Άρση μέτρων: Το χρονοδιάγραμμα μετά τις 15 Μαΐου για πολιτισμό, ωράριο και SMS 

Άρση μέτρων: Το χρονοδιάγραμμα μετά τις 15 Μαΐου για πολιτισμό, ωράριο και SMS 
Βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας - Στιγμιότυπο από τον Φλοίσβο Eurokinissi

Σήμερα οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown, πάντα με κρίσιμο σταθμό το άνοιγμα του τουρισμού.

Με “όπλο” τους εμβολιασμούς και τα self test, η κυβέρνηση επιμένει στην άρση μέτρων και εισηγείται νέο χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης του lockdown μετά τις 15 Μαΐου, ημερομηνία- σταθμό στον προγραμματισμό καθώς σηματοδοτεί το άνοιγμα του τουρισμού.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα, παρουσία και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, καθώς η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί άνοιγμα του πολιτισμού σε τρία στάδια.

Το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις επιθυμίες της κυβέρνησης, αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

14 Μαΐου: Άνοιγμα μουσείων 14 Μαΐου

15 Μαΐου: Άνοιγμα του τουρισμού – Κατάργηση του SMS- Απελευθέρωση υπερτοπικών μετακινήσεων

17 Μαΐου: Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας

20 ή 24 Μαΐου: Άνοιγμα των παιδικών σταθμών

21 Μαΐου: Επανελειτουργία θερινών σινεμά- Δεν θα ανοίξουν πολυκινηματογράφοι και κλειστές αίθουσες

28 Μαΐου: Θέατρα και συναυλίες σε εξωτερικούς χώρους

Εξετάζεται επίσης η επέκταση του ωραρίου μετά τις 23.00, το αργότερο από τις 15 Μαΐου οπότε θα ανοίξει και ο τουρισμός. Παρά δε τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη περί ενδεχόμενης κατάργησης του SMS μόνο για τους τουρίστες, η κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται σε συνολική κατάργηση. Βέβαια στην πράξη οι τουρίστες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα προφανώς και δεν στέλνουν μηνύματα, ούτε εφαρμόζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σημειωτέον δε ότι από την Δευτέρα 10 Μαϊου θα μπορούν να προμηθευτούν τα δωρεάν self tests οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, ενώ μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα