Δένδιας: Συνεχείς τηλεφωνικές επαφές και αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ

Δένδιας: Συνεχείς τηλεφωνικές επαφές και αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ
Ο Νίκος Δένδιας Eurokinissi

Οι ενέργειες του Νίκου Δένδιας για την αποκλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης και της εξασφάλισης πλήρους ευρωπαϊκής βοήθειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνέχισε τις τηλεφωνικές του επαφές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ειδικότερα, είχε νέα συνομιλία με τον ΥΕ/ΑΕ της Ε. Επιτροπής J. Borrell το μεσημέρι, κατά την οποία ο τελευταίος τον ενημέρωσε για την άμεση αποδοχή του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό, εντός της εβδομάδας. Η ακριβής ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί προσεχώς. 

Συνομίλησε επίσης, το απόγευμα, με τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας και της Φινλαδίας. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών σε βάρος της ΕΕ και με εργαλείο τις οργανωμένες και εκ των τουρκικών Αρχών εκπορευόμενες προσπάθειες παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων. Ενέργειες που γίνονται κατά παράβαση των προνοιών της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. 

Εξέφρασε το μήνυμα της αποφασιστικότητας της Ελλάδας να δράσει αποτελεσματικά προκειμένου να αποτρέψει παράνομες εισόδους στη χώρα και κατ’επέκταση στο ευρωπαϊκό έδαφος, ζητώντας υποστήριξη από τους εταίρους. Ενημέρωσε επίσης για τις τουρκικές μεθοδεύσεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων με στόχο την ενεργή παρότρυνση προς τους μετανάστες να κινηθούν προς τα ελληνικά σύνορα. 

Oι συνομιλητές, όπως τονίζεται σχετικά, του εξέφρασαν στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας να φυλάξει αποτελεσματικά τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα καθώς και στο αίτημα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών για την έκτακτη σύγκληση του ΣΕΥ. Είχε επίσης νεώτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρέσβυ των ΗΠΑ G. Pyatt, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα