Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 10-14/7/2023

Διαβάζεται σε 8'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 10-14/7/2023
Βουλή watch VOULI WATCH

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της νέας Βουλής αφορούν επίκαιρα ζητήματα όπως την υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και θέματα που άπτονται της παιδείας και της οικονομίας.

Αυτή την εβδομάδα η συμμετοχή από τα κόμματα ήταν χαμηλής έντασης, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 75 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το Κ.Κ.Ε. με 35, ακολουθεί το ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. με 10, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 8, η Ελληνική Λύση με 9, και τέλος η Νέα Δημοκρατία με 5 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Τα νέα κόμματα που εισήχθησαν στην Βουλή Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη δεν άσκησαν κανένα Μέσο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κατά την πρώτη εβδομάδα.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 73 Ερωτήσεις και 2 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 10.07.2023

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Καταστροφή καλλιεργειών από χαλάζι.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ελευθέριο Αυγενάκη, για το ζήτημα αποζημίωσης των αγροτών όπου η σοδειά τους καταστράφηκε από το χαλάζι. Την Κυριακή 09.07.2023 ισχυρή χαλαζόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η παραγωγή των αγροτών των περιοχών του Δήμου Τρίπολης. Καθώς, οι αγρότες περιμένουν από την Πολιτεία να τους στηρίξει από την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, ο Υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες που θα προβεί ώστε να γίνει άμεσα η εκτίμηση της ζημιάς και να δοθούν αποζημιώσεις και επίσης εάν υπάρχει η δυνατότητα να επισπευθεί η καταβολή προκαταβολών σε αγρότες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε δυσμενή θέση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 11.07.2023

ΚΚΕ: Για το εργατικό ατύχημα του 22χρονου ξενοδοχοϋπάλληλου, στην περιοχή των Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου, στην Κρήτη.

Τέσσερις από τους βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνι Γεωργιάδη, για το ζήτημα του εργατικού ατυχήματος που έλαβε χώρα στην Κρήτη. Ειδικότερα, ο εργαζόμενος ήταν ανασφάλιστος χωρίς να το γνωρίζει και ο εργοδότης κατόπιν του εργατικού ατυχήματος δεν κάλεσε ασθενοφόρο με αποτέλεσμα να περάσουν τρεις ώρες μέχρι να παρασχεθεί στον εργαζόμενο η απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός δήλωσε ότι έχει παρέμβει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ότι ο εργαζόμενος θα λάβει όλα τα δεδουλευμένα του, δεκαπέντε μέρες αργότερα ούτε πόρισμα της Επιθεώρησης υπάρχει, ούτε έχει λάβει χρήματα ο εργαζόμενος. Σύμφωνα με τους βουλευτές το παραπάνω δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά προστίθεται στον μακρύ κατάλογο αντίστοιχων περιπτώσεων, που συμβαίνουν λόγω των άθλιων εργασιακών συνθηκών. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται τα μέτρα που θα ληφθούν για διερεύνηση του περιστατικού και για την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Αναστολή πλειστηριασμών για τους σεισμόπληκτους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, η οποία επλήγησε από σεισμό. Ο βουλευτής επισημαίνει πόσο στήριξε η Κυβέρνηση αλλά και ο Πρωθυπουργός τους κατοίκους της περιοχής μετά τον σεισμό και αναφέρει την ανάγκη να βρεθεί μια λύση για τα κατασχετήρια που δέχονται οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούν ακόμα να επανέλθουν οικονομικά από τον σεισμό του 2021. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, εάν θα μπορούσε να υπάρξει μια πρόβλεψη για τους ανθρώπους αυτούς αντίστοιχη με εκείνη για το Μάτι, όπου οι πλειστηριασμοί ανεστάλησαν για 5 με 6 χρόνια.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 12.07.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Οι πρόσφατες απώλειες ανθρωπίνων ζωών καταδεικνύουν με τραγικό τρόπο την άμεση ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ (Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας).

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Συμεών Κεδίκογλου, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη, αναφορικά με το ζήτημα των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, κατόπιν των πρόσφατων συμβάντων, όπου υποδεικνύουν ότι πρέπει να υπάρξει αναβάθμισή του. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα οκτώ συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους, καθώς δεν έχει φτάσει έγκαιρα το ασθενοφόρο για διακομιδή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιοχή της Εύβοιας, καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άτομα και παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2021, η τότε υφυπουργός Υγείας είχε υποσχεθεί την αποστολή δύο ασθενοφόρων, εστάλη μόνο το ένα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και με ποιό χρονοδιάγραμμα, καθώς και αν αληθεύει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο 112 εκπαιδευμένου προσωπικού είναι με ευθύνη της διοίκησης του ΕΚΑΒ σε θέσεις που δεν σχετίζονται με τα προσόντα τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Ανάγκη άρσης του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που βάζει ταφόπλακα στα όνειρα και τις επιδιώξεις ακόμη και για αριστούχους μαθητές.

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για την ανάγκη άρσης της ΕΒΕ, κατόπιν των φαινομένων που παρατηρήθηκαν μαθητές με άριστες βαθμολογίες να αποκλείονται από τα τμήματα της προτίμησής τους. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η βουλεύτρια, και αυτό δεν είναι κάτι που παρατηρήθηκε μόνο στις φετινές πανελλαδικές, μαθητές όπου αρίστευσαν να αποκλείονται λόγω της ΕΒΕ και ειδικά σε μαθήματα που δεν διδάσκονται καν στα σχολεία. Αυτό έχει ως συνέπεια να απορρίπτεται το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η ΕΒΕ υποστηρίζει την αριστεία και αποκλείει όσους θα έδιναν λευκή κόλλα. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ώστε να αποκατασταθεί το ζήτημα δικαίου για τους μαθητές αυτούς και εάν είναι στις άμεσες προθέσεις του να προβεί σε άρση του μέτρου της ΕΒΕ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 13.07.2023

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Στην ιδιωτικοποίηση οδηγεί η κυβέρνηση ακόμη και τη μεταφορά των ασθενών στην οικία τους μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους

Ο βουλευτής Ανδρέας Πουλάς του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη, αναφορικά με την απόφαση να μην υπάρχει διακομιδή από τα ΕΚΑΒ μετά το τέλος της νοσηλείας των ασθενών. Σε έγγραφο που στάλθηκε προς τους Διοικητές των Νοσοκομείων ζητείται η λήψη των μέτρων εκείνων προκειμένου να απεμπλακούν τα ασθενοφόρα από την διακομιδή ασθενών μετά τη λήξη της νοσηλείας τους. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, το λόγο που οδήγησε στην απόφαση αυτή, εάν θα επωμίζονται το κόστος διακομιδής τους οι ασθενείς και πως θα γίνεται η μεταφορά ασθενών όταν απαιτείται επανεξέταση αυτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Για το κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ.

Δεκατρείς από τους βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και Δημήτριο Παπαστεργίου, αντίστοιχα, για το κλείσιμο σημαντικού αριθμού καταστημάτων ΕΛΤΑ. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, σύμφωνα με τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ αναμένεται να κλείσει το 10% των καταστημάτων στα πλαίσια εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών, την επιβάρυνση των εργαζομένων καθώς να καλούνται να ανταποκριθούν σε μεγαλύτερο όγκο δουλειάς, αλλά και την απόλυση εργαζομένων. Με βάση τα άνωθεν, οι Υπουργοί ερωτώνται τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις, να μην χειροτερέψουν οι όροι εργασίας των εργαζομένων και για την στελέχωση καταστημάτων με μόνιμο προσωπικό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 14.07.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Προστασία από την ΕΛ.ΑΣ των τρανς ατόμων.

Δέκα βουλευτές από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Μηταράκη, σχετικά με το ζήτημα των τρανς ατόμων με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία της Άννας Ιβάνκα και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από την Ελληνική Αστυνομία. Ειδικότερα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ υπάρχουν παραλείψεις και λάθη αναφορικά με την ορολογία που χρησιμοποιείται και τονίζεται η αναγκαιότητα να διερευνηθούν τρανσφοβικά κίνητρα στη δολοφονία. Ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί η διελεύκανση της δολοφονίας στη βάση τρανσφοβικών κινήτρων και πώς μπορούν να προστατευτούν από την ΕΛ.ΑΣ μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα