Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου άπτονται οικονομικών και φορολογικών ζητημάτων, προστασίας των πολιτών, κοινωνικών ζητημάτων αλλά και ζητήματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε μέτρια συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 172 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ με 52, ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 47, το ΚΙΝΑΛ με 24, το ΜέΡΑ25 με 21, το ΚΚΕ με 17, η Ελληνική Λύση με 10 και οι Ανεξάρτητοι με 1 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 104 Αναφορές, 63 Ερωτήσεις και 5 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 19.12.2022

Νέα Δημοκρατία: Ποιες δράσεις και ποιες ενέργειες είναι δρομολογημένες για την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών υψηλού κινδύνου, ανάμεσά τους και η Αττική, και την εκπαίδευση του πληθυσμού για τη συμπεριφορά του στη διάρκεια πλημμυρικών φαινομένων;

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Καλλιάνος, απευθύνει ερώτηση στους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νίκη Κεραμέως, Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Κωστή Χατζηδάκη, Αθανάσιο Πλεύρη, Κωνσταντίνο Σκρέκα, Μαυρουδή Βορίδη, Κωνσταντίνο Καραμανλή, Χρήστο Στυλιανίδη και Ιωάννη Πλακιωτάκη, αντίστοιχα, σχετικά με το ζήτημα των πλημμυρών και την απαραίτητη προστασία μέσω της εκπαίδευσης των πολιτών. Όπως αναφέρει ο βουλευτής, βασιζόμενος σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, τα τελευταία τριάντα χρόνια υπάρχει εκθετική αύξηση των βροχοπτώσεων και της συχνότητάς τους, ενώ μόνο το 2022 χαρακτηρίστηκε από 55 ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα με την Αττική να είναι εκείνη που πλήττεται περισσότερο. Εκτός από τα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν από την Πολιτεία τονίζει τη σημασία που επιτελεί η εκπαίδευση. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ρωτώνται σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να θωρακιστούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου και αν υπάρχουν δράσεις για την εκπαίδευση των πολιτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Συμφωνούν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη με την επιχειρούμενη συγκάλυψη και νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας στην υπόθεση των 161 κυκλαδικών ειδωλίων της «Συλλογής Στερν»;

Τρεις βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταθέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνο Τσιάρα και Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, αντίστοιχα, για το ζήτημα της “Συλλογής Στερν” και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό Λίνα Μενδώνη προσωπικά. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές καταθέτουν εκ νέου την ερώτηση, καθώς δεν απάντησαν οι Υπουργοί σε προγενέστερη ερώτηση πάνω στο ζήτημα και λόγω των νέων στοιχείων που έχουν ανακύψει. Ειδικότερα, η “Συλλογή Στερν” αποτελείται από 161 κυκλαδικές αρχαιότητες και συνδέεται με περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας με την Υπουργό Πολιτισμού να διαπραγματεύεται επί δύο έτη με τον Leonard Stern, κάτι το οποίο αντιβαίνει του Συντάγματος αλλά και κοινοτικών οδηγιών. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν χαρακτηρίζονται από αδιαφάνεια καθώς αναγνωρίστηκε σε άγνωστο Ινστιτούτο, που όπως αποκαλύφθηκε ανήκε στο γιο του L. Stern, ότι είναι ο κάτοχος της συλλογής και με την συλλογή να παραμένει στο σπίτι του Stern. Ακόμα, εγκρίθηκε από την Υπουργό η ιδιωτική συμφωνία μεταξύ του Ινστιτούτου και του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης για τον τρόπο που θα διαχειριστούν τη συλλογή για τα επόμενα 50 χρόνια. Η κυβέρνηση νομιμοποίησε τις αποφάσεις αυτές μέσω νομοσχεδίου το οποίο καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι Υπουργοί μεταξύ άλλων, πότε έμαθαν για την ύπαρξη της “Συλλογής Στερν”, εάν γνώριζαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και επιτροπές τις διαπραγματεύσεις της Υπουργού Πολιτισμού, τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκε στην κατοχή του Leonard Stern η συλλογή και το εάν με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιείται η αρχαιοκαπηλία.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 20.12.2022

ΜέΡΑ25: Να μην απαιτείται η πληρωμή τόκων και προσαυξήσεων στην προεξόφληση ρυθμισμένων οφειλών και ειδικά στον εξωδικαστικό μηχανισμό του ν. 4738/2020.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γεώργιος Λογιάδης, θέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με το ζήτημα των ρυθμίσεων των οφειλών των επιχειρήσεων προς την ΑΑΔΕ και τα αντικίνητρα που δημιουργεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ειδικότερα και με βάση επιστολή της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, επιβάλλεται στον φορολογούμενο που έχει ρυθμίσει τις οφειλές του σε περίπτωση που επιθυμεί να προεξοφλήσει το υπόλοιπο να καταβάλει και το σύνολο των υπολογισθέντων τόκων και προσαυξήσεων, κάτι το οποίο δεν εφαρμόζεται για τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο οφειλέτης να καλείται να καταβάλει υψηλότερα ποσά από εκείνα που είχε πριν προχωρήσει σε ρύθμιση. Με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τις δυσκολίες που παρουσιάζει η εποχή που διανύουμε ρωτάται ο Υπουργός, αν προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγή της εν λόγω διάταξης, ώστε ο οφειλέτης να επιβαρύνεται μόνο με το βασικό κεφάλαιο της ρυθμιζόμενης οφειλής.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Αμήχανη και αναποτελεσματική η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μπροστά στην αποθράσυνση του οργανωμένου εγκλήματος ειδικά στις περιοχές της Νότιας Αθήνας.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ρωτάται από δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα το οποίο έχει γιγαντωθεί τα δύο τελευταία χρόνια με το 50% των περιστατικών να λαμβάνουν χώρα στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Οι βουλευτές με αφορμή το περιστατικό που έλαβε χώρα στη Νέα Σμύρνη στις 18/12/2022, όπου δολοφονήθηκαν δύο άτομα και τραυματίστηκε ακόμα ένα, τονίζουν την αναποτελεσματικότητα να καταπολεμηστεί το οργανωμένο έγκλημα παρά την λίστα που παρέδωσε ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη με στοιχεία 500 οργανωμένων εγκληματιών και την ταυτόχρονη αύξηση της δημόσιας δαπάνης για αστυνομικές υπηρεσίες, όπου σύμφωνα με τη Eurostat κατατάσσει τη χώρα πρώτη σε δαπάνες για αστυνομικές υπηρεσίες ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ρητορική της κυβέρνησης για ασφάλεια δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα και ως εκ τούτου ερωτάται ο Υπουργός για το εάν έχει αξιοποιηθεί η λίστα του πρώην Υπουργού, ποιά είναι τα θύματα των επιθέσεων και ποιά οι γεωγραφική κατανομή τους και ποιά η συμβολή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας. Τέλος, ρωτάται αν προτίθεται η κυβέρνηση αντί να στοχοποιεί διαδηλώσεις και πολιτικές διαμαρτυρίες να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και γιατί ενώ οι άρσεις απορρήτου έχουν αυξηθεί κατά πολύ, με βάση τα στοιχεία της ΑΔΑΕ, δεν υπάρχει χρήση τους για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΚΕ: Για την απόφαση να κλείσει το σπίτι του «Χαμόγελου του παιδιού» στην Κέρκυρα και τις κακοποιητικές επιπτώσεις της στα παιδιά και τους εργαζόμενους.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ερωτάται από τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, αναφορικά με την απόφαση να κλείσει το σπίτι του “Χαμόγελου του παιδιού” στην Κέρκυρα και να μεταφερθούν τα παιδιά που διαμένουν εκεί και οι εργαζόμενοι σε άλλες δομές ανά την επικράτεια. Πρόκειται για μία απόφαση που δημιουργεί προβλήματα τόσο στα παιδιά, καθώς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν έναν τόπο με τον οποίο έχουν συνδεθεί και έχουν δημιουργήσει δεσμούς όσο και στους εργαζόμενους, οι οποίοι για να μην χάσουν τη δουλειά τους θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις οικογένειές τους. Η απόφαση αυτή είναι απότοκος της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς το κράτος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι σε αυτά τα παιδιά με το να δημιουργήσει δημόσιες δομές. Ο Υπουργός ρωτάται ποιά μέτρα θα λάβει ώστε τα παιδιά και οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στον τόπο διαμονής τους σε πλαίσιο ασφάλειας και στελέχωσης με το απαραίτητο προσωπικό.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 21.12.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ερωτηματικά αναφορικά με το γραπτό διαγωνισμό πλήρωσης 822 θέσεων μόνιμου προσωπικού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων_Α.Α.Δ.Ε.

Τριάντα επτά βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Μαυρουδή Βορίδη, αντίστοιχα, για το ζήτημα του γραπτού διαγωνισμού της ΑΑΔΕ και τα προβλήματα που ανέκυψαν. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την αντίστοιχη προκήρυξη αποφασίστηκε η πλήρωση μόνιμου προσωπικού στην ΑΑΔΕ οκτακοσίων είκοσι δύο θέσεων, ωστόσο ανακύπτουν απορίες για το σχεδιασμό του διαγωνισμού, καθώς μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων είναι υψηλό το ποσοστό των κενών θέσεων με τα ποσοστά επιτυχίας να κυμαίνονται σε 2,46%, 1,43% και 1,16% για τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, αντίστοιχα. Οι Υπουργοί ερωτώνται σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να καλυφθούν οι θέσεις, αν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μείωση της απαιτούμενης βαθμολογίας ή αν θα επαναπροκηρύξουν διαγωνισμό. Τέλος, ρωτούν οι βουλευτές κατά πόσο το χαμηλό ποσοστό επιτυχόντων οφείλεται αστοχία της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ελληνική Λύση: Απαραίτητος ο έλεγχος των σχολικών κτηρίων της χώρας για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, καταθέτει ερώτηση στους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και Μαυρουδή Βορίδη, αντίστοιχα, αναφορικά με τους ελέγχους που θα έπρεπε να διενεργούνται στα σχολεία για την ασφάλεια τόσο των μαθητών όσο και του προσωπικού που εργάζεται. Βασιζόμενη στο περιστατικό που έλαβε χώρα σε σχολείο στις Σέρρες με την έκρηξη καυστήρα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μαθητή, αλλά και ανακοινώσεων από σχολεία όλης της Ελλάδας που αναφέρουν τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία της επικράτειας τίθεται το ερώτημα στου Υπουργούς εάν θα μεριμνήσουν για την έγκαιρη συντήρηση των σχολείων πριν την έναρξη της ερχόμενης ημερολογιακής χρονιάς. Επίσης, ρωτώνται αν υπάρχουν συστήματα Πυρασφάλειας και αντίστοιχα πιστοποιητικά για όλα τα σχολεία και αν είναι στις ενέργειές τους η θέσπιση ύπαρξης «Πιστοποιητικού Καταλληλότητας», «Πιστοποιητικού Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης» και «Μητρώου Ελέγχων, Επισκευών και Συντήρησης».

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 22.12.2022

Νέα Δημοκρατία: Λήψη μέτρων για πάγωμα ή άλλο αντισταθμιστικό μέτρο της επικείμενης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών

Η βουλεύτρια του κυβερνώντος κόμματος, Άννα Ευθυμίου, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρήστο Σταϊκούρα και Κωστή Χατζηδάκη, αντίστοιχα, σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που δεν είναι μισθωτοί και οι οποίες πρόκειται να αυξηθούν. Οι αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές που συντελέστηκαν με τον Ν. 4670/2020 καθιέρωσαν το σύστημα ασφαλιστικών κλάσεων αποσυνδέοντας το ύψος των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα, ωστόσο υπήρχε πάγωμα των εισφορών για τρία χρόνια από το 2020 έως το 2022. Η επιλογή της ασφαλιστικής κλάσης για τους μη μισθωτούς καθίσταται υποχρεωτική και από αυτήν εξαρτάται το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν. Ωστόσο, κατά την ψήφιση του νόμου δεν υπήρχαν οι πληθωριστικές πιέσεις που υπάρχουν σήμερα και οι οποίες δεν φαίνεται ότι θα υποχωρήσουν άμεσα και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το αυξημένο επιχειρηματικό ρίσκο που αντιμετωπίζουν και τα αυξημένα έξοδα που καλούνται να ανταποκριθούν. Ήδη υπάρχει αδυναμία στην αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών κάτι που θα επιταθεί μετά από τις αυξήσεις. Με βάση τα παραπάνω, ρωτώνται οι Υπουργοί, αν προτίθενται να προβούν άμεσα σε ενέργειες και πάντα σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, σε πάγωμα του μέτρου ή σε εφαρμογή αντισταθμιστικού μέτρου.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα