Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 14-18/6/2023

Διαβάζεται σε 10'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 14-18/6/2023

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 262 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 71 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 63, η ΝΔ με 44, το ΚΙΝΑΛ με 35, το ΚΚΕ με 25 και το ΜέΡΑ25 με 24.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 158 ερωτήσεις, 76 Αναφορές, 25 Επίκαιρες ερωτήσεις και 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 14.6.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Μείωση μισθώματος μισθώσεων επαγγελματικών χώρων και πρώτης κατοικίας

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστο Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη, αναφορικά με τις μισθώσεις επαγγελματικών χώρων και πρώτης κατοικίας. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές στην ερώτηση τους επισημαίνουν το πρόβλημα που έχει προκύψει μεταξύ ενοικιαστών και εκμισθωτών, αφού οι τελευταίοι δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες αποζημιώσεις για τα ενοίκια από τα οποία οι πρώτοι απαλλάχθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Έτσι, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να προβούν για τη διευθέτηση του ζητήματος και για να δοθεί ένα τέλος στις δικαστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ μισθωτών και εκμισθωτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Πρόβλημα με την έκδοση Αδειών λειτουργίας τους αντιμετωπίζουν οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις εστίασης

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, καταθέτει ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού και Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με το πρόβλημα στις άδειες λειτουργίας επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου. Ειδικότερα, ο βουλευτής επισημαίνει ότι το πρόβλημα αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων εστίασης έχει προκύψει από την αδυναμία τους να ρυθμίσουν παλαιότερα χρέη, αφού η πλατφόρμα για το διακανονισμό δεν έχει ακόμα ανοίξει. Το αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, είναι οι επιχειρήσεις αυτές να παραμένουν κλειστές και να τους επιβάλλεται πρόστιμο από το Λιμενικό, όταν επιχειρούν το άνοιγμα τους. Ρωτά, λοιπόν, τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την άμεση λειτουργία της πλατφόρμας και αν θα γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, ώστε να παρασχεθούν στους εν λόγω επαγγελματίες οι σχετικές άδειες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Για την άμεση μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων με πρόγραμμα ΟΑΕΔ στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Ο βουλευτής του Κομμουνιστικό Κόμματος Ελλάδος, Μανώλης Συντυχάκης, καταθέτει ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας με θέμα τη μονιμοποίηση υπαλλήλων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, ο ερωτών βουλευτής αναφέρεται στους 4000 υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί το 2017 μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ και οι οποίοι παρά τις επιτακτικές ανάγκες που δημιούργησε στο Σύστημα Υγείας η πανδημία, εργάζονται ακόμη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Έτσι, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για τα μέτρα στα οποία προτίθεται να προβεί ώστε οι εν λόγω υπάλληλοι να μονιμοποιηθούν άμεσα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 15.6.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Επαναλαμβανόμενες καταγγελίες και δημοσιεύματα για σκάνδαλα κατά την ρύθμιση και την έκδοση οριστικών αδειών στο χώρο του διαδικτυακού παιγνίου

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα τις καταγγελίες για σκάνδαλα στο χώρο του διαδικτυακού παιγνίου. Ειδικότερα, οι βουλευτές εκθέτουν μέσα από την ερώτησή τους τις αδιαφανείς πρακτικές που έχουν παρατηρηθεί στο χώρο αυτό κατά το προτελευταίο, μάλιστα, στάδιο της μόνιμης αδειοδότησης των επιχειρήσεων του. Όπως αναφέρουν, υπάρχει ροή δημοσιευμάτων που μαρτυρά την καταστρατήγηση των θεσμικών διαδικασιών και των κανόνων και οικονομικά σκάνδαλα στα οποία κατονομάζονται ως εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες και δημόσιοι λειτουργοί. Έτσι, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν θα ζητηθεί η συνδρομή της δικαιοσύνης για τη διαλεύκανση των όσων έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και ποια μέτρα ακολουθούνται από τα Υπουργεία, ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα στην διαδικασία προσέλκυσης επενδύσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Αναγκαία μια νέα πρόβλεψη για μειωμένες οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών λόγω COVID_ 19 για την περίοδο Φεβρουάριο _ Μάϊο 2020

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Γκόκας Χρήστος, Κεγκέρογλου Βασίλης και Μουλκιώτης Γιώργος καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ λόγω της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι η ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στο μειωμένο καθεστώς των εισφορών δεν υπήρχε, εκ των προτέρων, ως επιλογή ενώ οι εισφορές δεν ανακοινώθηκαν εγκαίρως και σε σταθερές ημερομηνίες για τους μήνες από τον Φεβρουάριο έως και το Μάϊο του 2020, με αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι πληρωμές των ελεύθερων επαγγελματιών. Ρωτούν, λοιπόν, τον αρμόδιο Υπουργό αν εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόβλεψης νέας εκκαθάρισης με τη δυνατότητα επιλογής μειωμένης εισφοράς και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 16.6.2021

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης των επαγγελματιών μουσικών

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τσιγκρής Άγγελος, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Σταϊκούρα Χρήστο, με θέμα τα μέτρα ενίσχυσης των επαγγελματιών στο χώρο της μουσικής. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρεται στη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μουσικοί λόγω της πανδημίας το τελευταίο διάστημα αλλά και στον αποκλεισμό ορισμένων από το επίδομα ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα να ζουν, όπως αναφέρει το Σωματείο τους, στα πρόθυρα φτωχοποίησης και αδυναμίας επιβίωσης. Παράλληλα, ο ερωτών επισημαίνει ότι λόγω των παραπάνω συνθηκών πολλοί επαγγελματίες μουσικοί στερούνται την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έτσι, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την εξασφάλιση οικονομικής και ιατροφαρμακευτικής στήριξης στους μουσικούς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Η Κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει τα ελληνικά Πανεπιστήμια με κάθε τρόπο

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, με θέμα τις κυβερνητικές πολιτικές για τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές επισημαίνουν το πρόβλημα της μείωσης του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ και της μειωμένης αμοιβής τους που συνοδεύεται από ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας λόγω των πρόσκαιρων συμβάσεων τους. Παράλληλα, σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, οι βουλευτές αναφέρονται στη κυβερνητική επιλογή στελέχωσης των πανεπιστημίων με 400 Ειδικούς Φρουρούς αντί της διάθεσης χρημάτων για την επιστημονική ενίσχυσή τους. Ρωτούν, λοιπόν, την αρμόδια Υπουργό σχετικά με τη κένωση θέσεων μελών ΔΕΠ ΑΕΙ κατά τη περίοδο 2019-2021 και την εφαρμογή του νόμου για την αναλογία αποχωρήσεων – προσλήψεων που είχε νομοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Η κατάσταση των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού είναι τραγική

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα ζητήματα του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου λόγω της COVID_19. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τις μονομερείς αιτήσεις αναστολών συμβάσεων για τον μήνα Μάιο, λόγω της συμπερίληψης τους στη τροπολογία του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, θέτει σοβαρά προβλήματα στην καταβολή του ειδικού επιδόματος στους υπαλλήλους του κλάδου. Αναφέρει ότι οι τελευταίοι αποκλείονται από το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης ενώ τα ένσημα από τις περσινές αναστολές δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί, με αποτέλεσμα πολλοί να χάνουν τα επιδόματα που δικαιούνται. Έτσι, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό για τις ενέργειες άμεσης επίλυσης των ζητημάτων αυτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 17.6.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Μεγάλη καθυστέρηση στις αιτήσεις για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα 1000€ του ακαδημαϊκού έτους 2020_2021

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, με θέμα τις καθυστερήσεις στο άνοιγμα των αιτήσεων για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές κατά τις οποίες οι αιτήσεις υποβάλλονταν εντός προθεσμίας από 1η έως 30 Ιουνίου, φέτος δεν υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο. Παράλληλα, οι βουλευτές τονίζουν ότι οι συνθήκες της πανδημίας καθιστούν επιτακτική την άμεση χορήγηση του, αφού καλύπτει μέρος των ενοικίων για σπίτια που έμειναν κλειστά. Έτσι, ρωτούν την αρμόδια Υπουργό πότε αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος για την έναρξη των αιτήσεων καθώς επίσης και αν προτίθεται να διευρύνει τα κριτήρια επιλεξιμότητας, λόγω της πανδημίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Λύση για αναγνώριση των κληροτεμαχίων από το κτηματολόγιο

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κεγκέρογλου Βασίλης, καταθέτει ερώτηση προς το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σχετικά με θέματα του κτηματολογίου. Ειδικότερα, αναφέρεται στο πρόβλημα της αναγνώρισης των ιδιοκτησιών που είναι τμήματα κληροτεμαχίων καθώς και στην αναποτελεσματικότητα που προκύπτει από την προτεινόμενη λύση του Υπουργείου για δικαστική διευθέτηση αυτών των περιπτώσεων. Όπως αναφέρει, για τα ακίνητα που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία η λύση αυτή αποτελεί οικονομική επιβάρυνση τόσο των ιδιοκτητών όσο και των Ειρηνοδικείων της χώρας. Έτσι, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό για τις προθέσεις αναζήτησης λιγότερο δαπανηρών και εξίσου ασφαλών λύσεων αλλά και για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Ανάγκη άμεσης αναστολής της διενέργειας πλειστηριασμών κύριας κατοικίας

Η βουλεύτρια του Μέρα25, Απατζίδη Μαρία, καταθέτει ερώτηση στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Οικονομικών σχετικά με τη διενέργεια πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, ο νέος πτωχευτικός κώδικας (ν. 4738/20) προβλέπει ότι ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την αγορά της πρώτης κατοικίας του από το «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» προκειμένου, μετά την πτώχευση ή την ικανοποίηση των πιστωτών από τον πλειστηριασμό, να παραμείνει στην οικία του σαν ενοικιαστής και στο μέλλον να την ξαναποκτήσει. Παρόλα αυτά, ο φορέας αυτός δεν έχει ακόμα συσταθεί με αποτέλεσμα η πρώτη κατοικία να κινδυνεύει με πλειστηριασμό. Ρωτά, λοιπόν, τους αρμόδιους Υπουργούς αν θα προβούν με άμεσο τρόπο στην αναστολή διενέργειας πλειστηριασμών κύριας κατοικίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 18.6.2021

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μέτρα στήριξης των σχολών χορού

Ο βουλευτής της ΝΔ, Τσιγκρής Άγγελος, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Σταϊκούρα Χρήστο, με θέμα τη στήριξη των σχολών χορού. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ερωτών βουλευτής, οι εν λόγω επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές από τις 2 Νοεμβρίου 2020, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με οριστική διακοπή της λειτουργίας τους. Παράλληλα, επισημαίνει ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν στις 15 Ιουνίου, έχοντας, όμως, τη νομική υποχρέωση να διακόψουν τη λειτουργία τους για καλοκαιρινές διακοπές τέλη του ίδιου μήνα. Έτσι, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ενίσχυση αυτών των επιχειρήσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Αξιολόγηση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και το κατά πόσο εφαρμόζονται τελικά, πλην της χρήσης του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, οι υπόλοιπες ρυθμίσεις της Συμφωνίας αυτής

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, καταθέτει προς το Υπουργείο Εξωτερικών ερώτηση με θέμα την αξιολόγηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για συνέχεια προηγούμενων ερωτημάτων του βουλευτή προς το Υπουργείο και τον Πρωθυπουργό για τα οποία, όπως εξηγεί, έλαβε ανεπαρκείς απαντήσεις. Έτσι, ρωτά, εκ νέου, τον αρμόδιο υπουργό για το κατά πόσο η Ελλάδα ελέγχει την τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί και αν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Παράλληλα, ρωτά το Υπουργείο για τις ωφέλειες της χώρας από την εν λόγω Συμφωνία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version