Ουκρανία: Ανησυχία στην Αθήνα για το φυσικό αέριο – Σύσκεψη στο Μαξίμου

Ουκρανία: Ανησυχία στην Αθήνα για το φυσικό αέριο – Σύσκεψη στο Μαξίμου
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου AP Photo/Aurel Obreja

Σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη με αντικείμενο όλα τα πιθανά σενάρια για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη, όσον αφορά στη διάθεση φυσικού αερίου, εν μέσω μίας ήδη σοβαρής ενεργειακής κρίσης.

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Η ανησυχία της κυβερνησης έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το 40% των εισαγωγών της ΔΕΠΑ αφορά σε ρώσικο φυσικό αέριο και συνεπώς πόλεμος στην Ουκρανία, στον οποιο η Ελλάδα θα μετείχε έμμεσα ως νατοϊκή δύναμη με τη διάθεση των βάσεων σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη, ενδεχομένως να επηρέαζε δραματικά τις σχέσεις με Μόσχα.

Σημειωτέον ότι νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νικος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Παιατ, με τον οποιο συζήτησαν βέβαια και τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη. Ενώ την Παρασκευή ο κ. Δένδιας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθεί κανονικά η συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ, ο κ.Οικονόμου δήλωσε ότι στην κρίση της Ουκρανίας η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και τους εταίρους της, αλλά από την άλλη κρατά πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ως μία χώρα με αυξημένο κύρος και αξιοπιστία σε ό,τι αφορά τη σχέση με τη ρωσική πλευρά. “Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας και των ανθρώπων της, ελπίζοντας σε μία ειρηνική διευθέτηση”, πρόσθεσε.

Σημειωτέον ότι ούτως ή άλλως σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι τιμες σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο θα παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα μέχρι και την άνοιξη του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι οι απειλές για κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ αφορούν και την κατάργηση του Nord Stream II, τον αγωγό μήκους 1.207 χιλιομέτρων που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία με τη δυνατότητα να παρέχει 26 εκατομμύρια κατοικίες, παράλληλα με την υποστήριξη της ευρύτερης αγοράς φυσικού αερίου της βορειοδυτικής Ευρώπης. Ο αγωγός έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, εξ ου και οι διαδοχικές επαφές του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς σε Μόσχα και Κίεβο θα είναι κρίσιμες.

Βεβαίως δε συμφέρει την Ευρώπη, αλλά ούτε και τη Ρωσία, να κλείσει η κάνουλα του φυσικού αερίου. Η μεν ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από το ρώσικο φυσικό αέριο (σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, το 2021 η Ρωσία παρείχε περίπου το 35% του φυσικού αερίου που εισήχθη στην Ευρώπη). Η δε Ρωσία χρειάζεται τα χρήματα, καθώς περίπου το 75% του εισοδήματος της Gazprom προέρχεται από τις εξαγωγές στην ΕΕ και συνολικά οι εξαγωγές φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% των φορολογικών εσόδων της ρωσικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση όμως μία σύρραξη στην Ουκρανία θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Πόνταρε δε και συνεχίζει να ποντάρει, στο ότι από τον Απρίλιο θα μειωθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο όσο ο καιρός θα βελτιώνεται. Αλλά ένας πόλεμος θα δημιουργήσει παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Ως εκ τουτου η κυβέρνηση βαδίζει σε τεντωμένο διπλωματικό σχοινί στο θέμα της Ουκρανίας. Ο πρωθυπουργός νωρίτερα έλαβε μέρος σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Η ΕΕ από τη μία θέλει να στειλει ένα αυστηρό μήνυμα στη Ρωσία, προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία. Και από την άλλη η Ευρώπη και μαζί η Ελλάδα ελπίζει βέβαια σε αποκλιμάκωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα