Ο Μητσοτάκης έδειξε και στον Σολτς χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας”- Πώς θα απαντήσει η Αθήνα σε Τσαβούσογλου

Ο Μητσοτάκης έδειξε και στον Σολτς χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας”- Πώς θα απαντήσει η Αθήνα σε Τσαβούσογλου

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας για τις προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ ο Δένδιας αναμένεται να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. “Η Ελλάδα δεν κάνει βήμα πίσω”, λένε κυβερνητικά στελέχη

Το χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας”, που καταδεικνύει την επεκτατικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας, έδειξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, κατά τη συνάντηση τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Την ίδια κίνηση είχε κάνει ο πρωθυπουργός και κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε λοιπόν τον καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα, ήτοι τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, που, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησε δε τη στήριξη του Βερολίνου έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία επιχειρεί να τηρήσει στάση Πόντιου Πιλάτου στα ελληνοτουρκικά.

Η Γερμανία «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις σχετικές δηλώσεις και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η κυρία Χόφμαν παρέπεμψε σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».

Στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, αναμένεται εν τω μεταξύ να απαντήσει ο Έλληνας ομόλογος του, Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βοσνία.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και την έξαρση της ρητορικής της Άγκυρας. Τόνιζαν πως είναι σαφές ότι η χώρα δε θα κάνει βήμα πίσω από τα κυριαρχικά της δικαιώματα και επισήμαιναν ότι η αμυντική θωράκιση των νησιών είναι δικαίωμα και υποχρέωση της Ελλάδας, με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις.

Τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν ότι η Ελλάδα, με τα αντανακλαστικά της ενεργοποιημένα, είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και ότι με η χώρα μας με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία υπερασπίζεται τα εθνικά της δίκαια και τη διεθνή νομιμότητα.

Σχολίαζαν μάλιστα ότι ειναι κατανοητή η νευρικότητα της Άγκυρας λόγω εσωτερικών ζητημάτων και της δυσαρέσκειας από τις επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

“Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στον Real FM, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα