Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Βουλή eurokinissi

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας που αυτή συνεπάγεται πρωταγωνιστούν και αυτήν την εβδομάδα στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Μεταξύ άλλων τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν στην οικονομία, την εξωτερική και κοινωνική πολιτική και την εκπαίδευση. Όλα τα κόμματα έδειξαν για μία ακόμη φορά έντονη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 261 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥΡΙΖΑ με 63, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 59 και το ΜέΡΑ25 με 39 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Νέα Δημοκρατία με 34, το ΚΙΝΑΛ με 33, οι Ανεξάρτητοι με 17 και το ΚΚΕ με 16.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 161 Ερωτήσεις, 68 Αναφορές, 29 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό ΑΚΕ.

Δευτέρα 21.3.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Σε απόγνωση ο αγροτικός κόσμος

Ρωτάει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος τους Γεωργαντά Γεώργιο και Σταϊκούρα Χρήστο, σχετικά με τις απανωτές κρίσεις που «μαστίζουν» τον πρωτογενή τομέα και τις ενέργειες στις οποίες δύναται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου. Σύμφωνα με τους βουλευτές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, και πιο συγκεκριμένα ο πρόσφατος παγετός, και σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών και τις συνεχείς ανατιμήσεις εξαιτίας της ενεργειακής και υγειονομικής κρίσης έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς «σε απόγνωση». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αγρότες της Ηλείας που, εκτός των άλλων, βιώνουν και την αδράνεια από μεριάς της ελληνικής πολιτείας, λένε οι βουλευτές. Έπειτα, αναφέρονται στους πυρόπληκτους παραγωγούς της Ηλείας, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν λάβει ακόμη καμία οικονομική στήριξη, παρόλο τις περί αντιθέτου υποσχέσεις. Συμπερασματικά, οι βουλευτές τονίζουν την ανάγκη για άμεση οικονομική ενίσχυση των παραγωγών προκειμένου (α) να μπορέσουν να διαβιώσουν αξιοπρεπώς και (β) να αποφευχθεί η πιθανότητα επικείμενης επισιτιστικής κρίσης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Αδικαιολόγητη εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας _ Απαιτείται άμεση παρέμβαση και όχι ολιγωρία

Πέντε βουλευτές του κόμματος καταθέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη, Κωνσταντίνο Σκρέκα και Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες δύναται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι «στρεβλώσεις» που αφορούν στις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του βιομηχανικού κλάδου, «υπερβολικές και αδικαιολόγητα υψηλές» θεωρούνται οι τιμές προμήθειας ενέργειας στην ελληνική αγορά, γεγονός που δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές. Απαραίτητη κρίνεται, λοιπόν, από τους βουλευτές, η φορολόγηση των κερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και η εν γένει υιοθέτηση διαρθρωτικών μέτρων στην ελληνική αγορά προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και βιομηχανίες της χώρας, και σύμφωνα με τα όσα συμβαίνουν στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ. Κοντολογίς, τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι πρότινος η Κυβέρνηση θεωρούνται ανεπαρκή για την βιωσιμότητα της πλειοψηφίας του βιομηχανικού κλάδου και απαιτείται η λήψη ολοκληρωμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ανεξάρτητοι: Υπερβολικές αυξήσεις στα ενοίκια των κατοικιών

Ρωτά η Αγγελική Αδαμοπούλου τους Υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τις πρωτοβουλίες που δύναται να λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να παρέμβει και να ελέγξει τις τιμές των ενοικίων των κατοικιών στην ελληνική κοινωνία και να ενισχύσει οικονομικά τα μικρομεσαία εισοδήματα και την νεολαία ώστε να αντεπεξέλθουν στην άνοδο των τιμών. Σύμφωνα με την βουλεύτρια, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων στην ελληνική αγορά, γεγονός που πλήττει κυρίως τα μεσαία προς χαμηλά εισοδήματα και την νεολαία. Σε επιστολή της, η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας πολιτών Καταναλωτών και Δανειοληπτών αναφέρει πως η μίσθωση κατοικιών, στην χώρα μας, δεν αντιστοιχεί στην οικιστική ποιότητα και το μέγεθος των προσφερόμενων κατοικιών, την ίδια στιγμή, μάλιστα, που το ελληνικό νοικοκυριό οφείλει να ανταπεξέλθει και στα μηνιαία οικογενειακά έξοδα. Έπειτα, σημειώνονται οι λόγοι που οδήγησαν στις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών των ενοικίων (ανυπαρξία οικοδομικής δραστηριότητας, κατασχέσεις και airbnb) και προτείνονται λύσεις ώστε να μην οδηγηθούμε σε «σπάσιμο της φούσκας» με χιλιάδες εξώσεις λόγω αδυναμίας πληρωμής των ενοικίων και σε κοινωνικά αδιέξοδα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 22.3.2022

Κ.Κ.Ε: Για τα κενά στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση

Οκτώ βουλευτές του κόμματος καταθέτουν ερώτημα προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε να καλυφθούν τα κενά και οι ανάγκες στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Σύμφωνα με τους βουλευτές, τα κενά στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση είναι μεγάλα, με αποτέλεσμα οι μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να στερούνται της απαραίτητης στήριξης, συγκεκριμένα, την φετινή σχολική χρονιά, οι προσλήψεις παρουσιάζονται μειωμένες συν τα περσινά κενά που δεν καλύφθηκαν. Επιπλέον, οι βουλευτές αναφέρουν τις υποβαθμισμένες κτιριακές μονάδες των ειδικών σχολείων και των ΚΕΔΑΣΥ, την έλλειψη ειδικών σχολείων που συνεπάγεται τα υπάρχοντα σχολεία να είναι υπερπληθή, το απαρχαιωμένο παιδαγωγικό υλικό και τα προβλήματα κατά την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Συμπερασματικά, προειδοποιούν ότι τα κενά σε ειδικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξη και την στήριξη των παιδιών που το έχουν ανάγκη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Επιτακτική ανάγκη η πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση

Ερώτηση καταθέτει η βουλεύτρια Φωτεινή Μπακαδήμα προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες δύναται να προβεί η Υπουργός για την υλοποίηση μόνιμων προσλήψεων στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Δασκάλων (ΠΑΣΑΔ) κρίνεται απαραίτητη η κάλυψη των οργανικών κενών με μόνιμο προσωπικό έναντι των αναπληρωτών, οι οποίοι θα πρέπει να προορίζονται μόνο για τα έκτακτα κενά. Πιο συγκεκριμένα, τα οργανικά κενά στην Γενική Εκπαίδευση (και την Ειδική Αγωγή) είναι μεγάλα και προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω εξαιτίας των προβλεπόμενων συνταξιοδοτήσεων, με τον κλάδο των Δασκάλων να είναι αυτός που πλήττεται περισσότερο. Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται η Υπουργός για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει ώστε να καλυφθούν άμεσα όλα τα οργανικά κενά και για τον προγραμματισμό των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που προβλέπεται για το επόμενο σχολικό έτος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 23.3.2022

Νέα Δημοκρατία: Λήψη μέτρων για την αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Ερώτηση καταθέτη ο βουλευτής του κόμματος, Μάνος Κόνσολας, προς τους Κωστή Χατζηδάκη, Χρήστο Σταϊκούρα και Γιάννη Πλακιωτάκη, σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τις αυξήσεις των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η αύξηση στην τιμή των καυσίμων συνεπάγεται τις αυξήσεις και στα εισιτήρια, προκειμένου οι ναυτιλιακές εταιρείες να καλύψουν το λειτουργικό κόστος των πλοίων τους και να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους. Επομένως, κρίνεται απαραίτητο, λέει ο βουλευτής, η Κυβέρνηση να προβεί στην λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε να μην ζημιωθεί ο τομέας του τουρισμού και των μεταφορών. Μεταξύ άλλων, προτείνει: την συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους στα πλοία,ώστε να μην οδηγηθούν οι εταιρείες σε μειώσεις προσωπικού και την χρήση νέων καυσίμων LNG στα πλοία, ώστε να ενισχυθεί, εκτός των άλλων η πράσινη ανάπτυξη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Οικονομικό αδιέξοδο για χιλιάδες νοικοκυριά που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία, λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων στα ενοίκια

Η βουλεύτρια του κόμματος, Ραλλία Χρηστίδου, ρωτάει τους Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα, για τα μέτρα που δύναται να λάβει η Κυβέρνηση, ώστε να ενισχύσει οικονομικά όσους πλήττονται άμεσα από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων. Σύμφωνα με την ίδια, οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και οι συνεχείς ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων και παράλληλα με τις «παράλογες» τιμές στα ενοίκια οδηγούν σε «οικονομικό αδιέξοδο» όσους δεν διαθέτουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat (2019), η πλειοψηφία των ενοικιαστών, στην χώρα μας, ξοδεύουν περισσότερο από το μισό του εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία, τονίζει η βουλεύτρια, η παρέμβαση της Κυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και του κοινωνικού συνόλου εν γένει.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Στενάζουν τα σχολεία από την υποχρηματοδότηση

Ερώτημα θέτει η βουλεύτρια, Ασημακοπούλου Σοφία-Χάιδω, προς την Υπουργό Παιδείας, αναφορικά με τα μέτρα που πρόκειται να αναλάβει η Υπουργός, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά οι σχολικές μονάδες και να καλυφθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ» της Λήμνου, η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, τα τελευταία χρόνια, συνεπάγεται την αδυναμία τους ως προς την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων ανά την χώρα. Μεταξύ άλλων, οι σχολικές δομές είναι παρωχημένες και ο παιδαγωγικός εξοπλισμός απαρχαιωμένος ή και ανύπαρκτος, την ίδια στιγμή που οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των σχολικών μονάδων που βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας τους. Επιπλέον, συμπληρώνει η βουλεύτρια, σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί η «ενεργειακή φτώχεια», που θα έχει ως αποτέλεσμα πλήθος σχολείων να λειτουργήσουν χωρίς θέρμανση κατά την διάρκεια της επόμενης σχολικής χρονιάς, έτσι η χρηματοδότηση και ο μηδενισμός του ΦΠΑ στις δαπάνες των σχολικών επιτροπών κρίνεται αναγκαίος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 24.3.2022

Ανεξάρτητοι: Άμεσες ενέργειες για την ασφαλή αποχώρηση των Ελλήνων ομογενών από την Ουκρανία

Επίκαιρη ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, προς τον Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με την άμεση απομάκρυνση όσων ομογενών το επιθυμούν, αλλά και την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας είναι δραματική, ανάμεσα τους, μάλιστα, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ομογενείς. Οι πληροφορίες θέλουν τους Έλληνες της Μαριούπολης να δοκιμάζονται παράλληλα με τις ρωσικές επιθέσεις και από την δράση παρακρατικών οργανώσεων, η παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας, σε αυτήν την περίπτωση, κρίνεται αναγκαία. Ο βουλευτής, λοιπόν, καλεί την Κυβέρνηση να επικοινωνήσει άμεσα με την ουκρανική και ρώσικη πλευρά, με στόχο την έγκαιρη και ασφαλή αποχώρηση των ομογενών από τις πολιορκημένες περιοχές και την παραχώρηση άδειας σε Επιτροπή του Ελληνικού και Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ώστε να προσεγγίσει με ασφάλεια την περιοχή και να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια επί τόπου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα