Μητσοτάκης: Οι Βρετανοί στη Ρόδο αιφνιδιάστηκαν από το 112

Μητσοτάκης: Οι Βρετανοί στη Ρόδο αιφνιδιάστηκαν από το 112
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

"Πέρασα πολλές ώρες στο συντονιστικό", δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος εκ νέου την τακτική των εκκενώσεων στα πύρινα μέτωπα, ενώ συνέχισε το.... φλέρτ με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Το συντονισμό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και την τακτική των εκκενώσεων, υπερασπίστηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, που πραγματοποιείται στη σκιά των καταστροφών, ιδίως στη Ρόδο.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα συνέχισε να μιλά με θετικά λόγια για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τη στάση της οποίας είχε εγκωμιάσει και όσον αφορά στην ψήφιση της ρύθμισης για τους απόδημους. Αυτή τη φορά δήλωσε ότι “η κ.Κωνσταντοπούλου χρησιμοποίησε μία σωστή επιχειρηματολογία για το τι μαθαίνουμε από τις τραγωδίες” , σχολιάζοντας την αναφορά της στη φωτιά στο Μάτι, ενώ στη συνέχεια επισήμανε και τη δήλωση της για την Κύπρο.

Αναφέρθηκε άλλωστε και ο ίδιος στη συγκεκριμένη τραγωδία, λέγοντας ότι στο Μάτι δε σηκώθηκε κανένα εναέριο μέσο, ενώ όπως τόνισε πλέον το συντονιστικό επιλέγει που θα διατεθούν τα εναέρια μέσα. “Αυτά τα εναέρια έχουμε, με αυτά πρέπει να δουλέψουμε”, δήλωσε πάντως. Σημειωτέον ότι ανέφερε πως πλέον δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής Canadair, αλλά όταν ανοίξει ξανά η χώρα μας θα είναι πρώτη στη σειρά, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μισθώσει 10 από τα 35 ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης Erickson που υπάρχουν παγκοσμίως.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε δε λόγο για εύκολη κριτική εξ αποστάσεως, καλώντας όποιον πολιτικό αρχηγό θέλει, να επισκεφθεί το συντονιστικό κέντρο για να δει από κοντά τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. “Πέρασα πολλές ώρες στο συντονιστικό”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Επικαλέστηκε δε ότι: “Οι Βρετανοί στη Ρόδο αιφνιδιάστηκαν από το 112″, σημειώνοντας ότι στη Μεγάλη Βρετανία δεν υπάρχει αντίστοιχο σύστημα άμεσης ειδοποίησης.

Χαρακτήρισε δραματικό το να χάνει κανείς το σπίτι του σε πυρκαγιά, αναγνωρίζοντας ότι εκτός από το οικονομικό, υπάρχει και το ψυχολογικό κόστος. Τόνισε όμως ότι η ιεράρχηση είναι: Πρώτα ζωή, μετά περιουσία, μετά κρίσιμες υποδομές, μετά περιβάλλον. Ενώ ειδική μνεία έκανε στη μέριμνα για τα πυρόπληκτα ζώα. Και επανέλαβε ότι όσοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, θα αποζημιωθούν και θα έχουν το κράτος δίπλα τους.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και “αυτό το μύθο που υπάρχει ότι δήθεν τις φωτιές τις βάζουμε για να μπουν ανεμογεννήτριες. Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχει ειπωθεί ποτέ.” Σημείωσε ότι η φωτιά στη Δυτική Αττική σταμάτησε εκεί που υπήρχαν υφιστάμενες ανεμογεννήτριες. “Υπήρχαν από πριν”, τόνισε και δήλωσε: “Χρειαζόμαστε ανεμογεννήτριες, χρειαζόμαστε και φωτοβολταϊκά. Χαιρόμαστε που διπλασιάσαμε τον αριθμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα πάμε και σε θαλάσσιες ανεμογεννήτριες”.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι γίνονται καθαρισμοί δασών, αλλά ότι πρέπει να ξαναγίνουν τα ελληνικά δάση παραγωγικά – είτε με βιομάζα είτε με ρητινοκαλλιέργεια – ώστε ο καθαρισμός τους να γίνεται μέσα από βιώσιμες παραγωγικές δραστηριότητες. “Είναι μύθος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να καθαρίσουμε όλα τα ελληνικά δάση”, δήλωσε.

Ανέφερε ότι “έτρεξαν” προγράμματα καθαρισμού δασών ύψους 50 εκ ευρώ από το κράτος και 25 εκ δόθηκαν για καθαρισμό και αντιπυρικές σε δήμους, σημειώνοντας: “Κάποια στιγμή θα κάνουμε το ταμείο και θα γνωρίζουν οι δήμαρχοι ότι όπου δόθηκαν πόροι για αυτό το σκοπό και δεν απορροφήθηκαν θα υπάρξει λογοδοσία, γιατί είναι δημόσια χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε εκείνους που δεν έκαναν τη δουλειά για την οποία πήραν αυτά τα χρήματα”.

Όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων χωρίς κριτήρια, εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απηύθυνε νέα πρόσκληση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, για συνάντηση. “Ελάτε να κάνουμε επιτέλους και αυτή τη συνάντηση που έχει αργήσει, για να σας ενημερώσω για τη συνάντηση που είχα με τον κ.Ερντογάν”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Διαβεβαίωσε επίσης: “Ουδέποτε ο Ερντογάν μου έθεσε ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και να μου τα έθετε, η απάντηση είναι γνωστή”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα