Οι τράπεζες προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων

Οι τράπεζες προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων
Κόκκινα δάνεια Shutterstock

Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις θα εμπλουτιστούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, με νέα εξειδικευμένα προϊόντα για τους πυρόπληκτους ειδικά για την περίοδο μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής πληρωμών των δανείων τους.

Εντολή να επιταχύνουν τις ρυθμίσεις δανείων τις επόμενες εβδομάδες έχουν δώσει στις αρμόδιες διευθύνσεις οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών, καθώς στις υφιστάμενες περιπτώσεις δανειοληπτών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν λόγω της πανδημίας στις υποχρεώσεις τους, προστέθηκαν και οι αναστολές πληρωμών δανείων και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για τους πυρόπληκτους.

Με τον καταιγισμό των ρυθμίσεων δανείων που αναμένονται, οι τράπεζες θα επιδιώξουν να συντηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τα νέα κόκκινα δάνεια και να «τρέξουν» τη μείωση του υφιστάμενου αποθέματος ΜΕΔ μέσω του «Ηρακλή ΙΙ», με στόχο μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ για κάποιες εξ αυτών ήδη από το τρέχον έτος.

Η διαδικτυακή πύλη “arogi.gov.gr”, υποδέχεται ήδη τις δηλώσεις των πυρόπληκτων πολιτών για την έκταση της ζημίας που έχουν υποστεί προκειμένου να λάβουν τη Στεγαστική Συνδρομή που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Με τη δήλωση αυτή θα απευθύνονται στην Τράπεζα τους ή αντίστοιχα στην Εταιρεία Διαχείρισης στην οποία βρίσκεται το δάνειό τους προκειμένου να υποβάλουν αίτημα ένταξής στα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις των πυρόπληκτων στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης για την ένταξή τους σε μέτρα στήριξης (αναστολές πληρωμών και «πάγωμα» μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για περίοδο 6 μηνών) θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Νέα προϊόντα για τους πυρόπληκτους

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει νέα προγράμματα αναστολής πληρωμών των δόσεων των δανείων (moratoria) για τους ενήμερους δανειολήπτες. Στα προγράμματα αυτά θα συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοτικό).

Σε ότι αφορά σε οφειλέτες με δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, έχει ανακοινωθεί «πάγωμα» κάθε μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης και ειδικότερα κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν στο news247.gr ότι ειδικά για τους πυρόπληκτους, τα μέτρα που περιλαμβάνουν δυνατότητα ρύθμισης θα εμπλουτιστούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, με νέα εξειδικευμένα προϊόντα ειδικά για την περίοδο μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής πληρωμών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η δημιουργία προϊόντων τύπου «balloon», τα οποία θα λειτουργήσουν κυρίως το διάστημα μετά τον Φεβρουάριο του 2022, όταν θα λήξει η περίοδος του εξάμηνου μορατόριουμ παύσης πληρωμών.

Με τα προγράμματα αυτά, οι τράπεζες θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να «σπάνε» το κεφάλαιο της οφειλής τους σε δύο μέρη, μεταφέροντας στο μέλλον την αποπληρωμή μέρους του κεφαλαίου, το οποίο στο μεταξύ δεν θα εκτοκίζεται.

Σε ότι αφορά λύσεις που θα περιλαμβάνουν και «κούρεμα οφειλής», οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξουν και τέτοιες περιπτώσεις εξαγγέλλοντας παράλληλα την χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων με προνομιακό επιτόκιο για επισκευή ζημιών.

Για την περίοδο μετά τον Φεβρουάριο του 2022, ανοιχτό θα είναι και το ενδεχόμενο διαγραφής μέρους των οφειλών πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εφόσον διαπιστώνεται ότι ο υφιστάμενος δανεισμός τους δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί λόγω απώλειας εισοδημάτων, ανεργίας κ.λπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Εταιρείες Διαχείρισης

Παρόμοια στρατηγική επεξεργάζονται και οι Εταιρείες Διαχείρισης οι οποίες θα προβούν άμεσα σε αναστολή για έξι μήνες, κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης που αφορά οφειλέτες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, καθώς και σε αναστολή ενεργειών τηλεφωνικής όχλησης των οφειλετών αυτών. Επίσης, θα προτείνουν νέες εξατομικευμένες λύσεις διευκόλυνσης των δανειοληπτών, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για επιχειρήσεις, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν χωριστά από κάθε εταιρεία.

Σημειώνεται τέλος ότι στο μέτωπο των νέων κόκκινων δανείων, οι μέχρι διαπιστώσεις από την πορεία του α΄ εξαμήνου αναφέρουν ότι επιτυγχάνεται το πιο αισιόδοξο σενάριο για τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης, τα νέα ΜΕΔ του Covid-19 αναμένονται στα 3 – 4 δισ. ευρώ, με τις πιθανότητες μάλιστα να δείχνουν προς το χαμηλότερο εύρος της κλίμακας. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο, επίσης αισιόδοξο σενάριο των τραπεζών υπολόγιζε τα νέα ΜΕΔ της κρίσης στα 4 – 5 δισ. ευρώ.

Τα χαμηλά επίπεδα των νέων κόκκινων δανείων θα επιχειρηθεί να κρατηθούν χαμηλά τόσο με τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα ρύθμισης οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας, όσο και με τις διμερείς ρυθμίσεις τραπεζών – δανειοληπτών με τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα