Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας που αυτή συνεπάγεται πρωταγωνιστούν και αυτήν την εβδομάδα στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Μεταξύ άλλων τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν στην οικονομία, την εσωτερική και εξωτερική πολιτική, την υγεία και την εκπαίδευση. Όλα τα κόμματα έδειξαν έντονη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 214 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 49, ακολουθεί το ΜέΡΑ25 με 36 και το Κίνημα Αλλαγής με 33 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το Κ.Κ.Ε. με 28, η Νέα Δημοκρατία με 27, η Ελληνική Λύση με 23 και με 18 οι Ανεξάρτητοι.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 162 Ερωτήσεις, 43 Αναφορές, 5 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε., 3 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 11.4.2022

ΚΚΕ: Καθυστερήσεις στην απόδοση σύνταξης σε χιλιάδες δικαιούχους του Δημοσίου

Οκτώ βουλευτές του κόμματος καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφορικά με την καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων. Με αφορμή την επιστολή εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης -αιτούντες συνταξιοδότησης- οι βουλευτές υποστηρίζουν πως σημειώνονται απαράδεκτες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, με αποτέλεσμα να πλήττονται άμεσα οι δικαιούχοι και οι οικογένειες τους. Εξαιτίας των καθυστερήσεων οι αιτούντες αναγκάζονται να επιβιώνουν με το ασήμαντο ποσό από το μετοχικό ταμείο, συνεχίζουν οι βουλευτές, την ίδια στιγμή που παρατηρείται τεράστια αύξηση στις τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου, των καυσίμων, αλλά και των ειδών πρώτης ανάγκης. Επιπλέον, οι υπηρεσίες έκδοσης συντάξεων παρουσιάζονται υποστελεχωμένες σε σχέση με τον όγκο των αιτήσεων, γεγονός που χρήζει της άμεσης παρέμβασης από πλευράς της Πολιτείας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι όποιες καθυστερήσεις και να δοθούν έγκαιρα οι συντάξεις στους δικαιούχους του Δημοσίου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Τα στατιστικά στοιχεία διαψεύδουν την Κυβέρνηση περί επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας

Ρωτά ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνιος Μυλωνάκης, τον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλέυρη, σχετικά με την «ανεπιτυχή» διαχείριση της πανδημίας και τις επερχόμενες ενέργειες της Κυβέρνησης ως προς αυτό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ -και παρά τους περί αντιθέτου διθυράμβους περί επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας από την Κυβέρνηση- το πρόβλημα της θνητότητας είναι πανταχού παρόν, υποστηρίζει ο βουλευτής. Σχετικά με τον αριθμό των θανάτων -παρατηρούνται περίπου 1.130 θάνατοι σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα- και σύμφωνα με την σελίδα «ourworldindata.gr», η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε θανάτους στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Τα παραπάνω, λέει ο βουλευτής, φανερώνουν της ανεπάρκεια της Κυβέρνησης ως προς την διαχείριση της πανδημίας και θέτουν υπό αμφισβήτηση τις δηλώσεις αυτής περί «τέλους της πανδημίας».

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 12.4.2022

Νέα Δημοκρατία: Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid_19 και των συνεπειών της

Ο βουλευτής του κόμματος, Γεώργιος Βλάχος, καταθέτει ερώτηση απευθυνόμενος στους Υπουργούς Κυριάκο Πιερρακάκη, Αθανάσιο Πλεύρη και Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών αυτής από την Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον βουλευτή, επιτυχής κρίνεται η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κωρονοϊού σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής. Ωστόσο, η υποβολή στοιχείων με σκοπό την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου για το χρονικό διάστημα 2020-2022 θεωρείται απαραίτητη. Με σκοπό την απόδειξη των παραπάνω, ερωτώνται οι Υπουργοί για το συνολικό κόστος των χρημάτων που δαπανήθηκαν με στόχο την οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων (ιδιωτών και επιχειρήσεων), τα έργα πληροφορικής που υλοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση των πολιτών, τον αριθμό όσων αξιοποίησαν τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, τον αριθμό εκείνων που εμβολιάστηκαν, τον αριθμό των συνταγογραφήσεων και, τέλος, το παρόν στάδιο της πορείας κατασκευής του Υγειονομικού χάρτη της χώρας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Συνεχίζεται η κυβερνητική αδράνεια για τα ζώα συντροφιάς

Η βουλεύτρια του κόμματος, Ευαγγελία Λιακούλη, καταθέτει ερώτηση προς το Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με τον Ν. 4830/2021 που αφορά τα ζώα συντροφιάς.
Σύμφωνα με την βουλεύτρια και παρά την ψήφιση του υπόψιν νομοσχεδίου
«για την ευζωία των ζώων συντροφιάς», η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ρυθμιστούν σημαντικά ζητήματα που προβλέπονται από τις διατάξεις αυτού. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αυτά αφορούν: τις προδιαγραφές των κτηνιατρείων που αναλαμβάνουν (εθελοντικά) τις στειρώσεις και την καταγραφή των αδέσποτων ζώων, τους πόρους, τον τρόπο και το ύψος της χρηματοδότησης των Δήμων, τις κατασκευές μεταφοράς ζώων εργασίας, τα καταφύγια και τις διοικητικές κυρώσεις. Κοντολογίς, η βουλεύτρια κρίνει απαραίτητη την παρέμβαση της Κυβέρνησης και την επανεξέταση του Ν. 4830, καθώς αναφέρεται σε ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας, την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 13.4.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ανάγκη αύξηση της αποζημίωσης για την κάλυψη εξόδων μαθητών που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να εξεταστούν στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Είκοσι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποβάλλουν ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των υποψηφίων που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις -από την κατοικία διαμονής τους- προκειμένου να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Ανάμεσα στους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, συναντάμε έναν μεγάλο αριθμό μαθητών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ -και μαθητές με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες- από την νησιωτική και ηπειρωτική χώρα που θα εξετασθούν μακρύτερα από το κέντρο στο οποίο υπέβαλαν αίτηση, εξηγούν οι βουλευτές. Οι μαθητές αυτοί -και οι συνοδοί τους- δύνανται να επιβαρυνθούν με περαιτέρω έξοδα για την μετακίνηση, διατροφή και διαμονή τους, έξοδα που εξαιτίας της υπερβολικής ακρίβειας μοιάζουν «πρωτόγνωρα» για τα δεδομένα της μέσης ελληνικής οικογένειας, συμπληρώνουν. Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές κρίνουν απαραίτητη την αναπροσαρμογή του ποσού της αποζημίωσης -ύψους 350 ευρώ σήμερα- ώστε να συνάδει με τις τρέχουσες απαιτήσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 14.4.2022

ΜέΡΑ25: Αίτημα των τελειόφοιτων Ειδικής Αγωγής να κατατεθούν άμεσα τα πτυχία τους στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ

Ρωτά η βουλεύτρια του κόμματος, Φωτεινή Μπακαδήμα, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την κατάθεση των πτυχίων τελειόφοιτων Ειδικής Αγωγής στην αντίστοιχη προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με επιστολή των τελειόφοιτων -υπογράφουν 1216 φοιτητές εξ’ αυτών- η καθυστέρηση έναρξης του ακαδημαϊκού έτους κατά μία εβδομάδα συνέβαλε στην καθυστέρηση ως προς την έκδοση των βεβαιώσεων ολοκλήρωσης σπουδών. Αυτό, με την σειρά του, δύναται να δημιουργήσει προβλήματα ως προς την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών -εντός της προθεσμίας- στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ, εξηγούν οι φοιτητές. Επιπλέον, οι τελειόφοιτοι ζητούν την ισότιμη συμμετοχή τους στην προκήρυξη, για παράδειγμα με την κατάθεση βεβαίωσης περάτωσης σπουδών χωρίς την ημερομηνία κτήσης τίτλου, καθώς οι πίνακες θα κλειδώσουν για τα επόμενα τρία έτη. Τέλος, συμπληρώνουν την ανάγκη συμπερίληψης τους, προκειμένου οι θέσεις ειδικής αγωγής να μην καλυφθούν από εκπαιδευτικούς της γενικής αγωγής, όπως ήδη συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Η κυβέρνηση της ΝΔ κόβει το ρεύμα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς, Κωνσταντίνο Σκρέκα και Γεώργιο Γεωργαντά, αναφορικά με τα μέτρα τα οποία δύναται να λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να μην γίνονται διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε αγροτικά τιμολόγια και σε ΤΟΕΒ. Σύμφωνα με τους βουλευτές, διανύουμε την νέα καλλιεργητική περίοδο με το κόστος παραγωγής να είναι πλέον «δυσβάστακτο» για τους Έλληνες αγρότες. Οι βουλευτές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης σε περίπτωση που τα μέτρα ενίσχυσης, για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, συνεχίσουν να είναι «ανεπαρκή». Μεταξύ άλλων, καταλογίζουν στην Κυβέρνηση τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και την ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει οδηγήσει πλήθος αγροτών στο να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα, με αποτέλεσμα τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος από τους παρόχους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 15.4.2022

Νέα Δημοκρατία: Πλαίσιο προετοιμασίας για την ομαλή ενεργειακή μετάβαση στην “πράσινη” ακτοπλοΐα και αντιμετώπιση των συνεπειών

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάνος Κονσόλας, απευθύνει ερώτηση προς τους Άδωνι Γεωργιάδη, Χρήστο Σταϊκούρα και Ιωάννη Πλακιωτάκη, σχετικά με την «πράσινη» μετάβαση στην ακτοπλοΐα. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2021) παρουσίασε σχέδιο με στόχο την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων στην ακτοπλοΐα. Προκειμένου να επέλθει η εναρμόνιση των ελληνικών δεδομένων με τα παραπάνω, συνεχίζει ο βουλευτής, δόθηκε το χρονικό διάστημα των τεσσάρων ετών, διάστημα που δεν μοιάζει ρεαλιστικό προκειμένου να υλοποιηθεί η προετοιμασία και η διαμόρφωση κατάλληλων προϋποθέσεων και υποδομών στα πλοία και λιμάνια της χώρας. Κι αυτό, μεταξύ άλλων, γιατί δεν υφίσταται -προς το παρόν- σχέδιο για την εγκατάσταση των κατάλληλων υποδομών στα πλοία, εκκρεμεί η έγκριση για την χρήση εναλλακτικών καυσίμων από τον ΙΜΟ και δεν υπάρχουν υποδομές στα λιμάνια του Αιγαίου. Τέλος, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η μετάβαση στην «πράσινη ακτοπλοΐα» ενδέχεται να προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και το λειτουργικό κόστος, καθώς και παράπλευρες οικονομικές απώλειες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Προκλητική αύξηση των αμοιβών της διοίκησης της ΔΕΗ εν μέσω ακραίων αυξήσεων των λογαριασμών ρεύματος

Ρωτάει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τις αυξήσεις στις αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Γενικών Διευθυντών της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της ΔΕΗ, παρατηρείται αύξηση κατά 65% στις αμοιβές της διοίκησης για το 2021, και μάλιστα σε μία περίοδο όπου συναντάμε υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, λένε οι βουλευτές. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση προβλέπει στην επιπλέον καταβολή κινήτρου επιβράβευσης στα στελέχη -δίχως να προσδιορίζονται ακριβώς οι δικαιούχοι- και ενώ έχει επέλθει η «άνευ λόγου» αύξηση των Γενικών Διευθύνσεων. Αποτέλεσμα των παραπάνω, συνεχίζουν οι βουλευτές, είναι η δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων, αφού από την άλλη πλευρά συναντάμε τους νέους εργαζόμενους των 600 ευρώ. Με βάση τα όσα ειπώθηκαν, οι βουλευτές ζητούν την κατάθεση οργανογράμματος του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ, καθώς και τις αμοιβές ανά θέση, το άθροισμα αυτών και τα επιδόματα που λαμβάνουν τα στελέχη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα