Επιστήμονες θέλουν να στείλουν 6.7 εκατομμύρια είδη στο φεγγάρι ‘για παν ενδεχόμενο’

Επιστήμονες θέλουν να στείλουν 6.7 εκατομμύρια είδη στο φεγγάρι ‘για παν ενδεχόμενο’
H τράπεζα γονιδίων στο φεγγάρι κρίνεται ως απαραίτητη, καθώς αυτή που υπάρχει στη γη απειλείται από την κλιματική αλλαγή. @2021 Marco Ugarte/Associated Press

Στο τελευταίο IEEE Aerospace Conference παρουσιάστηκε η 'Κιβωτός της Σελήνης', με τον εμπνευστή της να αντιγράφει την Κιβωτό του Νώε για να σώσει τη γη -ό,τι και αν γίνει. Στο φεγγάρι μπορούν να διατηρηθούν σπέρμα, αυγά και σπόροι.

Επιστήμονες θέλουν να αποθηκεύσουν στο φεγγάρι το DNA 6.7 εκατομμυρίων ειδών που ‘κυκλοφορούν’ στη γη. Για ποιο λόγο; Για παν ενδεχόμενο. Αυτός ήταν ο τίτλος άρθρου του Live Science που ενημέρωνε επίσης, ότι η ‘Κιβωτός της Σελήνης’ που θα είναι κρυμμένη στις σήραγγες λάβας του φεγγαριού, μπορεί να διατηρήσει σπέρμα, αυγά και σπόρους εκατομμυρίων ειδών που υπάρχουν στη γη.

Fact: Για να μπορούμε να εισάγουμε εκ νέου ένα είδος έπειτα από καταστροφή, χρειάζονται τουλάχιστον 50 δείγματα.

Πώς θα πάνε τα είδη από τη γη στο φεγγάρι

Η τράπεζα “γονιδίων” θα είναι ασφαλώς κρυμμένη στις κοιλότητες και στις σπηλιές που ‘δημιούργησε’ η λάβα πριν περισσότερα από 3.000.000.000 χρόνια. Τροφοδότηση ενέργειας θα παρέχουν ηλιακοί συλλέκτες. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρείται το κρυογενώς διατηρημένο γενετικό υλικό από γνωστά είδη φυτών, ζώων και μυκήτων της Γης που θα φτάσουν στη Σελήνη με 250 εκτοξεύσεις πυραύλων. Ακόμα δεν υπάρχει ο τρόπος αποστολής, αλλά οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι πως δεν θα προκύψει την προσεχή 30ετια. Το κόστος της Κιβωτού θα είναι εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και προφανώς θα χρειαστούν πολλά ρομπότ -για να κάνουν τις δουλειές στη Σελήνη, υπό θερμοκρασίες 180 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.

Γιατί να γίνουν όλα αυτά;

Για να προστατευθεί η άγρια ζωή του πλανήτη, από φυσικά και ανθρωπογενή σενάρια αποκάλυψης -όπως έκρηξη υπερηφαιστείου, πυρηνικός πόλεμος, σύγκρουση αστεροειδή, πανδημία, επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής- “με τη δημιουργία ασφαλούς βάσης βιοποικιλότητας. Είναι σαν να αντιγράφεις φωτογραφίες και έγγραφα από τον υπολογιστή σε εξωτερικό δίσκο, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο αν πάει κάτι στραβά” εξήγησε ο Jekan Thanga (καθηγητής αεροδιαστημικής και μηχανολογίας στο Uarizona College of Engineering), ο οποίος όσα διαβάσατε ιδέα ενώπιον των συναδέλφων του, στο ετήσιο IEEE Aerospace Conference που έγινε στις 7/3. Η πηγή έμπνευσης του Thanga ήταν η Κιβωτός του Νόε. Όπως επισήμανε “το περιβάλλον και ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι πολύ εύθραυστα”.

Κιβωτός γονιδίων υπάρχει και τώρα, στο Svalbard μεταξύ της Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου. Απειλείται ωστόσο, από το λιώσιμο πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Στη Σελήνη, κρυμμένα μέσα στις σήραγγες τα είδη θα είναι προστατευμένα από τα πάντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα