Τα ψεύτικα τα λόγια

Τα ψεύτικα τα λόγια
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ομ. καθηγητής του ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ομ. καθηγητής του ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος γράφει για τις αιτιάσεις Χρυσοχοϊδη και την αλήθεια σχετικά με τις "απολύσεις" των σημερινών εγκληματιών.

Η φιγούρα του πολιτικού που αερολογεί είναι οικεία. Παραπέμπει στον Μαυρογιαλούρο, στην επιθεώρηση και σε γελοιογραφίες. Η πρόσληψη της φιγούρας τροφοδότησε μακρόχρονα την ιδέα «όλοι οι πολιτικοί είναι ψεύτες», ήταν όμως σχετικά ακίνδυνη: Άλλο θέμα είναι ο πολιτικός να αερολογεί υποσχόμενος μελλοντικές παροχές, οπότε κι ο πολίτης εξαρχής γνωρίζει ότι το «θα» μπορεί να μείνει ανεκπλήρωτο, κι άλλο το θέμα ενός Υπουργού που αναφέρεται σε δήθεν γεγονότα , απευθυνόμενος από θέση ευθύνης και λογοδοσίας στο λαό, παραπλανώντας, κρύβοντας, διαστρεβλώνοντας τα δεδομένα. Τότε το πολίτευμα τραυματίζεται καίρια.

Προ ημερών ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδης στη Βουλή ανακοίνωσε ότι ένας σκληρός Αλβανός κακοποιός αποφυλακίστηκε με τον «Νόμο Παρασκευόπουλου» στις 12/8/2019. Αυτό ήταν ψευδές, αφού όταν αυτός αποφυλακίστηκε ο συγκεκριμένος νόμος είχε προ διετίας λήξει και πλέον κυβερνούσε η ΝΔ. Με την ίδια ακριβώς επάρατη νομοθεσία συνέδεσε ότι 117 κακοποιοί κυκλοφορούν ελεύθεροι. Κακώς, γιατί οι 117 είχαν προφυλακιστεί, δεν είχαν απολυθεί με αποσυμφορητική διάταξη. Το ψεύδος ήταν τόσο σαφές ώστε ο Υπουργός έσπευσε να αυτοδιαψευστεί: Με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου του (4/6/2021) διευκρίνισε ότι «στην απόλυτη πλειοψηφία τους» ήταν προσωρινά κρατούμενοι που είχαν απολυθεί για διάφορους λόγους.

Στα Νέα (12-13/6/20210) σειρά είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει αυστηροποίηση των ποινών, ώστε η νομοθεσία «να διασφαλίζει στο σωφρονιστικό σύστημα επαρκή χρόνο πραγματικού σωφρονισμού». Η εικονικότητα αυτής της επιδίωξης είναι ωστόσο ανέκαθεν πασίγνωστη : Ο εγκλεισμός αποσυνδέει από την οικογένεια και την αγορά και συγχρωτίζει με τις συμμορίες. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο χρόνο κρατείται κάποιος τόσο πιθανότερη γίνεται η υποτροπή του. Η φυλακή είναι απαραίτητη ως δίκαια τιμωρία («τόσο έφταιξες τόσο πληρώνεις»), όχι επειδή σωφρονίζει αλλά αν και δεν σωφρονίζει. Οι άλλοι πολιτισμοί έξω έχουν την ωριμότητα να μην μιλούν για «σωφρονισμό», αλλά για εκτέλεση ποινής. Έχουν καταλάβει ότι κλειδί της «εξημέρωσης» είναι η οργάνωση της κοινωνικής επανένταξης.

Στη συνέχεια ο Υπουργός αναφέρθηκε στον «επάρατο» νόμο αποσιωπώντας ότι οι ρυθμίσεις του αφορούσαν κρατούμενους με πρόσκαιρες ποινές, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς μετά από ένα διάστημα θα απολύονταν. Αποσιωπώντας επίσης ότι κατά την εφαρμογή του μειώθηκε ο αριθμός των ανθρωποκτονιών και των ληστειών. Εξήγγειλε την «οριστική εκρίζωση» του «Νόμου Παρασκευόπουλου». Ωσάν να μην είχε ήδη καταργηθεί το 2017. Ωσάν οι νόμοι να καταργούνται.. πετραδάκι-πετραδάκι. Κάποιοι υποστήριξαν ότι ο καταργημένος νόμος παρέμεινε εφτάψυχος ως μοντέλο. Κι αυτό όμως είναι ψευδές, αφού το γενικότερο μοντέλο των αποσυμφορητικών νόμων προϋπήρχε, από το 2008 μάλιστα ίσχυε αδιάλειπτα, και καταργήθηκε κατά το 2019 με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως οι σημερινοί εγκληματίες είχαν απολυθεί προ πενταετίας. Ακόμη όμως και χωρίς τον «επάρατο» σήμερα αυτοί πάλι θα ήταν προ πολλού εκτός φυλακής με βάση τους χρόνους της αμέσως προηγούμενης εύστοχης αποσυμφορητικής νομοθεσίας (2014, Υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Χ. Αθανασίου, ΝΔ).

Τελειώνω με θέσεις κοινής αποδοχής: Ο πολίτης χρειάζεται τόσο την ασφάλειά του, όσο και την ελευθερία του (δίκαια κρίση, ανθρώπινη μεταχείριση). Ούτε η αυστηρότητα είναι πανάκεια, ούτε η ατιμωρησία ανεκτή. Όσο για τους Υπουργούς, πρέπει να είναι ειλικρινείς. Δεν είναι θέμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου κόμματος. Είναι απλά θέμα Δημοκρατίας και έγκυρου λόγου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα