Χρήστος Πρωτόπαπας στο News 24/7: “Προφανώς μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική”

Χρήστος Πρωτόπαπας στο News 24/7: “Προφανώς μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική”
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας Eurokinissi

"Όποιος ανοίγει τον λάκκο του άλλου, μπορεί να πέσει μέσα ο ίδιος", προειδοποιεί το Μαξίμου το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ.

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει ο Χρήστος Πρωτόπαπας, καθώς διαμηνύει πως μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από τις κάλπες που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, τοποθέτηση που «καίει» υπό προϋποθέσεις τα σενάρια των διπλών εκλογών που επικαλείται ο πρωθυπουργός.

«Προφανώς πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει Κυβέρνηση από την πρώτη εκλογή! Με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή», δηλώνει χαρακτηριστικά το μέλος του Κινήματος αλλαγής, με συνέντευξη που παραχωρεί στο News 24/7 και η οποία αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, μάλιστα, τονίζει πως με την πρότασή του για τον εκλογικό νόμο «ανοίγει τον ασκό του Αιόλου», συμπληρώνοντας με νόημα: «Δεν θυμάται αυτό που λέει ο λαός μας: ότι όποιος ανοίγει τον λάκκο του άλλου, μπορεί να πέσει ο ίδιος μέσα. Τα σενάρια του οι Έλληνες πολίτες έχουν την γνώση και την δύναμη με την ψήφο τους να τα ακυρώσουν. Δεν θα αποδεχθούν εκβιαστικές λογικές. Η απάντηση στις εκλογές».

Με τη συνέντευξή του ο Χρήστος Πρωτόπαπας, μεταξύ άλλων, επίσης, τονίζει:

Συνεννόηση χρειάζεται για το πρόσωπο αν ο πρωθυπουργός προτείνει Πρόεδρο από την κεντροαριστερά: «Δεν έχουμε δώσει λευκή επιταγή για κανένα. Είναι κατανοητό ότι η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί ευρύτερη συναίνεση. Και επειδή έχουμε Κυβέρνηση της συντηρητικής παράταξης, έχουμε τονίσει ότι η ισορροπία στο πολιτικό σύστημα επιβάλλει Πρόεδρο από την προοδευτική παράταξη. Για το πρόσωπο όμως χρειάζεται συνεννόηση».

Για το εάν το ΚΙΝΑΛ μπορεί να προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία τόσο με τη ΝΔ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς δεν είμαστε πολιτικό εκκρεμές ή δεκανίκι για κανέναν. Και ούτε θα γίνουμε ποτέ. Το Συνέδριο μας έχει ξεκάθαρες αποφάσεις για τις Κυβερνητικές συνεργασίες. Προγραμματική συμφωνία με καθαρά προοδευτικό στίγμα και την κοινωνία στο επίκεντρο των πολιτικών. Πράγμα που απαιτεί νέους πολιτικούς συσχετισμούς και πρωταγωνιστικό ρόλο για το Κίνημα Αλλαγής».

Για τον περαιτέρω διεμβολισμό του ΚΙΝΑΛ που επιδιώκουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτές οι προσπάθειες είναι καταδικασμένες. Πέφτουν στο κενό. Δεν κάνεις πολιτική με όσους διαπραγματεύονται «καρέκλες» εξουσίας ή με ανθρώπους που απορρίφθηκαν από τους πολιτικούς τους χώρους. Δεν μας αφορούν αυτά».

Η συνέντευξη του Χρήστου Πρωτόπαπα στο News 24/7 έχει ως εξής: 

Γιατί δεν ψηφίζετε την πρόταση της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο κ. Πρωτόπαπα; Η κυβέρνηση επιμένει πως έχει την ίδια βάση με τη δική σας πρόταση;

Κουτοπονηριές που απλά εκθέτουν την Κυβέρνηση της ΝΔ και δεν πείθουν.

Μιμείται τύποις την αρχιτεκτονική της πρότασης που από το 2018 έχουμε καταθέσει, αλλά επί της ουσίας επαναλαμβάνει τον περιβόητο Νόμο Παυλόπουλου με το ληστρικό bonus των 50 εδρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση της ΝΔ οδηγεί σε αδύναμη Κυβέρνηση για όποιο κόμμα συγκεντρώσει περίπου το 37% του εκλογικού σώματος, ενώ η δική μας πρόταση απαιτεί ποσοστό άνω του 40,5%, δηλαδή σημαντικά υψηλότερο.

Να υποθέσω ότι στρατηγική του κόμματός σας είναι η ύπαρξη κυβερνήσεων συνεργασίας; Και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιθέτως, έχει επιλέξει μέσω του εκλογικού νόμου, την στρατηγική της αυτοδυναμίας και της ενίσχυσης του δικομματισμού;

Πρόκειται για δύο ριζικά διαφορετικές λογικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης επειδή το γνωρίζει, ούτε καν επιδίωξε τον στοιχειώδη διάλογο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει την λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος.

Η ΝΔ επιμένει στις πλαστές αυτοδυναμίες, επενδύει και πάλι την πόλωση και στον διχασμό. Επιλέγει ένα άδικο σύστημα που παραμορφώνει την λαϊκή βούληση και εξυπηρετεί μόνο τις μικροκομματικές της σκοπιμότητες.

Οδηγεί και πάλι σε αδύναμες κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας που απλά θα αναπαράγουν τα αδιέξοδα.

Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής αντίθετα συνδυάζει την αναγκαία πολιτική σταθερότητα με την εκλογική δικαιοσύνη. Προσφέρει την δυνατότητα σχηματισμού Κυβερνήσεων συνεργασίας με βάση προγραμματικές συμφωνίες.

Κυβερνήσεων ισχυρών που διαθέτουν ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μπορούν να προχωρήσουν στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα “κάψει” την απλή αναλογική με διπλές εκλογές. Συμφωνείτε; Ή και από τις πρώτες εκλογές, με την απλή αναλογική, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση;

Να τονίσω κατ’ αρχήν ότι με δεδομένη την μη ύπαρξη των 200 θετικών ψήφων που προβλέπει το Σύνταγμα, οι πρώτες εκλογές θα γίνουν ούτως ή άλλως με απλή αναλογική.

Ο κ. Μητσοτάκης με την κίνηση του αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Σας το έχω ξαναπεί.

Δεν θυμάται αυτό που λέει ο λαός μας: ότι όποιος ανοίγει τον λάκκο του άλλου, μπορεί να πέσει ο ίδιος μέσα.

Τα σενάρια του οι Έλληνες πολίτες έχουν την γνώση και την δύναμη με την ψήφο τους να τα ακυρώσουν. Δεν θα αποδεχθούν εκβιαστικές λογικές.

Η απάντηση στις εκλογές. Προφανώς πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει Κυβέρνηση από την πρώτη εκλογή!

Με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, σας καλεί για κυβέρνηση συνεργασίας. “Όπως στην Ισπανία” λέει χαρακτηριστικά…

Ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε επί 4,5 χρόνια με μια καθαρά συντηρητική πολιτική, με ακροδεξιό συνέταιρο και με την συμβολή της Καραμανλικής δεξιάς.

Τον εταίρο του μάλιστα έσπευσε να επιλέξει το ίδιο βράδυ των εκλογών, χωρίς να αναζητήσει προοδευτικές λύσεις.

Και δυστυχώς και οι ως τώρα επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση μόνο την εμμονή του στην ίδια πολιτική και στον λαϊκισμό αποκαλύπτουν. Όπως και την συνέχιση του «φλερτ» του με το τμήμα της δεξιάς που τον στήριξε τόσα χρόνια.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν θα πρέπει να εξομαλύνετε τις σχέσεις σας, από τη στιγμή, μάλιστα, που και τα δυο κόμματα βρίσκεστε στην αντιπολίτευση; Υπό ποίες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Εμείς στο πλαίσιο της Εθνικής Συνεννόησης για τα μεγάλα θέματα του τόπου, συνομιλούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου.

Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τον διάλογο. Αλλά η ως τώρα στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων δεν μας κάνει αισιόδοξους.

Από θέση αρχών κ. Πρωτόπαπα, το ΚΙΝΑΛ μπορεί να συνεργαστεί εξ ίσου και με ΝΔ και με ΣΥΡΙΖΑ; Και το λέω γιατί κάποιοι σας παρομοιάζουν με το “κόμμα Γκένσερ” στη Γερμανία…

Εμείς δεν είμαστε πολιτικό εκκρεμές ή δεκανίκι για κανέναν. Και ούτε θα γίνουμε ποτέ.

Το Συνέδριο μας έχει ξεκάθαρες αποφάσεις για τις Κυβερνητικές συνεργασίες.

Προγραμματική συμφωνία με καθαρά προοδευτικό στίγμα και την κοινωνία στο επίκεντρο των πολιτικών.

Πράγμα που απαιτεί νέους πολιτικούς συσχετισμούς και πρωταγωνιστικό ρόλο για το Κίνημα Αλλαγής.

Αν κατάλαβα καλά, δεν θα ψηφίσετε οποιοδήποτε πρόσωπο τυχόν προτείνει ο κ. Μητσοτάκης από τον χώρο της κεντροαριστεράς, για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μόνο και μόνο γιατί προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Τι προϋποθέσεις θέτετε; Και μήπως δείχνετε κάποια αλαζονεία, όπως σας κατηγορούν φιλοκυβερνητικά μέσα;

Δεν έχουμε δώσει λευκή επιταγή για κανένα.

Είναι κατανοητό ότι η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί ευρύτερη συναίνεση. Και επειδή έχουμε Κυβέρνηση της συντηρητικής παράταξης, έχουμε τονίσει ότι η ισορροπία στο πολιτικό σύστημα επιβάλλει Πρόεδρο από την προοδευτική παράταξη.

Για το πρόσωπο όμως χρειάζεται συνεννόηση.

Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι πρόσωπο με παρουσία -που δεν κρύφθηκε- στην προσπάθεια να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια στην διάρκεια της κρίσης.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πάντως δείχνουν να επιδιώκουν τον περαιτέρω διεμβολισμό του Κινήματος Αλλαγής. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Αυτές οι προσπάθειες είναι καταδικασμένες. Πέφτουν στο κενό.

Δεν κάνεις πολιτική με όσους διαπραγματεύονται «καρέκλες» εξουσίας ή με ανθρώπους που απορρίφθηκαν από τους πολιτικούς τους χώρους.

Δεν μας αφορούν αυτά.

Εμείς δυναμώνουμε την σχέση μας με τους πολίτες, με τα κοινωνικά κινήματα, με την Αυτοδιοίκηση και τις επαγγελματικές οργανώσεις.

Το αποδεικνύουν αυτό τα αποτελέσματα σε όλες τις εκλογές στους χώρους αυτούς.

Δυναμώνουμε την αντιπολιτευτική μας δράση, ολοκληρώνουμε την θεσμική μας λειτουργία, προετοιμάζουμε την Συνδιάσκεψη μας που θα σφραγίσει την προοδευτική μας ταυτότητα.

Είμαστε αισιόδοξοι. Προχωρούμε με πολλούς νέους ανθρώπους, με νέες δυνάμεις στην πρώτη γραμμή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα