Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου άπτονται οικονομικών ζητημάτων, θεμάτων διαφάνειας και κοινωνικής πρόνοιας καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή. Αυτή την εβδομάδα η συμμετοχή από τα κόμματα ήταν υψηλή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 227 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ με 90, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 50, ύστερα ακολουθούν το ΚΚΕ με 36, το ΚΙΝΑΛ με 34, το ΜέΡΑ25 με 12, η Ελληνική Λύση με 4, και τέλος οι Ανεξάρτητοι με 1  Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 115 Αναφορές, 80 Ερωτήσεις, 26 Επίκαιρες Ερωτήσεις, και τέλος 6 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε…

Δευτέρα 06.02.2023

Νέα Δημοκρατία: Η λειτουργία δομής του ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά χρειάζεται διαβούλευση και σχέδιο.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Χριστόφορος-Εμμανουήλ Μπουτσικάκης απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, για το ζήτημα λειτουργίας δομής ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά και την ανάγκη διαβούλευσης και σχεδίου. Ο βουλευτής αναφέρει ότι η τοπική κοινωνία στα Μανιάτικα του Πειραιά και οι Σύλλογοι δεν επιθυμούν τη λειτουργία του παραρτήματος δομής του ΟΚΑΝΑ στο σημείο που επιλέχθηκε, καθώς πρόκειται για περιοχή πυκνοκατοικημένη, όπου κοντά βρίσκονται σχολεία και παιδικές χαρές. Παράλληλα, τονίζεται η σπουδαιότητα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, αλλά επισημαίνεται από τον βουλευτή ότι εξίσου σημαντική είναι και η κοινωνική συνοχή της περιοχής και τέτοιες αποφάσεις δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται χωρίς πρότερη διαβούλευση και οργανωμένο σχεδιασμό, ο οποίος να λαμβάνει υπόψη παραμέτρους. Ο στόχος είναι να βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση τόσο για την λειτουργία του ΟΚΑΝΑ όσο και για την τοπική κοινωνία του Πειραιά. Με βάση τα παραπάνω μεταξύ άλλων ερωτάται ο Υπουργός, για τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέχθηκε η εν λόγω περιοχή, εάν ήταν ενήμερος ο Δήμαρχος Πειραιά και το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς. Επιπροσθέτως, εάν έχει ελεγχθεί η άδεια δόμησης του κτιρίου και εάν η χρήση του επιτρέπει την λειτουργία της δομής και εάν έχει χορηγηθεί η απαραίτητη άδεια από τον Δήμο Πειραιά.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς πρόσθετα τέλη και πρόστιμα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλειος Κεγκέρογλου, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με την δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμών οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς την καταβολή των πρόσθετων τελών και προστίμων. Ο βουλευτής αναφέρει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε αρκετά δις ευρώ, όπου τουλάχιστον το 50% αυτών αφορά πρόστιμα και πρόσθετα τέλη. Με δεδομένο ότι η είσπραξή τους θα ενισχύσει σημαντικά τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΦΚΑ και επειδή μερίδα ασφαλισμένων αναζητά κίνητρα από την Πολιτεία ώστε να προβεί σε εξόφληση, χωρίς όμως την καταβολή προστίμων και πρόσθετων τελών, ο Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις του να δώσει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης των κύριων εισφορών τους, με ταυτόχρονη απαλλαγή πρόσθετων τελών και προστίμων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Αντισυνταγματική Ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ του Εξωτερικού Δικτύου Υδροδότησης στην Κέρκυρα.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων-Ηλίας Αρσένης, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης μέσω ΣΔΙΤ του εξωτερικού δικτύου υδροδότησης στη Κέρκυρα, παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχη περίπτωση το ΣτΕ έχει καταστήσει κάτι τέτοιο αντισυνταγματικό. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις 27.01.2023 προχώρησε σε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την σύναψη σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα για το έργο «Ύδρευση της νήσου Κέρκυρας», όπου με βάση την προκήρυξη ο ιδωτικός φορέας θα αναλάβει τις διαδικασίες του έργου, όπως την εκπόνηση μελέτης , την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου και την επιστροφή του στο Ελληνικό Δημόσιο στο τέλος της συμβατικής περιόδου με τη διάρκεια σύμβασης να ορίζεται στα 30 έτη εκ των οποίων τα 26 είναι η συντήρηση και λειτουργία του έργου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και 220χλμ. εξωτερικού δικτύου ύδρευσης. Ωστόσο, η προκήρυξη έρχεται μετά την απόφαση του ΣτΕ όπου για αντίστοιχο έργο αποφάσισε ότι ακυρώνονται όλες οι σχετικές πράξεις του εν εξελίξει Διαγωνισμού ως παράνομες. Καθώς, ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ αφορά ανάλογα έργα όπως εκείνο που αφορά και η απόφαση του ΣτΕ και επειδή η απόφαση του ΣτΕ βασίζεται σε νομοθεσία που αφορά το σύνολο της χώρας και όχι μόνο την περίπτωση της Αττικής, ο Υπουργός ερωτάται τον λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση επιμένει στην ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι το νερό. Τέλος, ερωτάται για τον λόγο που προέβη στον εν λόγω διαγωνισμό ο οποίος είναι ανάλογος με εκείνον που είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ και επίσης εάν θα προβεί σε άμεση ακύρωση του διαγωνισμού.

Δείτε την ερώτηση εδώ

 

Τρίτη 07.02.2023

Κίνημα Αλλαγής: Μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τον Ειδικό Λογαριασμό Δώρου Εορτών Εφημεριδοπωλών.

Η βουλεύτρια του Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, θέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με το ζήτημα του Ειδικού Λογαριασμού Δώρου Εορτών Εφημεριδοπωλών, ο οποίος συστάθηκε με σκοπό να καταβάλλονται στους δικαιούχους δώρο Χριστουγέννων και επίδομα αδείας και από το 2016 αποφασίστηκε να καταβληθεί δώρο Χριστουγέννων 2015, δώρο Πάσχα 2016 και επιδόματος αδείας του ιδίου έτους, παραταύτα η σχετική παροχή καταβλήθηκε σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών. Όπως επισημαίνεται από τη βουλεύτρια, τα έσοδα του Λογαριασμού προέρχονται από το αγγελιόσημο, το οποίο όμως από το 2017 και έπειτα καταργήθηκε με τον Λογαριασμό να στερείται πόρων και επιπροσθέτως φέρεται να υπάρχει ένα λογιστικό υπόλοιπο ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ από έντοκα δάνεια που αφορούσαν παροχή προς τον Τομέα Σύνταξης για το διάστημα 2012-2016, με τα ποσά αυτά να μην έχουν επιστραφεί. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται εάν θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή στον “Λογαριασμό του Δώρου Εορτών Εφημεριδοπωλών” του έντοκου δανείου και ποίες θα είναι οι ενέργειες αυτές.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Επιτακτική ανάγκη η επικαιροποίηση, σύμφωνα με τη νεότερη νομοθεσία, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ.

Οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και Χρήστος Σταϊκούρας, αντίστοιχα, ερωτώνται από σαράντα τρεις βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αναφορικά με το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ για τις περιπτώσεις γονέων εκτός γάμου που όμως έχουν αναγνωρίσει τα τέκνα αλλά παραταύτα για την καταβολή του επιδόματος απαιτείται δικαστική απόφαση για την επιμέλεια, όπως ρυθμίζεται με βάση το άρθρο 5 παρ. Β της ΚΥΑ (ΦΕΚ τ. Β΄57/2018). Ωστόσο, με τον Ν. 4800/2021 στο άρθρο 9, προβλέπεται ότι τη γονική μέριμνα αποκτά και ο πατέρας, την οποία ασκεί από κοινού με τη μητέρα, όταν εκουσίως προβαίνει στην αναγνώριση τέκνου που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του. Η ΚΥΑ (ΦΕΚ τ. Β΄57/2018) έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 9 του Ν. 4800/2021 και ως εκ τούτου γονείς που έχουν προβεί στην αναγνώριση των τέκνων τους με συμβολαιογραφική πράξη απορρίπτονται από το επίδομα ως δικαιούχοι ελλείψει δικαστικής απόφασης. Επειδή, υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του Νόμου και της ΚΥΑ, οι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν εάν προτίθενται να επικαιροποιήσουν άμεσα την ΚΥΑ, ώστε να μην απαιτείται δικαστική απόφαση για την καταβολή επιδόματος παιδιού από γονείς που έχουν αναγνωρίσει τα τέκνα τους αλλά δεν βρίσκονται εντός γάμου.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ελληνική Λύση: Βασικά ζητήματα που απασχολούν τους τυφλούς της χώρας και ανάγκη άμεσης διευθέτησής τους.

Η βουλευτρια της Ελληνικής Λύσης, Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, Κωστή ΧατζηδάκηΝίκη Κεραμέως και Αθανάσιο Πλεύρη, αναφορικά με τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα χωρίς όραση όπως επισημαίνονται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών σε επιστολή του. Ειδικότερα, αναφέρεται το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη πιστοποιημένων εκπαιδευτών του προγράμματος εκπαίδευσης στο λευκό μπαστούνι, κάτι που αναγκάζει τα άτομα για την εκπαίδευσή τους να σπουδάζουν στο εξωτερικό.Επίσης, βασικό είναι να υπάρχει εξοικείωση των ατόμων με οπτικά προβλήματα με την χρήση διαδικτύου και γι’ αυτό κατά τη γνώμη της βουλεύτριας κρίνεται αναγκαίο να υπάρχουν τμήματα εκμάθησης. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται εάν βρίσκεται στις προθέσεις τους η προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και πιστοποίησης ειδικών πιστοποιημένων εκπαιδευτών, ώστε να καλυφθούν και στην πορεία οι ελλείψεις και εάν προτίθενται να λάβουν τις απαραίτητες ενέργειες για δημιουργία τμημάτων εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών σε άτομα χωρίς όραση, στελεχώνοντάς τα με τον κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό.

Δείτε την ερώτηση εδώ

 

Τετάρτη 08.02.2023

ΜέΡΑ25: Η Κυβέρνηση αυξάνει προκλητικά τις αποδοχές της Διοίκησης της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ).

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, Κωνσταντίνο Τσιάρα και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα, σχετικά με το ζήτημα των αποδοχών της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) και την απόκλιση των αποδοχών τους με αντίστοιχης ειδικότητας υπαλλήλους της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ). Ειδικότερα, σύμφωνα με υπόμνημα του Συλλόγου της ΑΕΠΠ, η κυβέρνηση αυξάνει τους μισθούς σε κάποιους και όχι συνολικά, παρά το κύμα ακρίβειας. Τον Ιανουάριο του 2023 κατατέθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχέδιο νόμου, το οποίο εκτός των άλλων προβλέπει αύξηση των αποδοχών της Προέδρου και των Συμβούλων της ΕΑΔΗΣΥ και πρόκειται για την δεύτερη αύξηση που λαμβάνουν μέσα σε λιγότερο από επτά μήνες. Κατόπιν της συγχώνευσης της ΕΑΑΔΗΣΥ και της ΑΕΠΠ στην νεοσύστατη ΕΑΔΗΣΥ έχει δημιουργηθεί Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) δύο ταχυτήτων, καθώς οι ΕΕΠ της πρώην ΑΕΠΠ αμείβονται αποκλειστικά με το Ενιαίο Μισθολόγιο, ενώ ΕΕΠ της πρώην ΕΑΑΔΗΣΥ το οποίο, επειδή προσελήφθη προ της εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου, λαμβάνει την προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα, παρόλο που έχει τα ίδια τυπικά προσόντα, έχει ιδιαιτέρως αυξημένες αποδοχές. Με βάση τα παραπάνω και επειδή μισθολογική διαφοροποίηση αντίκειται στην αρχή της ισότητας, είναι δε και αντισυνταγματική, οι Υπουργοί ερωτώνται τον λόγο για τον οποίο λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση κατά την προεκλογική περίοδο, πώς συμβαδίζει με το σχέδιο νόμου με τo τρίπτυχο «Συνέπεια-Συνέχεια-Σταθερότητα» και τέλος γιατί δεν προβλέπεται εξομοίωση των μισθών του ΕΕΠ της ΑΕΠΠ με τους μισθούς του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού του ΑΣΕΠ, όπως κάνει για την διοίκηση της ΕΑΔΗΣΥ στο κατατεθέν σχέδιο νόμου.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης.

Σαράντα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, Γεώργιο ΓεωργαντάΚωστή ΧατζηδάκηΜαυρουδή Βορίδη και Παναγιώτη Μηταράκη, αναφορικά με το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, το οποίο ξεκίνησε από το 2020 και σήμερα έχει ενταθεί σημαντικά και αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την παραγωγική διαδικασία. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις με τις οποίες δεν δίνεται πλέον ΑΜΚΑ στους μετανάστες και η κατάργηση του άρθρου που επέτρεπε εκτάκτως να απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα παράτυποι μετανάστες και τους έδινε τη δυνατότητα διαβίωσης και νόμιμης εργασίας, συνέτειναν στην γιγάντωση του προβλήματος, καθώς πολλοί εγκατέλειψαν την Ελλάδα και μετέβησαν σε άλλα κράτη για εργασία. Παρά το γεγονός, ότι έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προχώρησε σε κύρωση συμφωνίας με την Αίγυπτο, για μετάκληση 5.000 εποχικών εργατών γης, ο αριθμός αυτός δεν φτάνει να καλύψει το κενό, καθώς υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 50.000. Επιπροσθέτως, υπάρχουν καθυστερήσεις και στη διαδικασία διεκπεραίωσης των αιτήσεων για μετακλήσεις εργατών γης από τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εξαιτίας της υποστελέχωσής τους. Ως εκ τούτου, οι Υπουργοί ερωτώνται για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν ώστε να υπάρξουν άμεσες διαδικασίες μετάκλησης του απαιτούμενου αριθμού εργατών γης από τρίτες χώρες, εάν θα υπάρξει αναπροσαρμογή σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των Μονάδων Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) και αν θα στελεχωθούν με προσωπικό οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

 

Πέμπτη 09.02.2023

Κίνημα Αλλαγής: Απαιτείται άμεση λήψη μέτρων για την ισότιμη αντιμετώπιση των ασφαλισμένων του e_Ε.Φ.Κ.Α. για την παροχή επιδόματος μητρότητας

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιος Μουλκιώτης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, για την άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι γυναίκες με μη μισθωτή εργασία στο ύψος του επιδόματος μητρότητας. Με δεδομένο ότι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων έγινε ώστε να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως του (πρώην) φορέα ασφάλισης στον οποίο υπάγονταν, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στο επίδομα μητρότητας, καθώς μία ασφαλισμένη πρώην Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. δικαιούται επίδομα με την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες εργασίας κατά τα δύο τελευταία έτη πριν την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού, ενώ η εν λόγω προϋπόθεση δεν ισχύει για τις ασφαλισμένες του πρώην Ο.Γ.Α., του πρώην Ο.Α.Ε.Ε. ή Ε.Τ.Α.Α. Επιπροσθέτως, το επίδομα μητρότητας στις μη μισθωτές ασφαλισμένες υπολείπεται σημαντικά του αντίστοιχου επιδόματος στις μισθωτές αμειβόμενες τουλάχιστον με τον κατώτατο μισθό. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται μεταξύ άλλων το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών και πότε θα ολοκληρωθεί και εάν είναι στα άμεσα σχέδια η εξεύρεση ευνοϊκής λύσης για την παροχή επιδόματος μητρότητας για τις γυναίκες που αποκλείονται και ποιά πρόσθετα μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να διαμορφωθούν κατάλληλες συνθήκες για την αύξηση της γεννητικότητας στην χώρα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Επιβεβλημένη πιο πολύ από ποτέ η στήριξη των δανειοληπτών μετά και την αύξηση των επιτοκίων.

Σαράντα πέντε βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια και την επιπρόσθετη επιβάρυνση των πολιτών. Ειδικότερα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι οι αλεπάλληλες κρίσεις που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για συνεχόμενα έτη, απειλούν αρκετούς με φτωχοποίηση και σε αυτό έρχεται να προστεθεί η 5η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οδηγώντας τους δανειολήπτες σε δυσχέρεια πληρωμών των στεγαστικών τους δανείων. Το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου αφορά ευάλωτους δανειολήπτες και εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου 30.000 δανειολήπτες, που είναι μικρός αριθμός σε σχέση με το σύνολο. Ο Υπουργός ερωτάται σε ποιά μέτρα θα προχωρήσει για την στήριξη των δανειοληπτών μετά την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και εάν προτίθεται να διευρύνει τους ωφελούμενους του προγράμματος με επιδότηση από τις τράπεζες.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 10.02.2023

Νέα Δημοκρατία: Να επανέλθουν οι 120 δόσεις για οφειλές στο Δημόσιο.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με την επαναφορά των 120 δόσεων για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς η περίοδος που διανύουμε έχει εντείνει την οικονομική δυσχέρεια μεγάλου μέρους των πολιτών. Ο βουλευτής αναφέρει, ότι η ακρίβεια που δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί στο σύνολό της παρά τις κυβερνητικές πολιτικές στήριξης, έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος νοικοκυριών και επιχειρήσεων να μην είναι συνεπείς σε μια ή περισσότερες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαίο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μέσω ρυθμίσεων στήριξης με διεύρυνση του αριθμού των δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο, κάτι το οποίο θα διασφαλίσει και τα κρατικά έσοδα αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει και προστασία για όσους καλούνται να διαχειριστούν πρόσκαιρες οικονομικές δυσκολίες και να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ο Υπουργός ερωτάται εάν υπάρχει η πρόθεση να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επαναφερθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων και επίσης εάν εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπαχθούν σε αυτές και οφειλές από προηγούμενα οικονομικά έτη.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Προστασία των παιδιών από τον εθισμό στην οθόνη και την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τριάντα επτά βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α θέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Νίκη Κεραμέως και Κυριάκο Πιερρακάκη, αντίστοιχα, σχετικά με το ζήτημα της προστασίας των παιδιών από τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως επισημαίνουν, η σημερινή εποχή έχει καταστήσει το διαδίκτυο αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια με το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων να βαίνουν προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, κάτι που επιταχύνθηκε από την αναγκαιότητα που προκάλεσε η πανδημία. Παρατηρείται όμως να γίνεται υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά και εφήβους, κάτι το οποίο επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική τους υγεία. Ακόμα και παιδιά κάτω των 13 ετών, που απαγορεύεται η δημιουργία λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βάση μελετών αποδεικνύεται ότι ένα μέρος τους διαθέτει προσωπικό λογαριασμό. Όσο προχωράμε προς μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνονται. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από μόνη της δεν είναι βλαπτική, ωστόσο όταν η χρήση ξεκινάει από πολύ μικρές ηλικίες υπάρχει το ενδεχόμενο επιβράδυνσης στην ανάπτυξης τους, προβλήματα στην ανάπτυξη της γλώσσας και στη συναισθηματική τους ωρίμανση. Καθώς, η χώρα φιλοδοξεί να καταστεί ψηφιακός κόμβος τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να συνυπολογιστεί η προστασία των παιδιών από τον εθισμό και την υπερβολική χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι Υπουργοί μεταξύ άλλων ερωτώνται για το εάν υπάρχει εικόνα για τα προβλήματα που αναφέρθηκαν, ποιές πρωτοβουλίες προτίθενται να λάβουν και εάν υπάρχει πρόβλεψη για καμπάνια προς ενημέρωση των πολιτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα