Τράπεζες: Συντονισμένο “πάγωμα” δανείων και το 2021

Τράπεζες: Συντονισμένο “πάγωμα” δανείων και το 2021
Το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη shutterstock

Μετά την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, προγράμματα ταμειακής διευκόλυνσης ανακοινώνουν και οι Alpha Bank και Eurobank. Στόχος να μπει ανάχωμα στα νέα κόκκινα δάνεια και να διατηρηθεί το θετικό επενδυτικό κλίμα.

Συντονισμένη δράση στην προσπάθεια τους να ανακουφίσουν τους δανειολήπτες – πελάτες τους που υφίστανται τις συνένεπειες της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και να περιορίσουν την αύξηση των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια τους, αναλαμβάνουν άμεσα οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες.

Μετά την Εθνική Τράπεζα η διοίκηση της οποίας έχει ήδη λανσάρει το πρόγραμμα ταμειακής διευκόλυνσης «Εθνική Γέφυρα», το οποίο προσφέρει μειωμένη δόση στο 50% σε όλους τους δανειολήπτες για το 2021, χθες ήταν η σειρά της Τράπεζας Πειραιώς να προσφέρει σε όλους τους πελάτες της 18 μήνες ταμειακής διευκόλυνσης πριν επανέλθουν στην κανονική αποπληρωμή των δανείων τους και πιο συγκεκριμένα δυνατότητα να πληρώνουν το 50% της δόσης για όλο το 2021 και το 75% αυτής για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Προφανώς και είναι θέμα λίγων ημερών να ανακοινώσουν αντίστοιχα προγράμματα μειωμένης δόσης και σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα τόσο η Alpha Bank όσο και Eurobank» τονίζει στο news247.gr επικεφαλής λιανικής τραπεζικής συστιμικής τράπεζας καθώς είναι μια στρατηγική για την οποία το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει ανοίξει εδώ και εβδομάδες τα χαρτιά του».

Άλλωστε, τονίζει η ίδια πηγή, για την παραπάνω κοινή στρατηγική τους οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενημέρωσαν τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γ. Ζαββό, την περασμένη Παρασκευή.

Προφανώς και τα πρόγραμμα της σταδιακής αύξησης δόσης (step up) που ανακοινώνουν οι τράπεζες, αφορούν όλους εκείνους για τους οποίους έληξαν οι αναστολές πληρωμών που δόθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων λόγω Covid-19, ενώ αφορούν τα δάνεια που δεν είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων «Γέφυρα».

Για το θέμα οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών έχουν ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με τον SSM, δεδομένου ότι η αντιμετώπιση της λήξης των μορατόριουμ προβληματίζει όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις εποπτικές Αρχές ώστε να αποτραπεί «τσουνάμι» νέων NPLs. Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της λήξης των μορατόριουμ στις 31/12/2020, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (Eurorean Banking Authority, EBA) επέτρεψε στις ευρωπαϊκές τράπεζες να παρατείνουν τα moratoria μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Οι τράπεζες με τα προγράμματα μειωμένων δόσεων έχουν στόχο να περιορίσουν τον όγκο των νέων «κόκκινων» δανείων της πανδημίας, τα οποία ενώ οι τραπεζίτες υπολογίζουν ότι θα διαμορφωθούν στα 5 δις ευρώ, ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας διπλασιάζει το ύψος τους στα 8 με 10 δισεκ ευρώ.

Ζητούμενο το θετικό επενδυτικό κλίμα

Όποιος όμως και εάν είναι ο τελικός λογαριασμός για τις τράπεζες, ζητούμενο αυτή την στιγμή των διοικήσεών τους είναι να κερδίσουν χρόνο ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί προς το τέλος του β΄ εξαμήνου όταν οι συνθήκες στις αγορές θα είναι πιο ευνοϊκές για την αντιμετώπιση του.

Την ίδια στιγμή ουδείς στο πιστωτικό σύστημα αλλά και στην κυβέρνηση θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να γίνουν για μια ακόμη φορά οι ελληνικές τράπεζες αντικείμενο διεθνούς ανησυχίας και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η Τράπεζα Πειραιώς προετοιμάζεται πυρετωδώς για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ συνολικά το πιστωτικό σύστημα ετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα τιτλοποιήσεων για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων του.

Για τους παραπάνω λόγους, συντονισμένα τράπεζες και οικονομικό επιτελείο συμφώνησαν στην παροχή μέτρων ανακούφισης των δανειοληπτών που βρίσκονται σε αναστολή, ενώ παράλληλα προωθείται στους θεσμούς η επέκταση του προγράμματος Γέφυρα προκειμένου να επιδοτηθεί η αποπληρωμή των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Γερμανικό καμπανάκι

Πάντως χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό «πισωγύρισμα» των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας των προβληματικών δανείων που θα κληροδοτήσει η πανδημία. Συγκεκριμένα ο συντάκτης του άρθρου κάνει αναφορά στις αυξημένες προβλέψεις που είναι αναγκασμένες να σχηματίσουν οι ελληνικές τράπεζες μειώνοντας το μετοχικό τους κεφάλαιο.

Το περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο εύθραυστο, σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα, εξαιτίας της υποχώρησης του ρυθμού ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Το ΑΕΠ όπως αναφέρει υποχώρησε πέρυσι κατά 10,5% σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Για φέτος η Κυβέρνηση το φθινόπωρο που κατέθεσε τον Προυπολογισμό προέβλεπε ανάπτυξη 7,5%, ενώ πλέον η πρόβλεψη έχει προσγειωθεί στο 4,5%. Επομένως υπό τις συνθήκες αυτές ολοένα και περισσότεροι δανειολήπτες θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα