ΚΥΣΕΑ: Μαζί με ΕΕ και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία- Μέτρα για την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο 

ΚΥΣΕΑ: Μαζί με ΕΕ και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία- Μέτρα για την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο 
INTIME NEWS

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κ. Μητσοτάκη για την Ουκρανία. Στο επίκεντρο και το φυσικό αέριο. Η Ελλάδα συντάσσεται με τους εταίρους και συμμάχους της Δύσης και καταγγέλλει τη Ρωσία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Τη ρήση “ανήκομεν εις την Δύσιν” επιβεβαίωσε όπως ήταν αναμενόμενο το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της Ουκρανίας.

Συνεδριαση που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως μετά το διάγγελμα της Δευτέρας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου:

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.”

Ειδικότερα όσον αφορά στο ενεργειακό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τα μέη του ΚΥΣΕΑ για όλα τα πιθανά σενάρια και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η Ελλάδα προμηθεύεται το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και συγκεκριμένα από τη Gazprom. Η χώρα μας δεν αγοράζει φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, οπότε δεν ανησυχεί τόσο για διακοπή ροής, που θα ήταν το χειρότερο πιθανό σενάριο. Αλλά σε κάθε περίπτωση αν μη τι αλλο ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα εκτινάξει φυσικά τις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στις 14 Φεβρουαρίου, όταν είχαν αρχίσει να ηχούν για τα καλά τα τύμπανα του πολέμου, ο πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ελλάδα.

Ένα από τα σενάρια που είχαν συζητηθεί τότε αφορούσε στην αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Αίγυπτο στη Ρεβυθούσα. Ελλάδα και Αίγυπτος ταυτόχρονα πατάνε γκάζι για την ηλεκτρική τους διασύνδεση. Και τα δύο σενάρια αυτά έχουν σημειωτέον τις ευλογίες των ΗΠΑ, που δεν βλέπουν έτσι κι αλλιώς με καλό μάτι την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Επίσης η Ελλάδα έχει δύο λιγνιτικές μονάδες σε εφεδρεία για να κρατήσει όσο χαμηλότερα μπορεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας. Στην κυβέρνηση όμως δεν έχουν καταλήξει εάν τελικά ο Πούτιν θα σταματήσει εδώ ή εάν θα προχωρήσει σε ανοιχτό πόλεμο με την Ουκρανία όπως θεωρούν οι ΗΠΑ.

Στη δεύτερη περίπτωση, το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιήσει σαφώς τη νέα βάση στην Αλεξανδρούπολη, όμως ο διπλωματικός κίνδυνος για την Ελλάδα είναι να “χαϊδέψει” η Συμμαχία για άλλη μία φορά την Τουρκία, η οποια ελέγχει τα στενά των Δαρδανελλίων και άρα έχει στα χέρια της ένα ισχυρό χαρτί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα