Τράπεζες: Έρχεται “μπαράζ” ομολογιακών εκδόσεων

Τράπεζες: Έρχεται “μπαράζ” ομολογιακών εκδόσεων
Τράπεζα Shutterstock

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η μείωση των κόκκινων δανείων, πυροδοτεί κύμα ομολογιακών εκδόσεων μέχρι τέλος του έτους. Συνολικά αναμένονται 4 δισ. εκδόσεις ετησίως και 16 δισ. σε βάθος 4ετίας.

Η χθεσινή επιτυχημένη έξοδος της Eurobank στις αγορές με την έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο και για τρεις άλλες συστιμικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αντίστοιχες εκδόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται για εκδόσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL (minimum requirement of eligible liabilities – Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων) που πρέπει να καλυφθούν από τις ελληνικές τράπεζες έως το 2025 σύμφωνα με την Οδηγία της BRRD, ενώ με τα κεφάλαια αυτά, μετά τη μεγάλη απομείωση των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς τους, οι ελληνικές τράπεζες θα οχυρωθούν πλήρως έναντι μελλοντικών κινδύνων.

Όπως εξηγεί στο NEWS 24/7 Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων & Χρηματαγορών συστιμικής τράπεζας « οι απαιτήσεις MREL είναι μονόδρομος για τις ελληνικές τράπεζες και προκειμένου να καλυφθούν θα χρειαστούν συνολικά νέα κεφάλαια της τάξης των 15 – 16 δις. ευρώ μέχρι το 2025, τα οποία θα βρεθούν χωρίς προβλήματα καθώς η πιστοληπτική αξιολόγηση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος βελτιώνεται συνεχώς».

Πρακτικά αυτές οι ανάγκες συνεπάγονται εκδόσεις για τις τέσσερις συστιμικές τράπεζες της τάξης του 1 δις. ετησίως. «Κάθε τράπεζα θα πραγματοποιεί μία έως δύο εκδόσεις ετησίως όπως αυτή της Eurobank» καταλήγει η ίδια πηγή.

Τα σχέδια των τραπεζών

Ήδη η Eurobank προχώρησε στα τέλη Απριλίου στην έκδοση ομολόγου senior preferred ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ 6ετούς διάρκειας με μη δυνατότητα ανάκληση πριν την πάροδο 5ετίας, όπου η συνολική ζήτηση είχε ξεπεράσει τα 1,25 δισ. ευρώ και η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 2,125%. Η συναλλαγή αυτή είχε σηματοδοτήσει την επιστροφή της Eurobank στις διεθνείς χρηματαγορές, την πρώτη από το 2017.

Χθες ακολούθησε η δεύτερη αντίστοιχη έκδοση με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,375% με την συνολική ζήτηση να υπερβαίνει τα 825 εκατ. ευρώ. Το νέο senior preferred ομόλογο θα συνεισφέρει στη βελτίωση της καμπύλης απόδοσης των πιστωτικών τίτλων της Eurobank στη δευτερογενή αγορά, ενώ μέσω της έκδοσης η συστημική τράπεζα στοχεύει να ολοκληρώσει το χρηματοδοτικό πλάνο για το 2021.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε ό,τι αφορά το 2022 αναμένεται η συστημική τράπεζα να προχωρήσει σε ανάλογου όγκου εκδόσεις τίτλων με αυτές του 2021.

Τον περασμένο Μάρτιο είχε προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ Tier II η Alpha Bank. Ένα ομόλογο το οποίο τότε έλαβε χώρα προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα δημιουργούντο από την απομείωση των «κόκκινων» δανείων.

Το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 5,5% και μαζί με το αντίστοιχο ομόλογο που εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2020, σε πολύ καλύτερες συνθήκες αγοράς και με κουπόνι 4,25%, η Alpha ενίσχυσε τα κεφάλαια της με Ευρώ 1 δισ. μέσα ένα χρόνο, με μέσο κόστος 4,875%, πολύ χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη Ελληνική τράπεζα την δεδομένη χρονική στιγμή.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται και η έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς. Το ομόλογο της τράπεζας θα είναι επίσης senior preferred και πιθανόν, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού κεφαλαίου μέσα στη χρονιά, το ποσό να είναι μικρότερο από αυτό που αρχικά είχε προγραμματίσει η τράπεζα.

Σε ότι αφορά στην Εθνική Τράπεζα, έχει ήδη εκπληρώσει τον ενδιάμεσο στόχο για τα κεφάλαια MREL που τέθηκε σε ισχύ την 1/1/2021 και είναι στη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης να αποφασίσει κάποια ομολογιακή έκδοση μέχρι το τέλος του 2021 αν θεωρήσει ευνοϊκή τη συγκυρία στις αγορές.

Στόχος η προστασία των καταθέσεων

Η ελάχιστη απαίτηση επιλέξιμων υποχρεώσεων αποτελούν ενεργητικά τα οποία μπορούν να απομειωθούν, ώστε η τράπεζα να μπορέσει να πραγματοποιήσει διάσωση εκ των έσω και να μην πειράξει, ει δυνατόν καθόλου, τις καταθέσεις της.

Καθώς, λοιπόν, η ανάπτυξη έρχεται και καθώς οι καταθέσεις ενισχύονται και αυτό αφορά όλη την Ευρώπη, οι τράπεζες θα προχωρούν διαρκώς σε εκδόσεις ώστε να διασφαλίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι σε περίπτωση που ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίσει πρόβλημα θα έχει αποθέματα ικανά προκειμένου να μην πειράξει τις καταθέσεις του, ενώ η λογική αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

Σημείο κλειδί τα κόκκινα δάνεια

Η δυνατότητα πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων μέσω ομολογιακών εκδόσεων (εκτός βέβαια από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που υλοποίησαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank) είναι αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των κόκκινων δανείων. Συγκεκριμένα τα δύο προγράμματα «Ηρακλής» για την ολική εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια και την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη το 2022, δημιουργεί τις προϋποθέσεις και για τη μείωση του κόστους άντλησης των κεφαλαίων κάτω του 1,5%.

Και αυτό γιατί η μείωση των κόκκινων δανείων είναι καθοριστική για την αύξηση του πιστοληπτική αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου και συνακόλουθα των ελληνικών τραπεζών. Άλλωστε μόλις προχθες, η Fitch αναβάθμισε τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, διαπιστώνοντας την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην απομείωση του κινδύνου στο ενεργητικό των τραπεζών με τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα