Δένδιας: Κανείς από την κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε διακοπή ΜΟΕ, θα ήταν και λάθος

Δένδιας: Κανείς από την κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε διακοπή ΜΟΕ, θα ήταν και λάθος
Ο Νίκος Δένδιας. Φωτογραφία αρχείου. Eurokinissi

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης και διέψευσε ότι υπήρξε ποτέ πηγή είτε του ΥΠΕΞ είτε του Άμυνας που να μίλησε για διακοπή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Για τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος διέψευσε ότι υπήρξε ουδέποτε πληροφορία από την κυβέρνηση για διακοπή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Άγκυρα.

“Δεν υπήρξε κυβερνητική πηγή, ούτε του υπουργείου Άμυνας ούτε του υπουργείου Εξωτερικών που να ανακοίνωσε διακοπή των ΜΟΕ. Θα ήταν και λάθος μεγάλο”, είπε ειδικότερα ο κ. Δένδιας. Ανέφερε επίσης ότι “δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν έχω ιδέα από που προερχόμενες, “έπαιζαν” για δίωρο κάτι που δεν ήταν πραγματικότητα” και τόνισε ότι δεν υπήρχε κυβερνητική θέση είτε από το Άμυνας είτε από το Εξωτερικών για διακοπή των ΜΟΕ.

Υπενθυμίζεται ότι την παραμονή της συνάντησης ΜητσοτάκηΕρντογάν τα ΜΟΕ εμφανίστηκαν να παγώνουν για δύο ώρες. Ρεπορτάζ, με πρώτο αυτό της ΕΡΤ, στα οποία πηγές του ΥΕΘΑ σημείωναν: «Παγώνουν, μέχρι νεοτέρας με πρωτοβουλία της Αθήνας, οι συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι συζητήσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα στον μήνα στην ελληνική πρωτεύουσα”. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν στη συνέχεια ότι: “Δεν παγώνουν τα ΜΟΕ. Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο προετοιμάζονται και θα συνεχιστούν κανονικά”.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν κατά τη συνάντηση τους την Τετάρτη να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ.

Ο κ.Δένδιας στην παρέμβαση του στη Βουλή αναφέρθηκε και στη δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, επαναλαμβάνοντας ότι όπως είχε αναφέρει νωρίτερα και σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.

Την οργή του ΥΠΕΞ προκάλεσε ειδικότερα το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκαν οι συντεταγμένες αυτές με την ψήφιση της συμφωνίας στην τουρκική Βουλή.

“Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό.Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα”, είχε τονίσει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα