν από την πανδημία, η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη πηγή τουριστών στον κόσμο.

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι υψηλές τιμές θα προσθέσουν προβλήματα

Ο πληθωρισμός δεν θα επηρεάσει μόνο τους ταξιδιώτες το 2023, αλλά και τον τουριστικό τομέα. Ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια παλεύουν με υψηλές τιμές τροφίμων και ενέργειας, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν τις υψηλές τιμές των καυσίμων. Οι αερομεταφορείς αντιμετωπίζουν επίσης τις συνεχώς αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις εν μέσω χρόνιας έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Μετά τις απολύσεις προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές εταιρείες δυσκολεύτηκαν να επαναπροσλάβουν κόσμο. Αυτή η έλλειψη προσωπικού έχει προκαλέσει ουρές στα αεροδρόμια και πλαφόν στον αριθμό των επιβατών, καθώς και ακυρώσεις πτήσεων και χαμένες αποσκευές το καλοκαίρι του 2022. Ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου του Λονδίνου Heathrow προειδοποίησε ότι τα προβλήματα θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θα αυξηθεί

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει να έχει αντίκτυπο σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς, με τα χιονοδρομικά κέντρα να στερούνται χιονιού και τα θερινά θέρετρα να επηρεάζονται από ξηρασίες και πυρκαγιές. Το 2023 αυτές οι επιπτώσεις θα είναι πιο εμφανείς και έντονες εάν τα φαινόμενα που σχετίζονται με τον καιρό συνεχίσουν να γίνονται πιο ακραία.

Η γνώση των ταξιδιωτών για τις περιβαλλοντικές συνέπειες του τουρισμού μπορεί επίσης να επηρεάσει τα ταξιδιωτικά τους σχέδια για το 2023. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το 37% των Κινέζων, το 22% των Ευρωπαίων και το 22% των Αμερικανών λέει ότι θα αποφύγει να πετάξει λόγω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση του EIU επισημαίνει ακόμη, ότι τα αθλητικά γεγονότα θα τονώσουν τα ταξίδια το 2023. Η Κίνα αποσύρθηκε από τη διοργάνωση του Ασιατικού Κυπέλλου τουρνουά ποδοσφαίρου του Ιουνίου, αλλά θα χαλαρώσει τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό προκειμένου να φιλοξενήσει τους αναβληθέντες Ασιατικούς Αγώνες τον Σεπτέμβριο. Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ελπίζει να μετατρέψει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι σε σημαντικό εργαλείο για την ώθηση της τουριστικής της βιομηχανίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα