Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 24-27/7/2023

Διαβάζεται σε 8'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 24-27/7/2023
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφορούσαν ζητήματα επικαιρότητας του τελευταίου διαστήματος που φανερώνουν τις μακροχρόνειες παθογένειες του ελληνικού κράτους και άπτονται ζητημάτων υποστελέχωσης σε καίριες κρατικές υπηρεσίες, εργασιακών αυθαιρεσιών και οικονομικών ζητημάτων.

Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 85 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. με 22, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 20, το Κ.Κ.Ε με 15, το το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 12, ύστερα ακολουθούν οι Σπαρτιάτες με 7, η Νέα Δημοκρατία με 6, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 2, και τέλος η Πλεύση Ελευθερίας με 1.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 70 Ερωτήσεις, 10 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 2 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 24.07.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Αλγεινές εντυπώσεις από την απόπειρα διαστρέβλωσης της αλήθειας γύρω από τον θάνατο του 46χρονου διανομέα από τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Είκοσι δύο από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με τον θάνατο του 46χρονού διανομέα και την διευκρίνιση του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδα μέσω του επίσημου Δελτίου Τύπου ότι δεν ήταν διανομέας, κάτι που αναπαρήχθει από τα ΜΜΕ και λίγες ώρες αργότερα διαψεύστηκε, καθώς ο εργοδότης του συνελήφθη και του ασκήθηκε δίωξη προτού αφεθεί ελεύθερος. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα ο Διοικητής να προβεί σε μια τέτοια δήλωση και κάτι τέτοιο αποτελεί παραπληροφόρηση και προσφέρει στήριξη σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Κατόπιν των προαναφερθέντων, ο Υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί για διερεύνηση του συμβάντος, τί σκοπιμότητες εξυπηρετεί η διαστρέβλωση των γεγονότων και αν θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Διοικητή.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πλεύση Ελευθερίας: Η πυρκαγιά στη Ρόδο και η εμπειρία της Εύβοιας.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Κλιματική Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Κικίλια, για το ζήτημα των πυρκαγιών που πλήττουν τις τελευταίες μέρες την Ελλάδα, καθώς έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας. Όπως αναφέρει, πολλοί κάτοικοι της Ρόδου μιλούν για αδράνεια του κρατικού μηχανισμού και υπερπροσπάθεια των εθελοντών, ενώ σε επίκαιρη ερώτηση που έθεσε στη Βουλή στον αρμόδιο Υφυπουργό, εκείνος απάντησε ότι όλα είναι «καλώς καμωμένα» από την Κυβέρνηση. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, για τα αίτια καταστροφής της Ρόδου, την μη έγκαιρη ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και ποιά μέτρα είχαν ληφθεί για την αντιπυρική περίοδο στη Ρόδο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 25.07.2023

ΚΚΕ: Να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το εργοδοτικό έγκλημα στη γέφυρα στα Μποζαΐτικα στην Πάτρα.

Τέσσερις από τους βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου και αρκετούς τραυματισμούς. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι εργασίες γίνονταν παρά την υπουργική απαγόρευση λόγω καύσωνα, ημέρα Κυριακή που δεν είναι εργάσιμη και χωρίς κανέναν έλεγχο για την προστασία των εργαζομένων. Πιστώνουν ευθύνες τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο και στις προηγούμενες που ακολούθησαν την ίδια πολιτική. Κατόπιν τούτων, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για τα μέτρα που θα λάβει ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους για το έγκλημα, να τηρηθεί η νομοθεσία για την ασφάλεια των εργαζομένων και για την ενίσχυση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Καθυστερεί χαρακτηριστικά η μείωση της λιανικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς, Περιβάλλοντος και Ενέργειεας και Ανάπτυξης, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Κωνσταντίνο Σκρέκα, αντίστοιχα, για την εξαιρετικά αργή μείωση της τιμής της λιανικής στην ενέργεια. Ειδικότερα, αναφέρει ότι σε ανακοίνωση του ευρωπαϊκού φορά ACER, καλείται η ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επέμβει στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το β΄ τρίμηνο του 2023, η αποκλιμάκωση της λιανικής τιμής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν μόλις 8% ενώ σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη ήταν μέχρι και 65%. Οι υπουργοί ερωτώνται εάν είναι στις προθέσεις τους να λάβουν πρωτοβουλίες για την δραστική μείωση των τιμών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 26.07.2023

Νέα Δημοκρατία: Τμήμα Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Ηλείας_ Καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση αιτημάτων.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, θέτει ερώτηση στην Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, για το ζήτημα των αλλοδαπών εργατών γης και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται από το Τμήμα στην Ηλεία για την διεκπεραίωση των αιτημάτων τους. Τονίζει, ότι η Κυβέρνηση έγκαιρα στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης προχώρησε στην απλούστευση της διαδικασίας παραμονής και εργασίας για αλλοδαπούς, καθώς και σε διακρατικές συμφωνίες. Ωστόσο, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις από το αρμόδιο Τμήμα στην περιοχή με αποτέλεσμα είτε να δουλεύουν οι άνθρωποι παράνομα, είτε να αναζητούν εργασία σε άλλες περιοχές ή και χώρες. Με δεδομένα τα παραπάνω, αλλά και την απόγνωση των αγροτών, η Υπουργός ερωτάται εάν έχουν διαπιστωθεί οι καθυστερήσεις και τις ενέργειες του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ανάγκη άμεσης στήριξης του Ε Κ Α Β στην Αττική.

Δεκαέξι από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την ανάγκη στήριξης του ΕΚΑΒ στην Αττική, καθώς αυτή τη στιγμή τα ενεργά ασθενοφόρα είναι 60 με πολλά από αυτά να έχουν καταγράψει πολλά χιλιόμετρα και τα πιο καινούργια να είναι από δωρεές που είχε διαπραγματευτεί η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Την εικόνα αυτή αποδίδουν στο ότι κατά την προηγούμενη τετραετία, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν ενίσχυσε το στόλο του ΕΚΑΒ, μέσω της χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, με 60 καινούργια ασθενοφόρα. Με βάση τα προαναφερθέντα και με το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλά περιστατικά με θύματα πολίτες λόγω καθυστερήσεων ασθενοφόρων, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για τους λόγους καθυστέρησης της προμήθειας, τις ενέργειες που θα γίνουν για να ολοκληρωθεί η προμήθεια και το χρονοδιάγραμμα, καθώς και τις κενές οργανικές θέσεις στο ΕΚΑΒ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 27.07.2023

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Προβλήματα κaι δυσλειτουργίες κατά την υλοποίηση του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού.

Τρεις από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, Γιώργος Μουλκιώτης, Αικατερίνη Καζάνη), απευθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Γεωργιάδης Σπυρίδων-Άδωνις και Ζαχαράκη Σοφία, αντίστοιχα, για προβλήματα και δυσλειτουργίες κατά την υλοποίηση του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού, που έχουν προκύψει. Μεταξύ αλλών, ανέφεραν τον μικρό αριθμό αιτήσεων από ενδιαφερόμενους αναλογικά με την πληθώρα αιτήσεων ατόμων με αναπηρία, που επιθυμούν να αποκτήσουν Προσωπικό Βοηθό, και την παρεμπόδιση συγγενικών προσώπων Α΄ και Β΄ βαθμού να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Με βάση τα προαναφερθέντα οι Υπουργοί ερωτώνται, αν θα επιτραπεί σε συγγενικά πρόσωπα αλλά και σε άτομα άνω των 65 ετών να δηλώσουν συμμετοχή και πότε θα επεκταθεί το πρόγραμμα εκτός της περιφέρειας της Αττικής.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Κατάντια του συστήματος Υγείας: Κρατικό Νοσοκομείο αδυνατεί να εξυπηρετήσει παραπέμποντας σε ιδιώτες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, απεύθυνε ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ, για την αδυναμία Κρατικού Νοσοκομείου να εξυπηρετήσει παραπέμποντας σε ιδιώτες. Αναφέρθηκε σε περιστατικό που παραπέφθηκε ασθενής σε ιδιωτικό ιατρείο για να πραγματοποιήσει εξέταση λόγω αδυναμίας διενέργειας της συγκεκριμένης εξέτασης από το Κρατικό Νοσοκομείο. Αν και το κόστος της εξέτασης επιβάρυνε το Νοσοκομείο, ο υπουργός ερωτάται, πώς σκοπεύει να βελτιώσει τις συνθήκες για να εξασφαλιστούν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε επίπεδο ετοιμότητας, έτσι ώστε να μην αμφισβητείται αν η δημόσια υγεία είναι πραγματικά δημόσια.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ανεπαρκής Κλιματισμός σε πτέρυγες του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός

Δεκαοχτώ από τους βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α, απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ, για τον ανεπαρκή κλιματισμό σε πτέρυγες του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Ανέφεραν τη νοσηλεία ασθενών σε υψηλές θερμοκρασίες και η δημιουργία απαράδεκτων συνθηκών εργασίας για το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Οι βουλευτές επισήμαναν, πως η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. τον Μάιο του 2019 είχε προχωρήσει σε χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ των νοσοκομείων του ΕΣΥ, στα οποία συμπεριλαμβανόταν το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, για να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμισή τους. Κατόπιν των προαναφερθέντων, ο Υπουργός ερωτάται, τι μέτρα έχουν ληφθεί από την Διοίκηση του Ευαγγελισμού για να αντιμετωπιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες και ποια είναι η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ σε όλα τα νοσοκομεία που εφαρμόστηκε.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα