Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ναι στην αναθεώρηση, μόνο εάν συμφωνήσουμε στα άρθρα

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ναι στην αναθεώρηση, μόνο εάν συμφωνήσουμε στα άρθρα
Κατά 30 εκατομμύρια το χρόνο αυξάνει το χρέος της Ν.Δ από τότε που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Τι απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ στην επιστολή του πρωθυπουργού για την συνταγματική αναθεώρηση: Πρότεινε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές.

Το γάντι της συνταγματικής αναθεώρησης πετάει πίσω στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας στην επιστολή του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πρότεινε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης ήδη από τη ΔΕΘ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει συνταγματική αναθεώρηση εάν αυτή δεν αφορά άρθρα τα οποία η ΝΔ θεωρεί κομβικά όπως το άρθρο 16. Με τη θέση της ΝΔ βέβαια για ιδιωτικά ΑΕΙ διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως η πρόταση αυτή του προέδρου της ΝΔ αναμένεται να πέσει στο κενό.

Γαλαζιές πηγές επεσήμαιναν ότι δεν είναι μόνο το 16 η βασική διαφωνία της ΝΔ. “Είναι πολλά τα άρθρα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντάξει καν στη ενδοκομματική του συζήτηση. Όπως το 103 μέσω του οποίου θέλουμε να ενισχύσουμε τις αρμοδιότητες των Δήμων και την οικονομική τους αυτοτέλεια. Το 106 που εμείς θεωρούμε αναγκαίο να περιλάβει κίνητρα για την οικονομική ανάπτυξη και ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Το 101 που η ΝΔ εισηγούμαστε να ενταχθεί η αξιολόγηση και η αξιοκρατία στο δημόσιο. Και βέβαια το 110 μέσω του οποίου εμείς προτείνουμε την απλοποίηση της ίδιας της αναθεωρητικής διαδικασίας” ανέφεραν. Σημειωτέον ότι την απλοποίηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος προτείνει και το Ποτάμι.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μέσω της συνταγματικής αναθέωρησης προσπαθεί να εξυπηρετήσει άλλους στόχους και συγκεκριμένα να βρει νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Καρφώνει έτσι έμμεσα Ποτάμι και δευτερευόντως ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση που στηριχθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση.

“Την ώρα που ο κυνικός συνεταιρισμός των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραπαίει και ο κ. Τσίπρας αναζητεί εναγωνίως ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία, θυμήθηκε ξαφνικά την -ξεχασμένη και από τον ίδιο- Συνταγματική Αναθεώρηση. Ζητεί μάλιστα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, την ώρα που καθημερινά την υβρίζει, τη συκοφαντεί και την απειλεί ακόμη και με διώξεις”, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΔ.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στην απάντηση του προέδρου της ΝΔ στον πρωθυπουργό: “Η θέση της ΝΔ για τη Συνταγματική αναθεώρηση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη. Η χώρα χρειάζεται μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη. Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές.”

Και καταλήγει: “Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή. Μακάρι να αποδειχθεί, έστω για μια φορά, πολιτικά ώριμος και ο κ. Τσίπρας.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα