Η μετάλλαξη Όμικρον “απειλεί” τον δημόσιο τομέα – Τι θα κάνει η κυβέρνηση 

Η μετάλλαξη Όμικρον “απειλεί” τον δημόσιο τομέα – Τι θα κάνει η κυβέρνηση 
INTIME NEWS

Απανωτά κρούσματα κορονοϊού σε νοσοκομεία και την Αστυνομία προβληματίζουν, ωστόσο από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι ο δημόσιος τομέας θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς προβλήματα 

Η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα και παρόλο που ευτυχώς δε φαίνεται να αυξάνονται ανάλογα και οι νοσηλείες, “απειλεί” και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

Τα μαζικά κρούσματα κορονοϊού στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός σήμαναν συναγερμό για τον κίνδυνο τα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν επιπλέον προβληματα λόγω αναρρωτικών αδειών, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επισήμαιναν ότι τα περισσότερα αφορούσαν διοικητικό προσωπικό και πως ήδη χθες οι 35 εξ αυτών είχαν επιστρέψει στην εργασία τους.

Νέα ανησυχία όμως προκάλεσε η πληροφορία για περισσότερα από 1.700 κρούσματα στην Αστυνομία μέσα σε τέσσερις ημέρες, πολλά εκ των οποίων στη ΓΑΔΑ. Η ΕΛΑΣ λαμβάνει μέτρα, όπως τηλεργασία στις διοικητικές υπηρεσίες, σταθερά ζευγάρια αστυνομικών σε περιπολικά και μοτοσυκλέτες της ΔΙΑΣ, βάρδιες που δεν θα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Υπενθυμίζεται βεβαίως ότι το ποσοστό εμβολιασμού των αστυνομικών παραμένει σχετικά χαμηλό και παρόλο που έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού και στην ΕΛΑΣ, όπως έχει ισχύσει για το υγειονομικό προσωπικό, η κυβέρνηση επί του παρόντος το απορρίπτει και προσανατολίζεται τελικά στην επέκταση της υποχρεωτικότητας με βάση ηλικιακά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι το δημόσιο θα συνεχίσει να λειτουργεί παρά την επέλαση της Όμικρον, καθώς λύσεις υπάρχουν. Όπου είναι δυνατόν, θα εφαρμόζεται τηλεργασία και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, θα δίνονται άλλες λύσεις ανάλογα με την υπηρεσία.

Το γεγονός ότι το διάστημα καραντίνας για τους εμβολιασμένους που νοσούν με Όμικρον έχει μειωθεί στις πέντε ημέρες αναμένεται να διευκολύνει την κατάσταση και αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος πίσω από την απόφαση αυτή.

Σημειωτέον ότι οι εμβολιασμένοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο με το αποτέλεσμα του rapid test, ενώ όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα με ΚΥΑ διασφαλίζεται ότι οι εργοδότες θα υποχρεώνονται να δίνουν αναρρωτική άδεια μετ’ αποδοχών στους εργαζόμενους που έχουν βρεθεί θετικοί με rapid test και δεν θα απαιτούν μοριακό τεστ.

Και βέβαια η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, με περισσότερα τεστ, αλλά χωρίς να αυστηροποιηθεί περαιτέρω το πρωτόκολλο του 50% συν 1, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έκλειναν πολλά τμήματα σχετικά γρήγορα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version